Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

SAS er over halvvejs med at håndtere gammel gæld

Morten W. Langer

mandag 01. maj 2023 kl. 11:15

SAS er over halvvejs med at håndtere gammel gæld

Ifølge SAS’ Chapter 11-plan skal det skandinaviske flyselskab nedskrive eller konvertere gæld til ny aktiekapital for 20 mia. SEK. Økonomisk Ugebrevs gennemgang af dokumenter fra SAS viser, at selskabet allerede har håndteret 12 mia. SEK af gælden, nemlig for 10,5 mia. SEK til de nordiske stater og leasinggæld for 1,5 mia. SEK. Den danske stat kan sammen med danske pensionskasser få ejerkontrollen over SAS, skriver chefredaktør Morten W. Langer.

Hidtil har det været upåagtet, at den danske stat er langt største långiver til SAS, og derfor har den danske regering også en ekstra stor interesse i at holde det skandinaviske flyselskab flyvende.

Hertil kommer den nationale interesse i at holde gang i en kæmpestor dansk arbejdsplads, fastholdelse af Københavns Lufthavn som en nordisk hub ud i verden, og den generelle offentlige infrastrukturinteresse i en velfungerende storlufthavn med et lønsomt nationalt flyselskab. At den danske stat har fem mia. SEK i klemme hos flyselskabet, gør det uden tvivl svært for regeringen ikke at deltage i redningen af SAS. Et tab på så stort et milliardbeløb kunne let udløse en politisk skandale, også selvom der bag den milliardstore hjælp står skiftende regeringer med både rød og blå baggrund.

Med den svenske og norske stats udlån på henholdsvis fire mia. SEK og 1,5 mia. SEK er de tre nordiske staters tilgodehavender på hele 10,5 mia. SEK. Som bekendt har de tre nationale regeringer allerede sagt ok til SAS om, at de vil deltage i en gældskonvertering til aktier. Og den danske regering har endda sagt, at den er villig til at øge sin samlede ejerandel til 30 pct.

Oveni i de 10,5 mia. SEK kommer, at der allerede er nedskrevet leasinggæld for 1,5 mia. SEK, og så udestår der svære forhandlinger om to børsnoterede obligationslån, dels et på 1,4 mia. SEK såkaldte “Swiss Bonds” med Citigroup som hovedlångiver, og et svensk obligationslån på 1,6 mia. SEK. Resten op til de 20 mia. SEK er blandt andet gældsforpligtelser på vedligeholdelseskontrakter og andre forpligtelser, som ikke er balanceførte.

SAS har af juridiske formelle årsager måttet udmelde, at hele den eksisterende gæld kunne blive nedskrevet til nul.

Men i virkelighedens verden er det ikke, hvad de tre regeringer forventer eller har udmeldt. I finansminister Nicolai Wammens melding fra sidste sommer lød det, at et politisk flertal var parat til at “nedskrive (gæld. Red.) og konvertere (til aktier. Red), ligesom det er sket under finansielle rekonstruktioner.”

Hvor meget nedskrivning af gælden, der bliver behov for, vil helt afhænge af den pris, som nye aktionærer vil kræve for at skyde nye penge i SAS ved tegning af nye aktier. Økonomisk Ugebrev har tidligere skønnet, at SAS om 2-3 år kan have en børsværdi på op mod 40-50 mia. SEK, baseret på branchens aktuelle generelle aktienøgletal. Og det giver en realistisk aktuel børsværdi af SAS på ca. halvdelen, omkring 20-25 mia. SEK, når der indenfor de næste tre måneder skal findes nye aktionærer til tegning af 9,5 mia. SEK.

Meget tyder på at, Chapter-11 hjælpeinvestoren, Apollo, alene indgår som en sidste udvej i kapitalrejsningen. SAS har allerede meddelt, at selskabet ikke udnytter anden halvdel af DIP-lånet på 3,8 mia. SEK, og den første halvdel af lånet, som allerede er udnyttet, ventes tilbagebetalt inden afslutning af Chapter 11-processen.

Apollo må derfor anses for at være sidste udvej for SAS, hvis der ikke er andre storinvestorer parate, eksempelvis ATP eller danske pensionskasser, som sammen med den danske stat kunne tage kontrollen over SAS.

Med en estimeret børsværdi på ca. 22 mia. SEK ville regnestykket hænge sammen på denne måde. 1) Långivere får nedskrevet gælden med 40-50 pct., hvilket modsvarer en børsværdi på ca. 10 mia. SEK 2) Nye aktier sælges for 9,5 mia. SEK 3) Eksisterende aktionærer fortsætter til den aktuelle kurs, svarende til en værdi på to mia. SEK.

Skønnet indebærer, at den danske stat får gæld ombyttet til nye aktier for 2,5 mia. SEK, svarende til en ejerandel på ca. 13 pct. Hertil kommer, at den danske stat tegner nye aktier for 3,4 mia. SEK svarende til en yderligere ejerandel på 17 pct. Hvis ATP eller andre danske institutionelle investorer tegner nye aktier for blot fire mia. SEK, eller tre mia. DKK, så vil der være dansk ”kontrol” med SAS.

Som tingene tegner nu, bliver SAS meget lønsomt de kommende år, så de danske aktionærer gør sandsynligvis en super god investering, idet aktien potentielt kan fordobles.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank