Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

SAS kan stadig konkursbegæres, men pengekassen er fyldt

Lars Abild

fredag 23. september 2022 kl. 7:00

SAS kan stadig konkursbegæres, men pengekassen er fyldt

Nok er SAS fløjet til USA for at sikre sig kreditorbeskyttelse ved en domstol i New York i en såkaldt Chapter 11 konkursbeskyttelse – med sigte på, at kreditorer skal rive milliardregninger i stykker. Men det ændrer ikke ved, at en leverandør, der ikke er tilfreds med at skulle afskrive på sit tilgodehavende, kan begære SAS konkurs på de hjemlige breddegrader. Ifølge retsdokument har SAS efter konkurslånet på seks mia. kr. rigelig likviditet til at gennemføre rekonstruktionsprocessen. Journalist Lars Abild gennemgår sagen.

Amerikansk lovgivning overtrumfer ikke dansk lovgivning. ”En amerikansk domstol har ikke jurisdiktion i Danmark eller i Sverige. En chapter 11 behandling i USA beskytter derfor ikke de danske og svenske SAS-selskaber. Hvis en kreditor ønsker at begære SAS-selskaber i Danmark konkurs, kan det ske ved eksempelvis Sø- og Handelsretten i København, hvor begæringen så vil blive behandlet”, siger advokat og partner i Mazanti-Andersen, Morten Samuelsson, til Økonomisk Ugebrev.

Men det er ikke nødvendigvis uinteressant for SAS, hvad der kan finde sted i København. En mulig konkurs i Danmark eller Sverige kunne være med til at presse kreditorerne under konkursbeskyttelsen i USA, da kreditorer antages at have større indflydelse på udfaldet gennem forhandling end ved en direkte konkurs, hvor en konkursadvokat i en konkurssituation blot overtager hele styringen. Samtidig vil aktiver og gæld næsten altid have en større værdi i en going concern situation end ved en lukning af selskabet.

Danske og andre nordiske kreditorer har da også mulighed for at varetage deres interesser direkte gennem dialog med nordiske advokater, da det alt andet lige kan betyde, at de lokale kreditorer vil være mindre villige til at overveje en almindelig nordisk konkursbegæring, hvis det skulle komme dertil.

Forleden kom det frem, at det store advokatfirma DLA Piper i Skandinavien er valgt af domstolen til at være en del af processen i New York. Helle Honoré Jepsen, der er leder af kommunikation og marketing i DLA Piper i København, skriver i en mail: ”Jeg kan bekræfte, at The Official Committee of Unsecured Creditors har antaget DLA Piper i Norge, Sverige og Danmark til at rådgive kreditorerne om norske, svenske og danske retsforhold i forbindelse med Chapter 11 processen.”

De dyre drenge er i spil
Dokumenterne fra USA er særdeles transparente. Det fremgår, at i Danmark er det partner Henrik Sjørslev i DLA Piper, der skal forestå arbejdet til en timepris på 760 USD, altså over 5.000 kr. I USA er det Dennis O´Donell, som afregner 1.285 USD i timen.

Advokatfirmaet slår sig op på, at det har arbejdet med konkursboer som O.W Bunker, Cimber Sterling, Jet Time og Pihl & Søn med flere, og er en del af kuratorpanelet i Sø- & Handelsretten, hvor der behandles flest konkurser i Danmark.

Der er flere konsulenter ombord. En af dem er AlixPartners, som groft sagt skal analysere den finansielle situation i SAS til hjælp for komitéen. Det anføres, at mr. Miller og mr. Goren har været med i Chapter 11 sager i flere end 15 luftfartsselskaber herunder Northwest Airlines og U.S. Airways. Denne gang er det til en timepris på op til 1.335 USD.

Et andet dokument fremlagt under Chapter 11 processen viser, hvordan SAS ser flyselskabets likviditet udvikle sig i regnskabsårets 4. kvartal, altså fra slut juli til slut oktober. Ved indgangen til kvartalet var den 5,8 mia. SEK, og ved udgangen af kvartalet forventes cash at være på 9,2 mia. SEK.

Den stigende likviditet skyldes alene tilkomst af den så-kaldte DIP finansiering på syv mia. SEK, som SAS ventes at få i to rater, nemlig medio september, altså lige om lidt, og i slutningen af oktober. Med andre ord ventes kvartalet at brænde 3,6 mia. SEK af på drift, hvoraf alene restruktureringsprocessen ventes at koste 557 mio. SEK, altså knap 200 mio. SEK per måned.

For kvartalet venter SAS nogenlunde samme omsætning som i 3. kvartal, ca. 8,2 mia. kr., men operation cash flow ventes at blive betydeligt ringere end i det igangværende kvartal med minus 2,9 mia. SEK.

Det fremgår ikke nærmere af opgørelsen, hvor kvartalet ender ringere end det foregående kvartal, som også blev trukket ned af ekstraordinære strejkeomkostninger.

Lars Abild

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank