Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

SAS kan være på vej mod opjustering af 2023-forventning

Morten W. Langer

torsdag 16. marts 2023 kl. 11:25

Q3: SAS er blevet en lækkerbisken for nye investorer

Efter et driftsunderskud på 2,4 mia. SEK i første regnskabskvartal og antageligt et underskud på 1,5-2,0 mia. SEK i det igangværende kvartal skal SAS være på vej mod driftsoverskud i de to ”store” kvartaler fra maj til oktober 2023. Ledelsen forventer et samlet driftsminus på ca. 4,5 mia. SEK i år. Og med stadigt større positive effekter fra spareplanen, øget flytrafik og med de lavere priser på flybrændstof, ligner det en senere opjustering, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

At SAS’ ledelse er optimistiske på fremtiden fremgår tydeligt af det netop fremlagte regnskab for selskabets første kvartal, der går fra november 2022 til og med januar 2023. Det er flyselskabets mindste kvartal med typisk kun omkring 20 pct. af den samlede flytrafik.

Derfor kommer driftsunderskuddet på 2,4 mia. kr. ikke som den store overraskelse. Hertil kommer, at omkostningerne til jetfuel blev mere end fordoblet trods indtægtsvækst på kun 40 pct. Med de seneste måneders store prisfald på jetfuel er der udsigt til et alt-andet-lige omkostningsfald på 30 pct., svarende til over 700 mio. SEK i det forgangne kvartal.

Med ledelsens årsforventning til driftsresultatet på minus 4,5 mia. kr. skal de resterende tre kvartaler lande på samlet set minus to mia. kr. Vores estimat er, at Q2-EBIT bliver omkring minus 1,5-2,0 mia. SEK, men derefter kommer der driftsplusser i Q3 og Q4, som er SAS’ traditionelle højsæson. Dette mulige scenarie skriver SAS-ledelsen ikke noget om i Q1-regnskabet. Her oplyses blot om det igangværende regnskabsår, at de tidligere udmeldte forventninger bekræftes.

I Q1-regnskabet er det mest interessante i virkeligheden ledelsens forventning til 2024-2026, hvor de tidligere estimater opjusteres. Ledelsen skriver, at resultaterne i den langsigtede prognose opjusteres, fordi trafikvæksten har været større end tidligere forventet. Det oplyses, at prognosen for omsætningen i 2026 på 49 mia. SEK fra september 2022 nu opjusteres til at blive ”højere” end de 49 mia. SEK. SAS skriver også, at der fortsat forventes et positivt resultat før skat næste år, men at det bliver højere end tidligere forventet de kommende år.

I det hele taget lægger SAS’ ledelse op til en opjustering af de tidligere forventninger senere på året. ”We will inform the market about updated projections for fiscal years 2024-2026 in due course.”

Om den sidste del af Chapter 11-processen, nemlig gældsafvikling og likviditet, oplyses det, at ”debt or debt-like items of SEK 20 billion are expected to be converted or reduced through the Chapter 11 process during the second half of 2023. Assuming successful implementation of the SAS FORWARD plan, SAS expects to attain a strong financial position and the company aims to be nearly net debt free by the end of fiscal year 2026. SAS also expects to achieve a liquidity level (cash and cash equivalents divided by revenue rolling 12 months) exceeding 15 percent by the end of fiscal year 2023, and increasing to 25–30 percent by the end of fiscal year 2025 and beyond.”

Allerede i år forventes SAS’ likviditet altså at blive betydeligt forbedret, så flyselskabet fremad kan stå på egne ben. Ifølge cash flow opgørelsen for Q1 var der et likviditetstræk i kvartalet på 3,4 mia. SEK, hvorefter der er 5,3 mia. SEK tilbage i kassen.

Grundlæggende er regnskabskvaliteten fortsat svag og mangelfuld, når det handler om, hvornår de forskellige tiltag i rekonstruktionsplanen slår igennem i økonomien. Det er tydeligt, at det endnu kun er sket i begrænset omfang. Ledelsens optimisme for de kommende år viser dog, at de positive effekter vil indfinde sig inden for de næste år, og særligt Q3 og Q4 i det igangværende regnskabsår synes at blive positive.

Næste store begivenhed fra SAS bliver den varslede kapitalforhøjelse på ni mia. SEK i ny egenkapital og konvertering af gæld for 20 mia. SEK, hvoraf knap halvdelen er bekræftet af den svenske og danske stat. Kapitalforhøjelsen ventes at medføre en markant udvanding af de eksisterende aktionærer.

Men det er der delvist taget højde for i den aktuelle børskurs, hvor selskabet har en aktuel børsværdi på 3,1 mia. SEK, sammenlignet med eksempelvis Norwegians 10,4 mia. NOK, der svarer til ca. ti gange overskuddet før skat. Med SAS-ledelsens forventning om et overskud på 3-4 mia. SEK i 2026 er det langsigtede potentiale en samlet børsværdi op mod 40 mia. SEK med denne værdiansættelse.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank