Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

bankernes Q3-regnskaber: Skjulte udlånshensættelser kryber opad

Morten W. Langer

mandag 31. oktober 2022 kl. 15:00

Skjulte udlånshensættelser kryber opad

De aktuelle regnskaber fra bankerne viser på overfladen ingen som helst tegn på, at det danske samfund, danskerne eller SMV-underskoven er klemt af økonomien. Men under overfalden begynder krisetegnene så småt at vise sig, viser et gravearbejde i regnskabsnoterne.

Umiddelbart viser de første regnskaber fra bankerne for årets 3. kvartal flotte resultater med stigende nettorenteindtægter, solide gebyrer fra låneomlægninger og fortsat historisk lave udlånstab. Men bankernes synes også at køre på lånt tid. Det ser ud til, at nettorenteindtægterne stiger af særligt to årsager. For det første er de korte renter steget, og de er blevet væltet over på kunderne i form af højere udlånsrenter. For det andet er der fortsat solid udlånsvækst i flere banker, bl.a. i Ringkjøbing Landbobank.

Djævlen ligger i noterne
Baggrunden synes dog ikke særligt opmuntrende. Dels lægger virksomhederne likviditet til side til de sværere tider, dels trækker danskerne i højere grad end tidligere på kassekreditten, måske for at få økonomien til at hænge sammen.

Umiddelbart synes det mest overraskende at være, at bankernes bogførte udlånstab fortsat er historisk lave. I hvert fald på overfladen. Eksempelvis Ringkjøbing Landbobank har udgiftsført nul i ”nedskrivninger på udlån”.

CEO John Fisker har da også været meget konsistent omkring udgiftsførte tabshensættelser, idet disse over de seneste to kvartaler har været henholdsvis minus 1 mio. kr. og minus 1 mio. kr. Umiddelbart en imponerende flot historik, men spørgsmålet er, om det holder vand i længden.

Dykker man ned i den vestjyske banks regnskab, helt ned i noterne på side 30, viser det sig nemlig, at de nye bruttohensætteler er på over 300 mio. kr. efter årets første ni måneder. De er udtryk for de nye udlånstab, som banken registrerer.

De rammer imidlertid ikke regnskabsposterne i resultatopgørelsen, fordi der fortsat er store hensættelser fra tidligere år, som kan tilbageføres som modsvarende indtægter. Umiddelbart viser noterne ikke det store skred i nye hensættelser, men de bliver altså neutraliseret af en stor buffer fra tidligere hensættelser. Denne hensættelsesbuffer er i Ringkjøbing Landbobank på 2,3 mia. kr. Også Nordfyns Bank har været ude med sit 3. kvartalsregnskab. Umiddelbart ser det ikke godt ud.

Resultatet før skat bliver 3 mio. kr. efter 15 mio. kr. efter halvåret. Bundlinjen ødelægges af bogførte kurstab på 28 mio. kr., som nok har været svære at undgå med en obligationsbeholdning på 1,3 mia. kr.

De bogførte nedskrivninger er for de tre kvartaler 3 mio. kr., men en indtægt på 1 mio. kr. isoleret set i 3. kvartal. Var der bogført reelle udlånstab i 3. kvartal havde banken sandsynligvis leveret et nulresultat, hvilket afslører sårbarheden i Nordfyns Banks forretningsmodel.

Kører dansk økonomi mod en recession kan det blive et problem, når det gælder udlånstabene. Til gengæld kan højere effektive renter på obligationsbeholdningen måske neutralisere dette, hvis der ikke kommer flere kurstab herfra.

Bankens ledelse skriver i 3. kvartalsregnskabet, at ”det gennemsnitlige udlån er steget sammenlignet med sidste år, men den gennemsnitlige udlånsrente er faldet. Faldet i den gennemsnitlige udlånsrentesats afledt af de senere års lave rentemiljø, hvor rentesatsen for nyudlån typisk har været lavere, end rentesatsen på lån, som er afdraget eller indfriet.”

Det må være en betragtning, der gælder alle tre kvartaler, da de fleste banker vil have øget udlånsrenten i det seneste kvartal i kølvandet på de højere centralbankrenter.

Fremadrettet usikkerhed
Endelig er der kommet 3. kvartalsregnskab fra Skjern Bank. I forhold til det foregående kvartal er nettorenteindtægterne øget, og det er udlånet også fra 5,25 mia. kr. til 5,44 mia. kr. Nettorente og gebyrindtægter endte rekordhøjt i kvartalet på trods af lavere gebyrindtægter.

Nedskrivningerne blev 0,8 mio. kr., altså en udgift, efter nettotilbageførsler af tidligere hensættelser i de foregående mange kvartaler.

Om hensættelser skriver bankens direktør Per Munck, at ”Boniteten i bankens udlåns- og garantiportefølje er solid og stigende, men den fremadrettede usikkerhed om samfundsudviklingen er høj, hvorfor det ledelsesmæssige skøn er øget fra 50 mio. kr. til 60 mio. kr. Faktorer som krigen i Ukraine, historisk høj inflation, markant forøgede renteniveauer, og voldsomt stigende energipriser giver anledning til generel bekymring for såvel erhvervslivet som de private husstande.”

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank