Ledelse

Startup på First North i 2021. Vejen til succes..?  

Morten W. Langer

onsdag 03. februar 2021 kl. 11:02

Artiklen bringes i samarbejde med Bootstrapping.dk

Vi har talt med Jesper Vestergaard og John Norden, de to rådgivere der har størst succes med at føre startups på Nasdaq First North, om udsigterne for 2021. Og vi har indhentet kommentarer fra Michael Moesgaard Andersen og Gregers Kronborg til den liste fra Økonomisk Ugebrev, vi bragte i fredags med resultaterne for alle IPOs siden 2018.

 

Penneo – vækstbørsens darling

Jesper Vestergaard står for en af de hidtil største succeser på vækstbørsen, nemlig Penneo, der til nu er vokset 336 % siden noteringen: ”Det nye på First North med Penneo var, at vi havde forhåndstegning fra virkeligt tunge institutionelle investorer, som BankInvest, Fundamental og Vækstfonden, udover familie offices og tunge enkeltinvestorer. Nogle af de noteringer, der er gået værst, har slet ikke haft forhåndstegning, og dermed er der ingen cornerstone-investorer, der har valideret prissætningen og leveret pejling for de små private investorer.”

Vækstrejse både før og på nyt niveau efter notering

De kriterier, Jesper og hans team har for en egnet børskandidat, er ret enkle: ”De fem, vi skal føre på børsen i 2021, er alle af høj kvalitet med tocifrede vækstrater og med dygtige, erfarne ledelser. Derudover kræver vi, at virksomheden har et gennemsnitligt afkast (ARR) på min. 10 mio. kr. Det er grundlaget for vores selektion – samt en god portion knofedt.” Det sidste mærkes, for prospektet for Valuer er noget af en moppedreng, lavet efter samme standarder som til hovedbørsen. ”Samtidig er vi gået ud med en værdisætning, som sikrer, at det er muligt at få vækst i aktien på den næste vækstrejse, hvad der selvsagt også er uhyre vigtigt, men heller ikke nogen selvfølgelighed, når vi ser på noteringerne i Danmark.”

4 principper for en sund forretning

John Norden, Norden CEF, har haft fire noteringer i 2020, bl.a. FOM Technologies, Monsenso og Alefarm Brewing, alle med succes. Han kræver også altid fortegning, så ”den lille investor kan forholde sig til ’prisen på grisen’ og dermed, at der er sat en realistisk værdi.” John Norden er måske nok så kendt fra Mybanker, platformen, han skabte for os almindelige dødelige til at få transparens i forhold til ydelser fra banker og andre FSP’er. Han har nu solgt Mybanker og er rådgiver og bruger så mere outsourcing i forhold til casene.

Hemmeligheden bag succesen er for John Norden fire enkle principper. Der skal:

  • være et færdigt produkt ”som nogle har købt til rigtig pris. Ikke bare en MVP eller et prøveprodukt. Og købsmønstre skal være kendte og beskrevne.”
  • en forretning, ”altså indtægt minus udgift og dermed overskud, og ditto respekt for andres penge.”
  • en ledelse med X-faktor. ”Den skal være autentisk, kunne forklare sig og høste tillid.”
  • et marked, så der kan komme vækst. ”Det kan godt skifte med corona, fx måtte Alefarm pivotere fra B2B til B2C, men der var så 1.200 investorer som glade ambassadører.”

 

Timing og troværdighed

John Norden lagde ud med succes med en Monsenso-fortegning midt under coronanedlukningen, og FOM Technologies gik om muligt endnu bedre. Siden noteringen i juni er den steget med 409 %. ”Vi havde så gode cases og var så godt forberedt, så vi valgte ikke at udskyde noteringerne. Det forår viste, hvor meget tillid og troværdighed betyder i markedet.”

John Norden ryster stille på hovedet over, at Mu­ndondo og Audientes er blevet noteret i september uden fortegning, for han sætter selv altid ca. 40 % af til hjørneinvestorer. Men der skal også være rum for de små private: ”Der skal være plads til et bredt investorfelt, alle aktier købes til samme udbudspris, og op til 3.700 kr. skal man få sin fulde investering.” Fortiden med Mybanker og den lille investor fornægter sig ikke. For John Norden betyder det noget at skabe en kultur for folkeaktier, tilsat ”ordentlighed og fairness”, for så kører det.

IPOs: en win-win-win

Michael Moesgaard Andersen, Andersen Advisory Group, der til nu har haft Penneo og Konsolidator i sin startupportefølje noteret på Nasdaq First North, ser en stor fremtid for noteringer på vækstbørsen. ”Af gode grunde: Det giver reelt for startups en lavere pris på kapital ift. de ventures, der presser citronen. Det giver mere reel frihed for founders ift. én stor ventureinvestor. Det giver i udlandet en markedsføringsfordel med Nasdaq-blåstempling. Og så selvsagt giver det en helt anden likviditet for alle parter.” Når han skal vælge rådgiver, vægter det bedste fortegningsnetværk, teamets kvalifikationer og en lav, realistisk værdisætning højt. ”Vi kan jo se skæbner som Conferize, Watura, m.fl., hvor rådgiverne ikke alle har været deres ansvar bevidst. Men vi er kun i starten af vækstbørsens egen rejse, og professionalismen på rådgiverfronten vil udvikle sig. Heldigvis oplever vi allerede nu win-win-win for startup, investor og det danske samfund i form af, at der skabes flere vækstsucceser hurtigere,” konkluderer Michael Moesgaard.

Store forventninger

Gregers Kronborg, Rulebreaker Ventures, der før har bidraget til rapporter om det danske kapitalmarked i samarbejde med både Nasdaq OMX og Axcelfuture, har også et positivt syn på vækstbørsen: ”Men hvis vi for alvor skal udvikle det tidlige marked, skal Christiansborg overbevises om en målrettet lavere kapitalskat, så risikoen præmieres, og det bliver mere attraktivt for specielt hjørneinvestorer at placere midler netop på vækstbørsen. Det vil give et nødvendigt og bredt kvalitetsløft, når hjørneinvestorerne laver due diligence, og ikke rådgivere, der står for børsintroduktionen. Jeg antager, at de dygtige og seriøse rådgivere også vil se det som en fordel.”

Set fra toppen af den meget lille rådgiverbranche er det svært at se mørke skyer lige nu. ”Det er en fantastisk tid. Interessen fra startups og investorer er enorm. Vi har haft 30-40 forespørgsler omkring notering bare på det seneste. Vi ligger lige i sweet-spot i kraft af vores professionalisme og stærke in-house team,” siger Jesper VestergaardJohn Norden ser også frem til 2021 som et endnu større år for noteringer end 2020.

Annonce: Få 3 måneders PRO abonnement på Bootstrapping for 1 krone med adgang til alle artikler – skriv til christian@bootstrapping.dk og hør mere.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Sparekassen Sjælland-Fyn søger filialsupporter med speciale i bolig og kreditsager
Holbæk
21-05-2021
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsynet med investeringsfonde & banker på investeringsområdet
København
18-05-2021
PensionDanmark
PensionDanmark søger medlemsrådgiver i Jylland
Jylland
01-06-2021
PenSam søger jurist i Farum – vikariat
Farum
07-06-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]