Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

STG: Coronaboom for dansk cigarkoncern ebber ud

Morten Sørensen

tirsdag 06. september 2022 kl. 11:00

Overraskende usikkerhed i ellers stabile Scandinavian Tobacco Group

Cigarkoncernen Scandinavian Tobacco Group (STG) og CEO Niels Frederiksen er ikke kommet ud af problemer med forsyningskæder og bliver nu ramt af vigende forbrugertillid – og salg – på vigtige markeder. Billedet af STG er afgørende vendt, siden koncernens store optur under corona-epidemien. STG ser ikke ud til at blive en udpræget vækstvirksomhed, men som udbyttemaskine er virksomheden interessant, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

En uventet hård salgsmæssig opbremsning i Scandinavian Tobacco Group (STG) har skabt usikkerhed om den fremtidige indtjening – og om værdien af selskabet.

”På mange måder føler vi, at vi har set en næsten perfekt storm mod vores produktivitet og forretning i 2022”, sagde CEO Niels Frederiksen fra STG efter fremlæggelse af regnskabet for første halvdel af 2022.

Signalerne er blevet mindre optimistiske end tidligere. Økonomisk Ugebrev noterede i begyndelsen af 2021, at STG kunne ændre sig fra stabil udbyttebetalende virksomhed til en vækstvirksomhed. Væksten gennem coronakrisen havde nemlig været imponerende – fra en omsætning på 6,7 mia. kr. i 2019 til 8 mia. kr. i 2020 og så noget langsommere videre til 8,2 mia. kr. i 2021.

Væksten blev hjulpet af opkøb, men den organiske vækst var også solid i et marked, hvor corona fremmede forbruget af cigarer, ikke mindst i de private husholdninger. Vækstplanen Rolling forward towards 2025 blev lanceret, og Niels Frederiksen talte om, at STG modigere skulle satse på vækst. Men nu er det pludselig blevet svært.

Opbremsningen i 2021 er blevet vendt til en lille tilbagegang. I andet kvartal 2022 er omsætningen faldet to procent organisk, mens EBITDA-driftsresultatet udviser en organisk tilbagegang på 15 procent. STG har også nedjusteret forventningen til hele året. Der ventes nu en udvikling i EBITDA på mellem minus 4 og nul procent mod tidligere mellem nul og plus 6 procent.

Planen om at skabe mere dynamik i STG er altså løbet ind i alvorlige forhindringer. Efter coronakrisen er koncernen først blevet ramt af problemer med forsyningskæderne, og koncernen er også begyndt at føle vigende forbrugertillid på sine vigtigste markeder, ikke mindst markedet for håndlavede cigarer i USA. De amerikanske forbrugere er blevet mere forsigtige. Også en indirekte konkurrent som Swedish Match, der betjener et billigere segment i det amerikanske cigarmarked, melder om volumenfald og lavere indtjening i sin cigarforretning.

STG tjener dog stadig gode penge. Men pengestrømmen fra driftsaktiviteter er i første halvår faldet til 449 mio. kr. fra 621 mio. kr. i første halvår 2021, mens nettogælden er steget betydeligt og har nået et niveau på to gange EBITDA-driftsindtjeningen. Det er stadig ikke alarmerende.

Problemerne med forsyningskæderne er foreløbig den vigtigste årsag til den vigende indtjening. Produktionen udviser et efterslæb svarende til cirka 150 mio. kr. Og ifølge STG er disse problemer midlertidige og ikke strukturelle. Men det tager uventet lang tid at løse dem.

De amerikanske forbrugeres vigende interesse for dyre cigarer kan på længere sigt blive en alvorligere udfordring. Stigende priser på råvarer og energi vil også tvinge salgspriserne på cigarer i vejret. Ifølge Niels Frederiksen påvirker inflationen uden tvivl forbrugerne i 2022, og virksomheden kan ikke vurdere, om det vil fortsætte ind i 2023.

Efterhånden, som problemerne i forsyningskæderne bliver løst og kombineres med nye prisinitiativer, venter STG, at EBITDA-driftsresultatet igen vil begynde at stige i anden halvdel af året. Overordnet er prognoserne for cigarforbruget i USA og Europa stadig rimeligt positive.

Interessant udbyttemaskine
Men investorerne er tydeligvis kommet i tvivl. Man kan frygte, at opturen for STG under coronakrisen måske blot var et kortvarigt spjæt i en forretning, der overordnet set er stagnerende.

Reuters opgør efter de seneste kursfald den såkaldte forward price/earnings (baseret på den forventede indtjening i de næste 12 måneder) for Scandinavian Tobacco til 6,4, mens Swedish Match (et konglomerat, der fremstiller meget andet end cigarer) ligger på 24,4.

Analytikernes gennemsnitlige kursmål for STG er 153, hvor den seneste kurs torsdag var 110. Udbyttet var 7,50 kr. i 2021 og vil trods udsigten til et svagt faldende EBITDA i 2022 nok nogenlunde holde niveauet. Så selv om der stadig ikke kommer så meget vækst i STG, er selskabet fortsat en interessant udbyttemaskine.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank