Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Store unoterede selskaber fejler på ESG i topchefens bonus

Claus Strue Frederiksen

torsdag 11. august 2022 kl. 11:00

Regeringens klimaråd kritiserer pensionssektors klimaindsats

Blot tre ud af 25 store danske unoterede virksomheder har integreret ESG-komponenter i topledelsens variable aflønningsprogrammer, viser Økonomisk Ugebrevs kortlægning. Den lave andel står i skærende kontrast til de børsnoterede large cap-selskaber, hvor 26 ud af 44 topchefers bonusprogram indeholder ESG-komponenter. Rundspørge viser, at nogle af de unoterede selskaber faktisk har integreret ESG i ledelsens variable lønprogrammer – de oplyser bare ikke om det i officielle rapporter.

Ud af 25 store danske unoterede virksomheder er det kun Falck, der har udgivet en egentlig vederlagsrapport, som dog også kun er et krav for børsnoterede selskaber.

I Falcks vederlagsrapport oplyses, at topledelsens variable aflønningsprogram indeholder målepunkter, der vedrører sikkerhed og medarbejdertilfredshed samt forbedring af selskabets bæredygtighedsaftryk. Det konkrete indhold i disse målepunkter uddybes ikke yderligere – der gives således ikke indsigt i hvilke konkrete ESG-resultater, der udløser bonus til ledelsen.

Coop og Hempel udgiver ikke vederlagsrapporter, men de to selskaber adskiller sig alligevel fra hovedparten af de andre unoterede selskaber. Deres årsrapporter oplyser nemlig, at der indgår ESG-målepunkter i topledelsens incitamentsprogrammer. Konkret er der for Coops vedkommende tale om et målepunkt vedrørende kundetilfredshed, mens Hempel ikke uddyber de konkrete ESG-målepunkter.

Falck, Coop og Hempel er altså de eneste af undersøgelsens 25 store danske unoterede selskaber, der i officielle regnskaber eller rapporter bekendtgør, at der indgår ESG-komponenter i topledelsens bonusprogrammer. Store unoterede virksomheder som Bestseller, Danfoss, ECCO, Grundfos, Lars Larsen Group, LEGO Group, Leo Pharma og Rambøll redegør ikke detaljeret for ledelsens bonusordninger, hvis de overhovedet har nogen.

Konflikt med selskabernes ønskede image
Mens der ikke er tvivl om, at de unoterede selskaber juridisk set er i deres fulde ret til ikke at oplyse om indholdet af ledelsens bonusprogrammer, så synes de manglende oplysninger om ESG-komponenter i lønpakkerne at konflikte med historien, som selskaberne i mange tilfælde forsøger at sælge om sig selv. Eksempelvis Bestseller offentliggør en bæredygtighedsrapport på 96 sider. Og Danfoss fremlægger i årsrapporten 23 sider om ESG-forhold.

I Økonomisk Ugebrevs undersøgelse er det blot 12 procent af de store danske unoterede selskaber, der har integreret ESG-komponenter i topledelsens variable aflønning. Derved halter de store danske unoterede selskaber umiddelbart langt bagefter de børsnoterede large cap og mid cap-selskaber – for large cap er det 59 procent af virksomhederne, der har integreret ESG-komponenter i topledelsens bonusprogram, og for mid cap er det 39 procent.

Unoterede selskaber er bedre, end det ser ud til
De mellemstore danske børsselskaber rapporterer altså bedre om ESG-forhold end nogle af de allerstørste danske virksomheder, som ofte markedsfører sig med at være meget grønne og klimarigtige. Derved kommer de unoterede selskaber til at fremstå langt mere fodslæbende, end de i virkeligheden er.

En rundspørge fra Økonomisk Ugebrev viser, at nogle af de store unoterede selskaber faktisk har integreret ESG-komponenter i deres variable aflønningsprogrammer for topledelsen. De oplyser bare ikke om det i deres officielle rapporter. Eksempelvis oplyser Grundfos, LEGO Group og Stark til Økonomisk Ugebrev, at der indgår klimakomponenter i topledelsens incitamentsprogrammer.

Eksempelvis oplyser Grundfos følgende til Økonomisk Ugebrev: ”Bæredygtighedsmål har gennem flere år været en del af Short Term Incentive programmet for vores topledelse. Fra 2022 vil vores Long Term Incentive Program også inkludere et mål for vores reduktion af CO2 emission.”

Grundfos oplyser desuden, at selskabet for nuværende ikke har planer om at komme med yderligere oplysninger om topledelsens vederlag end de informationer, der allerede leveres i årsrapporten (oplysninger om topledelsens vederlag findes på s. 24 i Grundfos’ årsrapport ).

Claus Strue Frederiksen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Tax Manager til Pension Danmark
Region Hovedstaden
Dansk Sygeplejeråd søger Finansiel controller med god faglig ballast og digital flair
Region Hovedstaden
Højt kvalificerede økonomer til udvikling af klimapolitikken i Skatteministeriet
Region Hovedstaden
Nyt job
Analytisk stærk chefkonsulent til Fiskeristyrelsens Revisionsteam
Region Hovedstaden
Koncernbudgetchef til Koncern Økonomi, Region Sjælland
Region Sjællandb
Driftsøkonomichef til Justitsministeriets departement
Region Hovedstaden
Head of Department at the Department of Marketing at Copenhagen Business School
Region Hovedstaden
Udløber snart
HR- og udviklingschef til Dansk Sygeplejeråd
Region Hovedstaden
Er du ny leder af Finans, Løn og Indkøb i Syddjurs Kommune?
Region midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank