Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: CEO Performance på ROIC – Q1 DSV: Opkøbsmaskinen er udfordret

Morten Sørensen

torsdag 11. maj 2023 kl. 11:40

Fire gennembrud, mens én enkelt støtte falder

DSV har i første kvartal overbevist med sin indtjeningsevne. Det er også nødvendigt, for logistik-koncernens grundlæggende opskrift på succes er udfordret: Opkøb med efterfølgende effektiviseringer og synergijagt har i mange år givet DSV høj vækst og stadigt stigende indtjening. Men opskriften bliver stadigt sværere at anvende i takt med, at renten stiger, og kapitalstærke købere i højere grad end nogensinde før sværmer om logistikvirksomhederne, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Hvem bliver den næste? DSV-kendere begynder at vente på det vigtige budskab om, hvilken stor konkurrent DSV med topchef Jens Bjørn Andersen nu skal til at overtage. Vurderet ud fra logistik-virksomhedens seneste historie er tiden nemlig ved at være inde.

For to år siden, i april 2021, kom meddelelsen om, at DSV ville købe Global Integrated Logistics af Agility, og for fire år siden, i april 2019, kom meddelelsen om, at DSV ville købe schweiziske Panalpina – en overtagelse, der efterfulgte det store køb af amerikanske UTi i 2016.

Foreløbig har DSV med sine kvartalstal demonstreret, at koncernen stadig er i stand til at effektivisere sig til mere indtjening. Selvom markedet for logistik- og transportvirksomheder er faldet kraftigt tilbage siden sidste år, har DSV drevet en stigende overskudsgrad ud af forretningen.

Målt på overskudsgraden er DSV i første kvartal løbet fra sin store schweiziske konkurrent Kühne & Nagel og formentlig også flere andre rivaler. DSV’s tidligere Chief Financial Officer (CFO) Jens H. Lund, som nu er Chief Operating Officer (COO), mestrer tilsyneladende sit nye område. Offentliggørelsen af kvartalstallene førte torsdag til en kursstigning på over fire pct.

Men set i en større sammenhæng kan det også blive nødvendigt for DSV at vride endnu mere overskud ud af den eksisterende omsætning frem for at satse lige så meget på opkøbsmodellen som tidligere. Modellen er af flere grunde udfordret:

1) Det kan blive vanskeligere at betale opkøb med ny egenkapital. Ved de seneste store opkøb har DSV betalt ved at udstede nye aktier og overdraget dem til sælgerne. Men DSV-aktien fremstår ikke længere som et helt så gyldent og lovende betalingsmiddel som for to år siden.

Det er selvfølgelig muligt, at DSV kan finansiere et opkøb ved at hente kapital i markedet. Men interessen for store kapitaludvidelser er behersket, og en stor udstedelse risikerer at trykke aktiekursen betydeligt.

2) Lånefinansiering er også blevet vanskeligere. Renten ligger væsentligt højere end for et år eller to siden, og långiverne er tilsyneladende blevet mindre risikovillige, også på obligationsmarkedet.

3) Der er langt mere efterspørgsel efter logistikvirksomheder, blandt andet fra meget kapitalstærke købere i markedet. Verdens største containerrederi Mediterranean Shipping Co. (MSC) købte i 2022 de store afrikanske logistikaktiviteter i det franske konglomerat Bolloré.

Og i år har verdens tredjestørste containerrederi, CMA CGM, varslet, at det vil købe Bollorés europæiske aktiviteter, der omsætter for mindst 5 mia. euro om året. Som det ser ud, betales der ved disse overtagelser en højere pris i forhold til omsætningen, end DSV har betalt for sine seneste store opkøb.

4) Det er blevet mere tvivlsomt om en af de store godbidder i den europæiske logistikbranche rent faktisk kommer til salg indenfor en overskuelig tid.

De tyske socialdemokrater (SPD) har været mere skeptiske overfor et salg af Deutsche Bahn-datterselskabet, logistikvirksomheden DB Schenker, end de to koalitionspartnere i regeringen, de liberale i FDP og De Grønne.

I april har de borgerlige tyske oppositionspartier CDU og CSU udsendt et ”reformpapir” vedrørende statsvirksomheden Deutsche Bahn. Heri hedder det, at ”DB Schenker som international aktiv logistikservice-virksomhed forbliver i forbundsrepublikkens besiddelse. Netop med blik på konkurrenter som Kina er det af strategisk betydning”.

Morten A. Sørensen

DSV - Er den stærke margin tilstrækkelig

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank