Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema om Top 100 ROIC-performance 2024 – Øgede investeringer presser kapitalafkast

Morten Sørensen

onsdag 29. maj 2024 kl. 11:25

Lars Fruergaard Jørgensen

Årets CEO Performance Rating viser en klar tendens til tilbagegang i afkastet af den investerede kapital i 2023. Over halvdelen af de undersøgte børsnoterede selskaber leverer et kapitalafkast, der ligger på eller under de vægtede kapital-omkostninger, og de har dermed destrueret værdier. Udviklingen skal ses på baggrund af, at mange af disse virksomheder skruede pænt op for investeringerne – og dermed den investerede kapital – i 2023, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen

Novo Nordisk med CEO Lars Fruergaard Jørgensen får igen overlegent meget ud af de penge, der er sat i virksomheden. Den store pharmavirksomhed vinder klart en af de vigtigste discipliner, når kvaliteten af ledelse i danske børsnoterede selskaber skal opgøres, nemlig disciplinen kapitalafkast.

Novo Nordisks Return On Invested Capital (ROIC) nåede i 2023 op i 68,6 pct. mod 53,8 pct. året før. Dermed opnåede Novo Nordisk også en flot fremgang i ROIC-afkastet i forhold til 2022 – den anden af de tre vigtige discipliner i CEO Performance–opgørelsen.

Blot til sammenligning: Den traditionelle ROIC-stjerne i dansk erhvervsliv, det ikke-børsnoterede Lego (som ellers ikke indgår i denne ranking) måtte i 2023 konstatere en nedgang i ROIC – sådan som virksomheden selv opgør det
– til 57,1 pct. fra 77,8 pct. året før.

Det er i øvrigt denne anden disciplin, fremgangen i kapitalafkastet i 2023, der er med til at sikre Bavarian Nordic med CEO Paul Chaplin en overordnet førsteplads i CEO-Performance–rankingen. Den tredje disciplin er væksten i omsætningen.

Novo Nordisks afkast er opnået takket være koncernens stærkt stigende afsætning af de særlige GLP-1 baserede midler mod diabetes og overvægt. Denne hastige vækst koster foreløbig ikke på kapitalafkastet, selvom Novo Nordisk i disse år søger at sikre den fortsatte fremgang med markant stigende investeringer.

Nedgang for typisk kapitalafkast

Novo Nordisk er dog ikke typisk for udviklingen blandt de danske ikke-finansielle børsnoterede selskaber i 2023.

Allerede på andenpladsen må ChemoMetec med CEO (fra marts 2024) Martin Helbo Behrens trods en fortsat solidt ROIC-afkast på 39,3 pct. konstatere en nedgang i afkastet fra 50,9 pct. året før. Det er den typiske udvikling, idet 52 af virksomhederne i rankingen i 2023 må konstatere faldende ROIC-afkast.

I flere af fondsbørsens mest betydelige virksomheder må topcheferne konstatere faldende kapitalafkast i 2023. Det gælder DSV, A.P. Møller-Mærsk, Ørsted, Coloplast, Genmab, Pandora og Carlsberg.

Årsagerne er forskellige: DSV med CEO Jens H. Lund og Mærsk med CEO Vincent Clerc oplevede en relativ nedtur efter det kraftige boom i fragtraterne i 2022. Ørsted med CEO Mads Nipper og Carlsberg med CEO (fra efteråret 2023) Jacob Aarup-Andersen måtte tage store af-/nedskrivninger på henholdsvis amerikanske vindmølleparker og russiske aktiviteter. Coloplasts kapitalafkast er presset ned af to betydelige opkøb.

Vestas med CEO Henrik Andersen i spidsen har indledt en turnaround og udgør en positiv undtagelse. ROIC-afkastet gik fra negativt i 2022 til svagt positivt i 2023.

Den typiske svækkelse af ROIC-afkastet viser sig også i medianen for ROIC i de 100 selskaber. Den ligger på 6,7 pct. i 2023 mod 9 pct. i 2022.

Principielt skal ROIC-afkastet ligge højere end en virksomheds vægtede kapitalomkostninger (Weighted Average Cost of Capital – WACC), der er et teoretisk udtryk for den forrentning, som investorer og kreditorer forlanger af en virksomhed. Den gennemsnitlige kapitalomkostning kan med rimelighed sættes til mindst 7 pct. Man kan med andre ord hævde, at kun 36 af de undersøgte virksomheder, der har en ROIC over 7,5 pct., i princippet skaber værdi til ejerne.

Der er flere oplagte forklaringer på, at ROIC ligger så forholdsvist lavt i 2023:

  • dels var flere virksomheder i 2022 præget af et opsving efter corona-nedturen i 2020-21, og effekten af det opsving blev mindre i 2023
  • dels oplevede for eksempel transportvirksomheder som Mærsk en kraftig resultatnedgang i 2023
  • dels er effekterne af det Putin-russiske overfald på Ukraine i 2022 – tabet af russiske aktiviteter og høje energipriser – først for alvor slået igennem i adskillige af regnskaberne i 2023
  • dels har flere af selskaberne købt betydeligt op i 2022, og disse øgede investeringer har i første omgang – i 2023 – generelt dæmpet afkastet af investeringerne.

Sådan har vi gjort

Økonomisk Ugebrevs årlige CEO Performance-ranking for de ikke-finansielle danske børsnoterede virksomheder tager udgangspunkt i de oplysninger, som Morningstar / Nasdaq offentliggør i særlige fact sheets om hver enkelt virksomhed (de kan findes på Nasdaq Nordic-børsens hjemmeside).

Vi benytter dermed en standardiseret opgørelse af Return on Invested Capital (ROIC), som kan afvige fra det ROIC, som virksomhederne selv offentliggør. Rankingen er baseret på tre parametre, der har lige stor vægt: ROIC i 2023, procentvis vækst i ROIC i 2023 og procentvis vækst i omsætningen i 2023.

Morten A. Sørensen

ROIC 01

ROIC 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank