Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Q1-regnskaber – ALK’s investorer drømmer igen om det store allergieventyr

Steen Albrechtsen

torsdag 16. maj 2024 kl. 11:40

Alk

Efter en længere pause har investorerne tillid til, at ALK-Abelló kan vokse ind i himlen med sin allergiforretning. Q1-regnskabet indikerer, at ALK’s tabletforretning kan vokse de næste mange år. At ledelsen skyder genvej for at nå 2025-målsætningen bliver overraskende ikke tillagt stor betydning. Analytikerne har nu øjnene stift rettet mod næste måneds kapitalmarkedsdag, der skal give en pejling på de næste mange års vækstbillede, skriver redaktør Steen Albrechtsen i denne analyse.

I årets første kvartal, som er højsæson for ALK, var der massiv fremgang til tabletsalget på 28 pct. i Europa og 20 pct. på det (endnu) mindre Nordamerikanske marked. Det var solidt.

Også selvom man skal huske på, at en del af fremgangen skyldes, at tabletsalget sidste år var skuffende, og derfor er sammenligningskvartalet er et lavt udgangspunkt. ALK’s ledelse anfører, at den ”underliggende vækst” i antal patienter uændret ligger omkring 10 pct., så bedre priser og et ændret landemix var med til at drive salgsvæksten.

Med 28 pct. vækst på det vigtige europæiske marked og 20 pct. i Nordamerika, er der igen dokumentation sort på hvidt for, at tabletdrømmen lever. Det er noget investorerne kan lide, og historien sendte aktien op med imponerende 14 pct. på regnskabsdagen. Intradag var stigningen tæt på 20 pct.

Q1-regnskabet viser også solid fremgang i overskudsgraden (EBIT) fra 18 pct. til 23 pct., og det mundede ud i en meget konkret fremgang i EBIT-resultatet på 41 pct. fra 228 til 316 mio. kr. Det betyder, at næsten halvdelen af sidste års driftsoverskud på 666 mio. kr. nu er i hus i år.

Bemærk dog også, at 1. kvartal er højsæson, og det afspejler sig bl.a. i, at EBIT-marginen for helåret fastholdes på 17-19 pct., selvom man altså leverede 23 pct. margin i 1. kvartal. Sidste år (hvor tabletsalget skuffede i 1. kvartal), nåede EBIT-marginen 18 pct. i 1. kvartal, men for helåret nåede man kun 14 pct.

På helårsbasis var dog reelt tale om en lille opjustering, idet man i de fastholdte 17-19 pct. EBIT-margin nu inkluderer engangsomkostninger på 60 mio. kr. til optimeringsprogrammet, hvilket modsvarer lige over ét procentpoint. Optimeringsprogrammet er et besparelses- og effektiviseringsprogram, der skal give en effekt på 250 mio. kr. næste år.

I starten af juni afholder ALK en kapitalmarkedsdag, hvor ledelsen vil løfte sløret for dels de nye langsigtede finansielle ambitioner, dels for de mere konkrete tiltag i besparelses-/effektiviseringsprogrammet på 250 mio. kr. Især de finansielle ambitioner på vækstsiden vil tiltrække sig opmærksomhed, fordi investorerne her får en mere konkret pejling på, hvad man egentlig kan forvente af tabletsalget i de kommende år. Tabletsalget stod i 1. kvartal for 52 pct. af omsætningen og er stadig den altafgørende vækstdriver for ALK.

Som beskrevet i tidligere analyser i ØU har der været optræk til, at ALK ville få svært ved at nå 2025-målsætningen om 25 pct. EBIT-margin. Nu ser det ud til, at målet kan nås med regnskabssminke: ALK skyder nemlig en genvej med ”optimeringsprogrammet” med effekt på 250 mio. kr. næste år, hvoraf halvdelen skal investeres i væksttiltag, mens den anden halvdel skal gå til at ”supportere” 2025-ambitionerne. Dvs. omkring 125 mio. kr. af besparelserne vil alt andet lige have mindst to procentpoint positiv effekt på EBIT-marginen, hvis vi antager, at omsætningen i 2025 vil nå op omkring 6 mia. kr.

På kapitalmarkedsdagen ventes ledelsen også at berøre de finansielle ambitioner, kapitalstruktur og kapitalallokering, hvilket kan betyde, at aktionærerne efter en del års fravær igen kan begynde at spejde efter udbytte eller aktietilbagekøb.

Ovenpå et stærkt 1. kvartal kan det naturligvis virke lidt konservativt, at ledelsen ikke opjusterer årsforventningen. Vi ved også, at ALK normalt er konservative i de udmeldte årsforventninger. Det er også tilfældet denne gang, for ledelsen understregede, at man med egne ord stadig opererer med en ydmyg/forsigtig (”modest”) guidance for særligt 2. halvår af 2024, som man ikke har så god pejling på endnu.

Med ALK’s egne ord er der ”plads til usikkerheder” i 2. halvår, for 1. halvår har man ganske godt styr på, herunder en fortsat effekt fra tabletfremgangen, der også påvirker 2. kvartal. Aktiens flotte comeback og stigning på 50 pct. i år betyder selvsagt, at aktien bestemt ikke længere er et røverkøb. Den forventede 2025-P/E ligger nu omkring 40-50, og det understreger tydeligt, at det for ALK nu igen handler om væksten i forretningen de kommende mange år.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank