Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Q4-regnskaber – Indisk ballade kan accelerere globalisering af Carlsberg

Morten Sørensen

onsdag 01. marts 2023 kl. 11:15

Tema: Q4-regnskaber – Indisk ballade kan accelerere globalisering af Carlsberg

Med udsigt til en fuld overtagelse af aktiviteterne i Indien kan Carlsberg igen ekspandere efter den metode, som gruppen tålmodigt har anvendt i flere årtier: Først oprettes joint ventures, som Carlsberg siden overtager fuldt ud. På den baggrund kan en overtagelse i Indien – trods en konfliktpræget baggrund – ses som en styrkelse af Carlsbergs globale position og som et skridt væk fra afhængigheden af Rusland og Kina, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Carlsberg kan nu gøre det igen: Købe en partner ud af et stort joint venture på et vigtigt marked. En efterhånden forbitret uenighed mellem Carlsberg og koncernens partner i Indien vil efter al sandsynlighed medføre, at koncernen køber partnerens ejerandel på 33 pct. Foreløbig er mæglere nået frem til en pris på 5.188 mio. kr. – et beløb, som Carlsberg finder for højt.

Carlsbergs årsrapport førte til et kursfald på omkring tre pct. som følge af en meget afdæmpet prognose for 2023 efter den stærke fremgang i 2022. Men underliggende rummer 2023 en afgørende strategisk mulighed: De russiske aktiviteter har siden Carlsberg i 2008 ganske dyrt købte sig til den fulde kontrol reelt udviklet sig særdeles skuffende. Væksten blev slet ikke, hvad man ventede for 15 år siden. Så hvis Carlsberg nu får solgt Carlsberg i Rusland og i stedet kan sætte milliarderne i det indiske marked, så er det ikke udelukkende skuffende.

I takt med, at koncernen nu også er begyndt at satse mere i Nordamerika (Canada foreløbigt), vil koncernen kunne blive mindre afhængigt af markeder, der som det russiske og kinesiske hurtigt kan give politiske og imagemæssige problemer. Foreløbig har udsigten til at skulle af med et milliardbeløb i Indien fået Carlsberg til at indstille et forventet tilbagekøb af aktier.

Det har skuffet markedet, men fuld kontrol og et endeligt farvel til en stor besværlig minoritetsaktionær kan imidlertid give den danske drikkevarekoncern mod til at satse mere målrettet på det indiske marked, som Carlsberg selv betegner som meget lovende.

Overordnet kan Carlsberg med en eventuel fuld overtagelse i Indien mere målrettet og rationelt udnytte dette voksende marked. Carlsberg har i tidens løb indgået joint ventures med blandt andre norske Orkla, britiske Tetley, britiske Scottish & Newcastle, thailandske ThaiBev og de kinesiske Lanzou og Chongqing drikkevaregrupper. Mange af disse joint ventures har ført til, at den danske bryggerikoncern er endt med at overtage det hele.

Nogle forsøg på at ekspandere med joint ventures er dog også slået fejl, og det har demonstreret, at disse samarbejdsprojekter også indebærer alvorlige risici. Det gælder i særdeleshed forsøget på at skabe et stort asiatisk joint venture i samarbejde med Thaibev for tyve år siden. Der er helt særlige udfordringer i joint ventures, som indebærer at Carlsberg ofte har skullet binde en betydelig kapital i foretagender, som koncernen ikke havde fuld kontrol med. Når Carlsberg i så høj grad har benyttet sig af joint ventures, så skyldes det blandt andet, at koncernens kapitalstyrke i lang tid var begrænset af, at Carlsbergfondet skulle eje mindst 50 pct. af kapitalen. Fundatsen blev i 2007 ændret til mindst 50 pct. af stemmerne.

Dengang blev ændringen – i hvert fald delvist – forklaret af den daværende Carlsberg-formand Povl Krogsgaard Larsen med, at Carlsberg helst vil undgå joint venture-partnere. Dengang kunne man forstå på meldinger fra Carlsberg, at netop joint venturet med Orkla var et eksempel på, hvor svært det var for to partnere med vidt forskellige strategier og kulturer at drive en virksomhed sammen.

Morten A. Sørensen

Carlsbergs vækst i Asien

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Udløber snart
Leder af Løn og Vilkår
Region Hovedstaden
Udløber snart
Forsker eller seniorforsker til økonomiske analyser af arbejdsmarked, sundhed og arbejdsmiljø
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank