Den nye generation, der har taget over efter Lars Larsens død i 2019, satser på en mere aktiv, risikovillig og transparent forvaltning af den store formue i Lars Larsen Group. Men den seneste årsrapport viser også, at gruppens gæld er fordoblet fra fem til ti mia. kr. Og pengestrømmene er faldet drastisk i detailvirksomhederne på grund af øgede lagerbindinger, herunder i den store internationale Jysk-kæde, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.
Selvom kontantstrømmen fra detailvirksomhederne, herunder Jysk-kæden, i 2021/22 helt usædvanligt er tørret ud, så har Lars Larsens efterfølgere ufortrødent fortsat med at øge risikotagningen i den store detail- og investeringsvirksomhed, Lars Larsen Group, der blandt andet ejer Jysk.
Formand Jacob Brunsborg og CEO Jesper Lund er ved at forenkle gruppen og gøre den mere transparent, samtidig med at de skruer kraftigt op for investeringerne i både de eksisterende kæder, nye virksomheder og ejendomme. Det gør de i et år, hvor den traditionelle pengemaskine, detailvirksomhederne, må konstatere et dramatisk fald i de pengestrømme, som er grundlaget for gruppen. Pengestrømmene skal ikke forveksles med resultatet, som stadig er stort og positivt. De er et udtryk for de midler, som koncernen reelt får i kassen. Pengestrømmen fra gruppens driftsaktiviteter er faldet dramatisk til minus 116 mio. kr. fra plus 5142 mio. kr. året før.
Nedgangen skyldes dels et fald i resultatet til 3,5 mia. kr. fra 5,1 mia. kr. året før. Men den skyldes især, at gruppen ved udgangen af 2021/22 havde usædvanligt store midler bundet i lagerbeholdninger – altså varer, som ikke er solgt. Ultimo regnskabsåret nåede lagerbeholdningerne et niveau, der svarede til 29,5 pct. af årets omsætning, hvor Lars Larsen Group i årene før havde ligget på 22 til 24 pct.
Tallene er i sig selv foruroligende for en koncern, hvis eksistensberettigelse ikke mindst er dens evne til at få varer sendt hurtigt igennem det store detailnet og videre til kunderne. Lars Larsen Groups detailhandelskæder skal håndtere dette problem, hvis Jysk og de øvrige detailhandelskæder skal opretholde deres fremdrift.
Det vil formentlig også være muligt, idet 2021/22 har været præget af det Putin-russiske overfald på Ukraine, af stærk inflation og økonomisk tilbageslag med en pludselig opbremsning i forbruget.
Lars Larsen Group er således ikke den eneste detailhandelsgruppe, som er blevet ramt på pengestrømmene i 2021/22. Det gælder også den anden store privatejede jyske detailhandelskoncern, Anders Holch Povlsens Heartland, der blandt andet driver Bestsellers kæder.
Den stærkt faldende pengestrøm fra driftsaktiviteter betyder også, at detailhandelskæderne usædvanligt nok ikke har kunnet levere den massive strøm af kontanter, som resten af gruppen kunne investere.
Lars Larsen Group har i 2021/22 sat tilsammen 7,1 mia. kr. i nye faste aktiver samt i direkte investeringer i blandt andet virksomheder, kapitalfonde og ejendomme. Fordi pengestrømmen fra driftsaktiviteterne ”manglede”, har det igen medført, at den netto rentebærende gæld i gruppen er steget fra 5 til 9,7 mia. kr. Det er langt fra livstruende for den meget solide koncern. Men det er et slags advarselssignal for det store holding- og investeringsselskab, der nu – under grundlæggeren Lars Larsens efterfølgere – satser på en mere aktiv og risikobetonet ekspansionslinje. Gruppens omsætning er siden Lars Larsens død i slutningen af regnskabsåret 2018/19 steget fra 32,7 mia. kr. til 44 mia. kr. Og aktiverne er steget endnu mere – fra 32,6 til 48,6 mia. kr. – altså næsten med 50 pct. Driftsresultatet er fulgt med – men de samlede finansposter faldt i 2021/22 betydeligt og blev negative, og det trykker bundlinjen ned. Den nye generation og den nye ledelse fører tilsyneladende gruppen i retning af en mere aktiv porteføljestyring med mere risikotagning i direkte investeringer i virksomheder og ejendomme. Dermed ligner gruppen Heartland og andre af de family offices, der får en stadigt større betydning i dansk erhvervsliv og i Danmark.
Morten A. Sørensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.