Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Q4-regnskaber – Omkostningsbesparelser rammer Ambus kvartalsregnskab

Steen Albrechtsen

torsdag 09. marts 2023 kl. 11:25

Ambu: Høj P/E levner ikke plads til usikkerhed eller forkert vækst

Medtech-selskabet Ambu blev belønnet med en kursstigning på 20 pct. efter regnskabsaflæggelsen. Men aktien er fortsat en af de dyreste på det danske aktiemarked med en værdiansættelse på 70 gange det forventede overskud næste år. Med de stigende renter kan der let genopstå pres på aktien, og shortfondenes danske yndlingsaktie er da også Ambu med en shortandel på 8,6 pct. af aktiekapitalen.

Ambu leverede pæne regnskabstal for 1. kvartal, og aktien blev da også belønnet herfor med en stigning på op til 20 pct. Efterfølgende er aktien sivet tilbage igen, og det afspejler den underliggende usikkerhed om selskabets fremtidige performance. Netop dette synes ledelsen at være opmærksom på, og meget tyder på, at de melder meget forsigtigt ud om forventningerne for ikke at komme med skuffelser.

Førstekvartalstallene var solide med en organisk vækst på fire pct. og en EBIT-margin på seks pct. Det var betydeligt over analytikernes estimaterne på 1,5 pct. i omsætningsvækst og en EBIT-margin på 1,3 pct. Og der bliver måske allerede spekuleret i en opjustering hen over året. For udmeldingen om en acceleration i den organiske vækst hen over årets kvartaler blev fastholdt.

En opjustering senere på året vil i øvrigt også være helt i tråd med den nok lidt konservative tilgang, man har anlagt efter ledelsesskiftet: I november var udmeldingen, at 1. kvartal forventeligt ville være flad (dvs. nul pct. organisk vækst). Men modsat er der næppe plads til usikkerhed eller mindre fejltrin i de kommende kvartaler, uden at aktiekursen prompte vil blive sat kraftigt ned.

Ambus nyeste strategitiltag, der blev præsenteret i november, bliver heller ikke implementeret med det samme. Indeværende regnskabsår ses af ledelsen som et transformationsår, og der skal man måske også være lidt varsom med at lægge for meget i det ellers pæne regnskab for 1. kvartal. Man begynder dog at se de første effekter af de skrappe omkostningstiltag, der allerede blev sat i værk sidste sommer lige efter ledelsesskiftet.

Kvartalstallene var markant bedre end analytikernes forventning, og det kan indikere, at konsensusestimaterne for helåret allerede er for lave. Forventningen fra Ambu til helåret er en organisk vækst på 5-8 pct. og en EBIT-margin på 3-5 pct., mens konsensus ligger på 8 pct. vækst og 5,1 pct. i EBIT-margin for helåret.

Det er dog sandsynligvis svært at sammenligne på tværs af kvartalerne, da strategitiltagene bliver implementeret løbende og dermed først får effekt senere på året. Samtidig er influenzasæsonen i år kommet tidligere end normalt i USA. Og det har betydet en fremrykning af omsætning fra 2. kvartal til 1. kvartal i Ambus vigtige segment inden for pulmonologi.

Vigtigste driver bag EBIT-marginen, der blev løftet til seks pct. mod 3,9 pct. i samme kvartal sidste år (og minus 0,6 pct. for helåret) var besparelser på salg og distribution, som nu udgør 34 pct. af omsætningen mod 39 pct. i samme kvartal sidste år. Den langsigtede positive effekt herfra er usikker, da der sikkert skal skrues op for nye produktlanceringer, og det kræver investeringer i markedsføring. Ifølge ledelsen ventes bruttomarginalen at falde for året med ca. 2 procentpoint pga. højere omkostninger, fortsat indkøring af fabrikken i Mexico og et ændret salgsmix. Det blev forklaret på investorkonferencen, at marginen vil falde hen over året på grund af nye produkter.

Ambu genererede fortsat et negativt cash flow, der blandt andet er forårsaget af de engangsomkostninger, der følger med strategitiltagene, og som typisk bæres upfront, mens de positive effekter af tiltagene typisk først følger senere. Forventningen er, at de positive effekter vil slå igennem på cashflow hen over året, så der for helåret leveres et neutralt cash flow.

Også 2. kvartal vil formentlig fortsat levere negativt cash flow. Men der arbejdes hårdt på at sænke lageret med en løbende reduktion af lageret hen over de næste kvartaler. I 1. kvartal var lageret på 1,2 mia. kr. mod 900 mio. kr. i samme kvartal året før, hvilket modsvarer 27 pct. af omsætningen mod 22 pct. året før.

Ledelsen ser 2022/23 som et transitionsår, hvor der forventes højere vækst i anden halvdel af regnskabsåret. Ledelsen bekræfter også ambitionerne i den kun et kvartal gamle strategiopdatering om en vedvarende tocifret omsætningsvækst på sigt. Fremtidsudsigterne for Ambu, der fortsat handles til ca. seks gange omsætningen, er fortsat meget usikker.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Udløber snart
Leder af Løn og Vilkår
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden
Udløber snart
Forsker eller seniorforsker til økonomiske analyser af arbejdsmarked, sundhed og arbejdsmiljø
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank