Carlsberg bryster sig i sine officielle rapporter af, at selskabets samlede globale skattebidrag, der inkluderer opkrævede punktafgifter og medarbejderskatter, sidste år var på 39 milliarder kroner. Men selskabet oplyser ikke noget om den faktiske danske selskabsskat, som i de seneste år har ligget på omkring 14 millioner kroner – Royal Unibrew betaler ti gange så meget, og McDonalds betaler over dobbelt så meget.
Ifølge Carlsbergs seneste ESG-rapport var bryggerigigantens samlede globale skattebidrag i 2022 på 39 milliarder kroner. Det samlede skattebidrag dækker over både afholdte skatter som eksempelvis selskabsskat og opkrævede skatter, herunder punktafgifter.
I sin opgørelse over selskabets samlede skattebidrag skelner Carlsberg dog ikke klart mellem afholdte og opkrævede skatter, hvilket ellers er normal praksis – se eksempelvis Novo Nordisk, Vestas og Ørsted. Og vil man vide, hvad Carlsbergs samlede skattebidrag er i Danmark, så går man forgæves – danske skattebetalinger nævnes ikke med et ord.*
Økonomisk Ugebrev har spurgt Carlsberg til selskabets rapporteringspraksis, herunder hvorfor selskabet ikke oplyser om sine skattebetalinger land-for-land.
Pauline Nordahl Laudrup, kommunikationsrådgiver i Carlsberg, oplyser, at bryggerigiganten er bekymret for, at land-for-land rapportering vil kunne give en utilsigtet konkurrencefordel til Carlsbergs internationale konkurrenter, der ikke offentliggør tilsvarende data. Hun uddyber dog ikke, hvorfor selskabsskat er så forretningsfølsomt, at det vil forringe Carlsbergs konkurrenceevne at være åbne herom på landeniveau.
Pauline Nordahl Laudrup forsikrer dog, at Carlsberg naturligvis vil leve op til de kommende rapporteringskrav: ”Vi følger udviklingen i lovgivningen og vil være klar, når offentliggørelse af skat pr. land bliver obligatorisk i 2025 – på lige vilkår med resten af vores branche. Indtil da offentliggør vi betalte skatter, punktafgifter og effektive skattesatser på regionalt niveau i vores Sustainability rapport.”
Ser man på skattestyrelsens selskabslister, står det hurtigt klart, at Carlsbergs bidrag til den danske stat i form af selskabsskat er yderst beskedent.
Fra 2017 til 2021 bidrog Carlsberg, der i perioden havde en årlig omsætning i Danmark på omkring 4 milliarder kroner, i gennemsnit med 14 millioner kroner i selskabsskat om året til den danske stat. Til sammenligning betalte Royal Unibrew i samme periode i gennemsnit 147 millioner kroner i selskabsskat – altså ti gange så meget som sin verdensberømte konkurrent.
Men det er ikke kun Royal Unibrew, der sætter Carlsberg til vægs. Ser man på et af de multinationale selskaber, der gennem årene har fået mest kritik for sine beskedne skattebetalinger, nemlig McDonalds, så har fastfoodkæden 2017-2021 betalt over dobbelt så meget selskabsskat som Carlsberg – i gennemsnit har McDonalds betalt 36 millioner kroner i selskabsskat om året fra 2017 til 2021. Og i forhold til Danmarks ubetingede største skatteyder, Novo Nordisk, så betalte insulingiganten i perioden 2017-2021 i gennemsnit 7,5 milliarder kroner i selskabsskat – hvilket er mere end 500 gange så meget som Carlsberg.
Carlsbergs betalte selskabsskat i Danmark udgør, set i forhold til skattepligtig indkomst, en væsentligt lavere andel, end det er tilfældet hos Novo Nordisk, Royal Unibrew og McDonalds. I perioden 2017-2021 udgjorde selskabsskatten mellem 0,9 og 7,5 pct. af Carlsbergs skattepligtige indkomst – for de tre andre selskaber udgjorde selskabsskatten i hele perioden omkring 22 pct. af den skattepligtige indkomst.
I forhold til Carlsbergs danske skattebetaling understreger Pauline Nordahl Laudrup, at Carlsberg er en global virksomhed med aktiviteter i mange lande: ”Den skat, som Carlsbergs danske selskaber betaler i udlandet f.eks. på royalty for markedsføring og salg af vores internationale brands, vil blive fratrukket den skat, der betales i Danmark på danske aktiviteter. Generelt kan man sige, at vi betaler skat i de lande, hvor vi genererer overskud.”
Claus Strue Frederiksen
* Carlsberg omtaler ganske vist distinktionen mellem afholdte og opkrævede skatter flere steder i ESG-rapporten, men gør dog hverken i tekst eller figurer klart, hvor stor en andel af det samlede skattebidrag, der udgøres af henholdsvis afholdte og opkrævede skatter.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.