Ørsted er foreløbig den eneste danske virksomhed, der er blevet tildelt certifikatet ”Fair Tax Mark” af Fair Tax Foundation. Den engelskbaserede not-for-profit organisation oplever for tiden stor interesse fra danske selskaber. Paul Monaghan, Chief Executive i Fair Tax Foundation, understreger overfor Økonomisk Ugebrev, at certifikatet handler om mere end blot transparens. Selskaber kan kun opnå mærket, hvis de udviser ansvarlig skatteadfærd. Åbenhed er ikke nok.
”I starten blev vi mødt med ekstrem tilbageholdenhed hos virksomhedernes ledelser. Det tog faktisk nogle år, før det begyndte at tø op. Først efter store børsnoterede selskaber som britiske SSE og Severn Trent annoncerede Fair Tax Mark akkreditering, begyndte samtalerne med erhvervslivet for alvor”, siger Paul Monaghan, Chief Executive i Fair Tax Foundation. ”Efter Ørsted akkreditering har vi oplevet stor interesse fra danske virksomheder og vi håber, at flere danske selskaber vil blive certificeret i første halvdel af 2024”, siger han.
Fair Tax Foundation har siden 2014 tildelt 250 selskaber Fair Tax mærket. De akkrediterede selskaber er fordelt på en lille håndfuld europæiske lande, herunder England, Tyskland og altså Ørsted i Danmark. Ifølge Paul Monaghan beskæftiger de 250 selskaber under certificeringen tilsammen over en kvart million ansatte og betaler årligt 14 milliarder kroner i selskabsskat.*
For at opnå akkreditering skal et selskab opnå mindst 31 point ud af 48 mulige indenfor 19 forskellige kategorier, der blandt andet omhandler land-for-land rapportering, operationer i skattely, samt hvor stor en del af overskuddet selskabet betaler i selskabsskat (den udførlige guide findes her).
Mens der er fuld åbenhed omkring, hvad der skal til for at opnå akkreditering, så ønsker Fair Tax Foundation ikke at oplyse, hvor mange point selskaberne har opnået. Det er altså ikke kendt, hvor mange point ud af de 48 mulige, Ørsted har opnået, og hvor den danske energigigant ikke opnåede point.
ØU: Hvorfor oplyser I ikke, hvor mange point virksomheder opnår samt hvilke konkrete målepunkter de henholdsvis opnår og ikke opnår point på – det forekommer umiddelbart ikke særlig transparent?
”Vores målepunkter er i bund og grund et værktøj for os til at undersøge en virksomheds skatteadfærd og anmode om information på forskellige områder. Vores tilgang ligner Fairtrade-mærket, som har været en kæmpe inspiration for os. Også selvom de er en produktakkreditering, og vi er en virksomhedsakkreditering. Det afgørende er ikke selskabernes konkrete score, men derimod hvorvidt de har bestået. Desuden er meget af den leverede information underlagt fortrolighedsaftaler”, siger Paul Monaghan.
Ifølge Christian Hallum, skatteekspert i Oxfam Danmark og bestyrelsesmedlem i Fair Tax Foundation, er åbenhed omkring pointtildeling blevet drøftet i bestyrelsen. I første omgang har fokus dog været på at sikre, at Fair Tax Mark stiller ambitiøse krav til virksomhederne om åbenhed og ansvarlighed. Men i takt med at mærket spreder sig, er øget åbenhed en del af overvejelserne for at sikre, at Fair Tax Mark opretholder et højt niveau af tillid. ”Vi drøfter, om vi kan have mere åbenhed om pointtildelingen. Som civilsamfund vil vi gerne presse på for at vi finder den maksimale åbenhed, som stadig sikrer, at virksomhederne føler sig trygge ved at dele oplysninger om deres skatteforhold med folkene ved Fair Tax mærket”, siger Christian Hallum.
Christian Hallum betegner Fair Tax Mark som noget af det mest spændende indenfor ansvarlig skat i mange år. Han håber, at mange danske virksomheder vil opnå mærket i de kommende år: ”Mange danske virksomheder er allerede langt fremme på ansvarlig skat. Fair Tax mærket har den klare fordel, at det er en uafhængig instans, der står for at vurdere, om virksomhederne lever op til meningsfulde kriterier for ansvarlig skat. Så det er ikke kun virksomhederne selv, der siger, at de er ansvarlige.”
Økonomisk Ugebrev har spurgt Ørsted, som altså er eneste danske virksomhed med Fair Tax mærket, hvorfor energigiganten har søgt om at få tildelt mærket. Christian Hjort, Senior Lead Tax Counsel i Ørsted, siger, at ansvarlig skatteadfærd spiller en central rolle i Ørsted. Blandt andet fordi det ofte er stater, der tildeler Ørsted projekter: ”For en lang række af vores interessenter – såsom aktionærer, partnere, stater og regeringer som ultimativt tildeler os projektrettigheder og vores egne medarbejdere – er det centralt at vide, at Ørsted agerer som en ansvarlig skatteyder.” Læs hele Claus Strue Frederiksens artikel her
Claus Strue Frederiksen
Læs også de øvrige artikler i denne uges tema om Skat:
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.