Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Top 40 Executive Search & Selection – Bølge af CFO-rokader i 2022: Kendte CFO’er søger mod SMV

Morten Sørensen

fredag 27. januar 2023 kl. 11:25

Sådan fastholder de bedste CEO’er positionen som de bedste

Adskillige af det store erhvervslivs mest kendte CFO’er har i det seneste år søgt væk fra de største børsnoterede selskaber, for i stedet at finde job i relativt mindre ofte unoterede virksomheder. Udviklingen indikerer, at CFO-rollen i børsnoterede selskaber i stigende grad opleves som hård med nye kompetencekrav. CFO’er anses mere og mere som specialister, der nok er efterspurgte. Men som sjældent fører dem direkte videre til CEO-posten, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne kortlægning.

Udskiftningen af CFO’er har været massiv. Indenfor det seneste år er det kommet nye Chief Financial Officers (CFO’er) i en lang række af Danmarks største børsnoterede selskaber: Ørsted, Carlsberg, Vestas, Lundbeck, SAS, ALK-Abelló, Ambu, SimCorp og GN Store Nord er blandt de virksomheder, som har fået – eller snart får – nye CFO’er.

Men også i de mellemstore børsnoterede selskaber er der sket mange udskiftninger: Det er sket i ChemoMetec, Columbus, Huscompagniet, TCM og MT Højgaard.

Hvorfor er der sket langt flere CFO-udskiftninger end CEO-udskiftninger? En nærmere gennemgang afslører nogle overraskende tendenser:

Tre af de tidligere CFO’er – nogle af de mest kendte og anerkendte – har ikke alene skiftet fra en stor til en forholdsvist mindre virksomhed. De har også skiftet fra en børsnoteret virksomhed til en ikke-noteret.

Det gælder Heine Dalsgaard, hidtidig CFO i Carlsberg og tidligere CFO i Grundfos og ISS, der er skiftet til den mindre britiske, ikke-børsnoterede, dyresundhedskoncern IVC Evidensia. Hans efterfølger Ulrica Fearn i Carlsberg repræsenterer til dels den samme tendens. Hun kommer fra en stilling som CFO i den norske børsnoterede koncern Equinor (tidligere Statoil), der er væsentligt større end Carlsberg.

Det gælder også den hidtidige CFO i Ørsted, Marianne Wiinholt. Hun skiftede i 2022 til den noget mindre virksomhed ikke-noterede WS Audiology.

Tendensen omfatter også Anders Götzsche. Han er i 2022 er skiftet fra børsnoterede Lundbeck til ikke-noterede Velux, der indgår i VKR Holding, som også driver en række andre virksomheder udover Velux.

Hård specialistrolle
Disse jobskift rejser blandt andet spørgsmålet om, hvorvidt CFO-rollen i store børsnoterede virksomheder opleves som særligt belastende eller med ændrede kompetencebehov. Det er som regel CFO’erne, der har det praktiske ansvar for, at virksomheden overholder de forskellige complianceforpligtelser, som styrer finanser og lægger byggeklodserne for investeringerne, og som står for meget af kontakten til kapitalmarkederne.

Ikke-noterede virksomheder har ved fastlæggelsen af CFO-rollen muligheder for at tilbyde bedre vilkår.

Underliggende kan nogle af disse CFO’ers valg måske også forklares med en anden tendens. I de store virksomheder er det meget få CFO’er, der rykker direkte op i CEO-rollen, selvom de har fungeret optimalt og medvirket til at tegne og udvikle deres virksomhed.

Jo, det er indenfor de seneste år sket for eksempelvis Torben Carlsen i DFDS. Men i Royal Unibrew måtte tidligere CFO Lars Jensen i 2020 en – ganske vist kort – tur over COO-posten, før han blev CEO. I DSV er også tidligere CFO Jens H. Lund i 2021 skiftet sidelæns til COO-rollen – måske et springbræt til CEO-posten.

I 90’erne og 00’erne sås flere eksempler på, at CFO’er direkte skiftede til CEO-roller i deres egen eller andre virksomheder. Det skete for kendte erhvervsfolk som Jess Søderberg, Michael Fiorini, Tom Knutzen og Eivind Kolding.

I dag synes CFO’erne i højere grad at blive tillagt dybtgående specialistkompetencer, der afviger fra de mere generalistprægede færdigheder, erfaringer og evne til at kommunikere med mange forskellige stakeholdere, som kræves af en CEO. Hvis de nye CEO’er i dag rekrutteres internt, så kommer de oftest fra salgs- og driftssiden. Den nyudnævnte CEO for A.P. Møller-Mærsk, Vincent Clerc, er et eksempel på den tendens.

Bestyrelser lokker
Mens denne udvikling kan gøre det vanskeligere for CFO’er at springe direkte op på CEO-poster, så gør den tilsyneladende samtidig de tidligere CFO’er attraktive som bestyrelsesmedlemmer. Deres specialkompetence er efterspurgte i bestyrelser, der går stadigt mere efter medlemmer med erfaringer, der på de forskellige fagområder kan matche topledelsens.

I hvert fald to CFO’er i børsnoterede selskaber har i 2022 udtrykkeligt valgt at skifte til bestyrelseskarrierer.

Det har Marika Fredriksson, der i 2022 gik af som CFO i Vestas, haft glæde af. Hun har meget hurtigt fundet bestyrelsesposter på topniveau i dansk og svensk erhvervsliv i bl.a. A.P. Møller-Mærsk, Sandvik, Saxo Bank, Industrivärden og Axcel.

Michael Rosenvold, der i 2022 gik af som CFO i Sim-Corp, har også valgt at forfølge en bestyrelseskarriere og er blandt andet blevet bestyrelsesmedlem i ingeniørvirksomheden Niras. Det samme har Carsten Krogsgaard Thomsen, som tidligere var CFO hos NNIT og i Ørsted.

I nogle tilfælde er CFO’er i 2022 også blevet ramt af, at bestyrelser og CEO’er ikke synes, at de passer ind i nye strukturer og strategier. Peter Bang har forladt Velux som CFO, fordi ledelsesstrukturen i dette selskab skal ændres. I Columbus er Hans Henrik Thrane i 2022 gået af som CFO, fordi bestyrelsen har ment, at en ny strategi kræver en ny CFO.

Hvem er de nye CFO’er så? En intern karriere har i 2022 i flere tilfælde været vejen til CFO-posten. Ørsteds nye CFO Daniel Lerup er fundet internt. Marika Fredrikssons efterfølger Hans Martin Smith har haft en intern finanskarriere i Vestas. Det gælder også for Michael Ebbe, der i 2021 blev ny CFO i DSV.

Peter la Cour Gormsen blev i 2021 rekrutteret internt som CFO i GN Store Nord, men går nu af igen og bliver afløst af Søren Jelert, der er fundet eksternt – i ALK.

Peter la Cour Gormsen er i øvrigt ikke det eneste eksempel på, at CFO’er hurtigt skifter – eller skiftes ud – igen. I ChemoMetec nåede Bent Faurskov også kun at være CFO i omkring et halvt år, før han blev afløst af Niels Høy Nielsen. Måske ser man også her udtryk for, at CFO-rollen i børsnoterede selskaber kan være overraskende hård.

Udskiftningsbølgen blandt CFO’erne kan måske også tilskrives, at virksomheder ser digitaliseringsdagsordenen som stadigt mere central, både i forhold til interne processer og eksterne processer mod kunder og leverandører. McKinsey har kortlagt CFO’s mange typiske opgaver, og her er især digitalisering og transformation af forretningen rykket højere op på dagsordenen.

I det hele taget ligger der rigtig mange opgaver på CFO’ens skuldre. Det er langt fra blot regnskabsaflæggelse og finansiel planlægning, der drejer sig om. Det har CFO’erne i de store virksomheder folk til at håndtere. Den nye CFO har øverst på dagsordenen opgaver som investor relations, M&A transaktioner, transformation og risk management.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank