Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Top 40 Executive Search & Selection – Executive Search: Fremragende 2021-22, nu kommer afmatningen

Morten W. Langer

fredag 27. januar 2023 kl. 11:40

Executive Search 2023: Hvem er de næste store rainmakers?

Top 40 rådgiverne indenfor Search & Selection præsterede over en bred kam solid fremgang i 2021 efter et meget mat coronaår i 2020. Samlet steg sektorens bruttoresultat med over 20 pct. til 741 mio. mod 602 mio. kr. i 2020. Blandt de store nålestribede internationale Executive Search firmaer var der størst aktivitetsfremgang hos Amrop, KornFerry og Hudson Global, der efter mange års forsøg nu er ved at bide sig fast. 2022 blev også supergodt, men nu kommer afmatningen. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår her årets Top 40-liste.

2021 – og også 2022 – har for alvor givet et comeback til rådgiverne indenfor executive search. I sidste års temaanalyse beskrev vi, hvordan branchen faldt fuldstændig sammen i coronaåret 2020.

Men rådgiverne har i den grad gjort comeback, så de 40 største firmaers bruttoresultat nu er præcist det samme som før corona. Nemlig 740 mio. kr. mod 741 mio. kr. i
2021. Et tal, der med stor sikkerhed bliver overgået i 2022 trods stigende usikkerhed om de makroøkonomiske udsigter hen over efteråret.

Rådgiverbranchen blev groft sagt lukket ned i store dele af 2020, så mange af de typisk mindre rådgivere måtte se deres bruttoresultat dykke med 30-40 pct. Til gengæld var der i 2021 fremgang over hele linjen fra både de mindre til større rådgivere. Faktisk var der i 2021 kun faldende bruttoresultat hos fem af de 40 største headhuntere.

Vigende aktivitet var der blandt andet i to af de mest nålestribede internationale executive search firmaer i toppen af ranglisten, nemlig Egon Zehnder og Spencer Stuart. Begge firmaer har været gennem et generationsskifte, og særligt hos Spencer Stuart er det endnu uvist, hvad det vil betyde at miste nogle af de mere højprofilerede erfarne folk, Michael Vad forlod searchfirmaet i april 2022 og fratrådte samtidig som adm. direktør og storaktionær. Han har været hos Spencer Stuart siden 2012, hvor han kom fra Sverige som svensk chef for Heidrick & Struggles.

Han forlod firmaet i kølvandet på Tobias Petri, som forlod firmaet i foråret 2020 og fra en lederpost. Lidt over et år senere, i sommeren 2021, tiltrådte han som bestyrelsesmedlem og partner in charge for den danske del af Heidrick & Struggles, der er helejet af det svenske Heidrick & Struggles. Spencer Stuart mistede samtidig med Michael Vad Mette Aagaard og Kåre Sand. I hvert fald solgte de deres ejerandele i firmaet næsten samtidig, Sand i august 2022 og Aagaard i november 2022, og de er i dag heller ikke at finde på selskabets partneroversigt.

Der har været gang i svingdøren på direktionsgangen: Mette Aagaard, der i dag er hos KornFerry, afløste Petri i februar 2020. Første januar 2021 kom Frederik Vinten ind i direktionen, og Aagaard fratrådte i november 2022. I dag oplyses Rune Jørgensen som office manager i København.

Executive Search 01

Executive Search 02

Executive Search 03

Hos Egon Zehnder fratrådte Peter Levin som bestyrelsesmedlem i november 2021, og han blev afløst af Christian Fischer, der i dag er office manager i København.

Han har en tidligere erhvervskarriere som blandt andet direktør i Carlsberg og konsulent hos BCG. På hjemmesiden oplyses, at der er fem konsulenter på kontoret i København, der altså hiver hver godt ti mio. kr. hjem årligt. Det gør Egon Zehnder til det største danske nålestribede executive search firma i Danmark, pænt foran efterfølgerne i nævnte rækkefølge: Spencer Stuart, Amrop, Heidrick & Struggles og Russell Reynold.

Amrop har overhalet Heidrick & Struggles og Korn Ferry efter fremgang i bruttoresultatet på 38 pct. fra 29 mio. kr. til 39 mio. kr. – nogle få millioner efter nummer to, nemlig Spencer Stuart.

Amrop har tilsyneladende haft godt af at blive omdannet til et partnerskab, hvor branchens mangeårige grand old man, Finn Rants, er direktør. Økonomisk Ugebrev har tidligere skønnet, at han har tjent over 100 mio. kr. i sin karriere som headhunter. I ejerkredsen er nu Lars Stjernstrøm, Kenneth Vinther Mortensen, Jesper Brøckner Nielsen, Michael Peter Cholewa og Finn Rants. I efteråret blev formandsposten hos Amrop overtaget af tidligere Deloitte-partner Erik Holst Jørgensen, hvor han overtog posten fra tidligere President Institute-ejer, Christian Engelsen.

”Vores fremgang er ikke specielt drevet af det stramme arbejdsmarked. Det har ingen betydning på det niveau, vi arbejder. Der skal stadig kun bruges én CEO til hver virksomhed. Men virksomhedernes ønske om vækst og stadigt højere krav til direktionen og bestyrelser står bag meget af det arbejde, vi har lavet. 2022 var endnu bedre end 2021.

Alle områder er i vækst, specielt management assessment og bestyrelsesevalueringer driver fortsat væksten,” siger Finn Rants til Økonomisk Ugebrev.

ØU: Er der tegn på, at virksomhederne holder mere igen med nyansættelser på grund af recessionsfrygt? FR: ”Det er alt for tidligt at sige noget om 2023. Aktivitetsniveauet er stadig højt, men vi må alt andet lige forvente en afmatning med en international recession. Vi forventer at fortsætte vores vækst indenfor alle vore fire forretningsområder. Executive seach, management evaluation, bestyrelsesrekruttering og bestyrelsesevaluering.”

Blandt de nålestribede mavede KornFerry sig ind på den nu kun lidt større Heidrick Struggles. KornFerry, der tidligere har været gennem en livstruende mangeårig krise med en stribe forskellige topfolk, har efter Kai Hammerich, en anden af branchens grand old men, fundet tilbage blandt de største: Bruttoresultatet blev fra 2020 til 2021 øget med 26 pct. til 34 mio. kr. Blandt de 16 konsulenter på firmaets hjemmeside er hele syv kvinder. Flere fra det udenlandske netværk og to gengangere fra andre danske firmaer, blandt andet Kåre Sand og Mette Aagaard.

Fra KornFerry siger Kai Hammerich om de seneste års fremgang: ”Vores vækst er en fortsættelse af den udvikling, der startede i 2015. Den blev kort afbrudt i tolv måneder af Covid og tabet af et par dygtige partnere. Siden har vi udvidet og rekrutteret nye dygtige medarbejdere og partnere. I dag er vi ca. 40 på Københavnskontoret. Vi er overbeviste om, at væksten fortsætter og ser i år (finansår fra maj til april) frem til fortsat stærk vækst på tværs af vores forretningsområder.”

Executive Search 04

Executive Search 05

Hvordan har aktiviteten været i 2022?
KH: ”Vores andel af CEO, topledelsesopgaver og bestyrelsesopgaver er stigende. Vi leder også en række store people & culture transformations programmer i store danske virksomheder.”

Hvordan ser du udviklingen i 2023?
”Vi har endnu ikke noteret en afmatning. De fleste virksomheder har behov for forandring og nye kompetencer på alle niveauer. Vi har stærk fokus på de største virksomheder, vækstvirksomheder og Private Equity. Vores strategiske fokus er på vores brede portefølje af løsninger: Executive Search, rekruttering, ledelsesvurderinger og ledelsesudvikling, Sales performance, samt brede HR consulting, inklusiv analyser af aflønningen i direktioner og bestyrelser og digitale løsninger.”

Lidt længere nede på ranglisten var der også solid fremgang til den internationale kæde Boyden, der øgede bruttoresultatet med 22 pct. fra 12,5 mio. kr. til 15,3 mio. kr. Herfra siger managing partner, Morten Winther, at de ser det som en fordel, at de som de eneste af de førende globale aktører har kontorer i både København og Århus: ”Det har givet os en stærk position og platform, som har været en stor fordel igennem hele Covid-19 perioden. Vi har ikke blot opnået en stærk position i geografierne, men også i forhold til en bred branchemæssig eksponering, hvor vores dybde på industri og vedvarende energi har bidraget positivt.”

Han oplyser, at Boyden også i 2022 har oplevet en høj aktivitet efter et særdeles travlt 2021 med samme antal medarbejdere ombord: ”Specielt 4. kvartal i 2022 var, på trods af global usikkerhed, det travleste kvartal i Boydens historie. Vi har generelt set, at kapitalfondene har været aktive og dermed har dette affødt et historisk opgaveflow, specielt hvad angår CFO og CEO-positioner. Ligeledes oplever vi et stigende aktivitetsniveau på antallet af bestyrelsesrekrutteringer.”

Om 2023 siger han: ”Indtil videre har Boyden haft en særdeles positiv start på 2023. Ordrebeholdningen er historisk høj og pipeline ligeså. I Boyden ser vi dermed ikke tendenser til nedgang i markedsaktiviteten, men oplever i nogen sammenhænge at ledelserne/bestyrelserne bruger længere tid på at få truffet beslutningen om igangsætningen af den enkelte opgave.”

Udenfor gruppen af de internationale nålestribede executive search firmaer er der flere store rådgivere, hvoraf nogle af dem er blandet med almindelig konsulentforretning. Compass Human Resources Group A/S voksede fra 2020 til 2021 med 33 pct. fra et bruttoresultat på 39 mio. kr. til 52 mio. kr. Firmaet ejes af seks personer med den største ejerandel til direktør Ole Dreyer: ”Vores vækst er drevet af en generel stærk fremgang i alle vores segmenter. Væksten er kommet på tværs af kundetyper og på de forskellige organisatoriske niveauer, vi arbejder i”, siger han.

Om udviklingen i 2022 siger han: ”I de første tre kvartaler af 2022 var billedet stort set det samme som i 2021 med et højt aktivitetsniveau. Fra sommeren 2022 oplevede vi en stigende efterspørgsel på stillinger indenfor funktionsområder som Finance og IT. Og så har andre agendaer og fokusområder – som fx ESG – også drevet en stigende efterspørgsel efter profiler, der er konkurrence om. I det sidste kvartal af 2022 begyndte markedet at sætte kadencen ned, og særligt de store virksomheder begyndte at holde mere igen, indførte ansættelsesstop og/eller påbegyndte organisatoriske tilpasninger. Vi så dog fortsat en god efterspørgsel fra SMV-segmentet.”

Afdæmpning i starten af 2023
Ole Dreyer ser en vis afdæmpning i starten af 2023: ”Vi forventer de første 2-4 måneder af året vil blive mere afdæmpet. Vores egen branche skal arbejde hårdere for at vinde search-mandater, og den samlede volumen i markedet vil blive mindre. Når det er sagt, så kigger virksomhederne deres organisationer efter i sømmene. Og der er måske behov for andre (leder)profiler i den fase, som de nu befinder sig i. Det vil forventeligt drive efterspørgslen og vil præge vores arbejde.”

”Men med en historisk lav ledighed, også selvom der netop nu gennemføres større opsigelsesrunder i en lang række virksomheder, vil markedet stadigvæk efterspørge profiler, som kan noget mere, andet eller har vist deres evner i et andet forretningsmiljø. Virksomhederne holder igen, ser starten af året an, men vi forventer, det stabiliserer sig, og at der også vil være virksomheder, der ser det som en mulighed for at ændre deres interne og eksterne fokus, hvilket giver os muligheder”, siger Ole Dreyer. Fremad ser han mere fokus hos virksomhederne på diversitet, interimløsninger og særlige funktionsområder som ESG.

Morten W. Langer

Læs endnu en artikel i denne uges tema om Executive Search: Bølge af CFO-rokader i 2022: Kendte CFO’er søger mod SMV

Executive Search 06

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank