Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Ti topchefer med særlige udfordringer i 2023

Morten Sørensen

onsdag 11. januar 2023 kl. 17:25

Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til

CEO-udsigter for 2023: Usædvanligt mange danske topchefer står overfor store udfordringer i 2023. En recession af større eller mindre omfang er en risiko efter et 2022, der bød på krig, uventede prisstigninger og opbremsning i mange markeder. Vi har identificeret ti topchefer, der kan få særligt vanskelige opgaver i år. To af de største opgaver: At styre A.P. Møller-Mærsk igennem en dramatisk nedtur på markedet for containertransport, og sammensmeltningen af Novozymes og Chr. Hansen ser vi på i særskilte artikler. Fagredaktør Morten A. Sørensen ser på topchefernes udfordringer.

Anko van der Werff, SAS: Skal hente milliarder til underskudsramt selskab. Udfordringer: Store underskud, massivt kapitalbehov, risiko for reccessionsbetinget tilbagegang i markedet, problematisk konkurrenceevne. Løsninger: Planlagt storstilet kapitalrejsning i 2023, støtte fra den danske stat, forringelse af medarbejdervilkår.

Under og efter corona-krisen er SAS ramt af massive problemer med vigende omsætning og indtjening – og synes kun langsomt at blive påvirket af den mere positive udvikling, der i de seneste måneder har præget luftfarten. Egenkapitalen var negativ ved udgangen af november, og der forudses et tab på 4-5 mia. skr. i regnskabsåret 2022/23 efter et underskud på 7,8 mia. skr. før skat i 2021/22.

Anko van der Werff har reageret med sin SAS Forwardplan, der indebærer forringede ansættelsesvilkår for de ansatte, andre besparelser og en kapitalrejsning, der kan blive på op til 10 mia. skr. i 2023. Han vil i 2023 netop blive bedømt på sin evne til at skaffe dette kapitaltilskud – i en tid, hvor kapital bliver dyrere, og en recession muligvis igen vil trykke luftfarten ned. Den danske stat kan få en central rolle i kapitaludvidelsen.

Kristian Teär, Bang & Olufsen: Nye salgsmetoder skal slå igennem. Udfordringer: Det kinesiske marked er bremset hårdt op, risiko for recessionsbetinget tilbageslag. Løsninger: Ansættelsesstop, udskudte investeringer, nye salgsmetoder.

Bang & Olufsen kom ud af første kvartal 2022/23 med vigende salg og et underskud før skat på 103 mio. kr. Virksomheden oplevede et markant omsætningsfald i Kina og stigende komponentomkostninger. CEO Kristian Teär har reageret med ansættelsesstop og ved at udskyde investeringer. Han vil i 2023 blandt andet blive bedømt for sin evne til at skabe ny salgsfremgang. Bang & Olufsens aktiekurs er faldet 68 pct over et år.

Martin Ravn-Nielsen, Huscompagniet: Ejendomsmarkedet drejer kraftigt ned. Udfordringer: Stigende rente, faldende realindkomster, faldende salg af huse, stigende produktionsomkostninger. Løsninger: Besparelser, afskedigelser.

Huscompagniet måtte konstatere, at antallet af solgte huse i tredje kvartal 2022 faldt med 74,7 pct., men det lavere salg slår forsinket igennem på omsætningen, der steg med 7,6 pct. Det store smæk vil sandsynligvis komme i 2023, og Huscompagniet har siden sommeren 2022 igangsat flere sparerunder.

Martin Ravn-Nielsen vil i 2023 blive bedømt på sin evne til at tilpasse organisationen. Huscompagniets aktiekurs er faldet 65 pct. over et år.

Gitte Aabo, GN Hearing: Salgsvækst skal op. Udfordringer: Opbremsning i globalt marked for høreapparater, afhængighed af nye produkter, høj gæld i moderselskab. Løsninger: Intensiv produktudvikling, forbedring af forsyningskæden.

GN Hearing er ramt af en generel afmatning på markedet for høreapparater i USA og måtte for tredje kvartal 2022 melde om en organisk vækst på nul procent og en EBITA-driftsmargin, der med skuffende 7,7 pct. mod 12,8 pct. i samme periode af 2021 var presset ned af stigende udgifter til transport, input og lanceringer.

Virksomheden kunne dog melde om stærke salgstal for det nye produkt Omnia. Gitte Aabo vil i 2023 blive vurderet på, om Omnia kan løfte omsætningen, og på, om omkostningerne kommer under bedre kontrol og den efterhånden høje gæld i moderselskab kommer ned. Aktierne i GN Hearings moderselskab GN Store Nord er faldet 58 pct. over det seneste år.

Peter Karlstromer, GN Audio: Er produktudvikling løsningen? Udfordringer: Nyopkøbt datterselskab skuffer, uventet hård tilbagegang i markedet. Løsninger: Nye produkter, besparelser.

GN Audio kunne i tredje kvartal opvise en organisk vækst på minus tre procent og på minus 13 pct. i Steel Series, der blev opkøbt for 8 mia. kr. i oktober 2021. EBITA-driftsmarginen blev i tredje kvartal 2022 trykket ned til 14,6 pct. mod 20,0 pct. i den tilsvarende periode af 2021 som følge af ”investeringer i vækstmuligheder” og højere omkostninger.

GN Audio tager ”betydelige” initiativer for at nedbringe omkostningsbasen, lagerbeholdningerne og gælden. I 2023 skal den nyudnævnte Peter Karlstromer gerne bevise, at GN Audio igen kan vokse organisk. Aktierne i GN Hearings moderselskab GN Store Nord er faldet 58 pct. over det seneste år.

Henrik Andersen, Vestas: Nu skal der skaffes ordrer. Udfordringer: Svag ordreindgang – især for offshore, kvalitetsproblemer. Løsninger: Prisforhøjelser, dæmpet teknologisk konkurrence, kampagner for grøn energi.

De store udfordringer for Vestas bliver nu dels at sikre momentum i ordreindgangen og at undgå for mange kvalitetsproblemer, så der rent faktisk tjenes penge på de nye ordrer, og at få hul på havvindmøllemarkedet.

Vestas har desuden opfordret branchen til at dæmpe konkurrencen om at fremstille stadigt større komplicerede møller og har sat ind med offentlige kampagner for grøn energi – og mod mange landes omstændelige procedurer for godkendelse af nye mølleparker.

Britt Meelby Jensen, Ambu: Tilliden og væksten skal reetableres. Udfordringer: Svag indtjening, stigende inputpriser, skuffende salg af nogle produkter. Løsninger: Muligvis frasalg, mere fokus på high value-produkter og kunder, produktudvikling.

Den medicotekniske virksomhed Ambu har i de seneste år skuffet gevaldigt med produkter, især engangsendoskoper – der ikke solgte så godt som ventet – og en indtjening, der også skuffede. Britt Meelby Jensen har netop lanceret en ny strategi, der skal reparere på virksomhedens beskadigede troværdighed og på langt sigt skal sikre tocifret vækst og en driftsindtjening, der lever op til konkurrenternes. Der skal satses mere på nicher, og frasalg af visse aktiviteter synes ikke udelukket. Ambu-aktien er faldet 42 pct. over et år.

Torben Paulin, TCM: Lavere forbrugslyst presser efterspørgsel. Udfordringer: Køkkenleverandøren presses af et vigende marked for boliger og byggeri. Løsninger: Tilpasning af udgifter og produktionskapacitet, prisforhøjelser.

Køkkenleverandøren TCM har i oktober sænket prognosen for årets EBIT-driftsindtjening til 100-130 mio. kr. fra tidligere 130-160 mio. kr. Det vigende marked for byggeri og boligindretning presser virksomheden, der har gennemført prisforhøjelser, besparelser og tilpasset produktionskapaciteten. Markedsforholdene er præget af ”en høj grad af usikkerhed”, og Torben Paulin vil i 2023 blive bedømt for evnen til agilt at styre prisforhøjelser og skære i kapacitet og omkostninger i takt med efterspørgslen. TCM-aktien er faldet 54 pct. over et år.

Cees ’t Hart, Carlsberg: Endnu et geopolitisk problem. Udfordringer: Traditionelt ølforbrug viger, global vækst afhænger stærkt af det kinesiske marked. Løsninger: Opkøb udenfor Kina, satsning på utraditionelle drikkevarer og specialiserede bryghuse.

Carlsberg måtte i 2022 opgive sin betydelige forretning i Rusland efter Putins overfald på Ukraine. Nu ses stigende geopolitiske spændinger mellem Kina og Vesten, og de kan påvirke vestlige virksomheder, hvis vækst – som Carlsbergs – er stærkt afhængige af væksten i Kina.

Carlsberg er begyndt at satse mere udenfor Kina, for eksempel på andre asiatiske markeder som Indien og Laos, på Vesteuropa og på Canada. Carlsbergs ledelse kan derfor i 2023 blive bedømt på sin evne til at skabe nye, stærkere vækstbaser udenfor Kina. Carlsberg-aktien er faldet 17 pct. over et år.

Jens Bjørn Andersen, DSV: Behov for kreativ finansiering af nye store opkøb. Udfordringer: Finansiering af nye store opkøb, markedet drejer ned. Løsninger: Fortsat effektivisering.

Med et køb af Schenker kunne DSV fortsætte med at købe, integrere og effektivisere stadig større konkurrenter – hvilket har været grundlaget for den langsigtede værdiskabelse i selskabet. Men DSV vil næppe kunne betale den tyske stat med DSV-aktier, sådan som det er sket ved de seneste store opkøb. En kapitalforhøjelse kan også være mindre oplagt end tidligere, efter at DSV-aktien er faldet 28 pct. over det seneste år.

På den anden side betyder de stigende renter, at lånefinansiering også er blevet dyrere, mens nogle konkurrenter på opkøbsmarkedet – containerrederierne – stadig svømmer i penge efter to særdeles gode år. Der kan blive behov for kreative finansieringsmodeller.

Morten A. Sørensen

foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank