Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

To grupper af kapitalgiganter i tre-milliarder kroners opgør om FLS

Morten W. Langer

torsdag 26. januar 2023 kl. 10:09

Investorerne køber sig ind i FLSmidths optimisme

Abonnenter på ØU Formue, ØU Finans og ØU Ledelse har adgang til analysen 

Samtidig med at den svenske kapitalfond Altor med et milliardopkøb i sidste uge øgede sin ejerandel til over ti procent af børsnoterede FLSmidth, øgede en gruppe internationale fonde også deres shortselling positioner og sats på kursfald i FLS til 1,5 mia. kr. Samlet set har er der over tre milliarder på spil i et dramatisk opgør mellem de nålestribede finansgiganter. Økonomisk Ugebrev går bag om historien og vurderer betydningen af opgøret for de private investorer.

Som lyn fra en klar himmel blev onsdag i sidste uge afsløret, at finanshuset Carnegie var blevet hyret til at afsøge mulighederne for at købe 2,8 mio. aktier i FLS til en unavngiven køber. Dagen efter kl. 11 om formiddagen kom der en overraskende meddelelse, at den svenske kapitalfond Altor havde en ejerandel på 7,2 procent i FLS.

Atter kl. 18.10 samme aften kom der en meddelelse om, at den svenske kapitalfond havde øget ejerandelen på 10,5 procent. Ingen i markedet havde tidligere vidst, at Altor i forvejen var stor aktionær, da posten før de nye opkøb var på 4,9 procent, som ikke skal flages til markedet. Samlet har kapitalfonden nu en investering på knap 1,7 mia. kr.

At en kapitalfond på den måde køber sig ind i et børsnoteret selskab, er i sig selv bemærkelsesværdigt, og der er ingen tvivl om, at Altors investeringsfolk ser en superinvestering. Perspektiverne i FLS blev også indikeret på FLS’ kapitalmarkedsdag et par dage forinden med en tjep kursstigning på syv procent og efter en forudgående kursstigning på 40 procent over de seneste tre måneder.

Mest bemærkelsesværdigt er dog, at en gruppe shortfonde over de seneste uger har øget deres shortpositioner til nu i alt ni procent af aktiekapitalen i FLS. De har først nu fået viden om Altors opkøb. Og det er næppe sandsynligt, at de havde smidt for over halvanden milliard kroner ind i shortpositioner, hvis de havde vidst, hvem de havde som modpart, altså Altor.

Ved købstilbuddet indikerede Altor, at kapitalfonden var interesseret i at købe FLS-aktier op til kurs 300. Denne kurs er interessant, fordi den indikerer sandsynligvis, hvad Altor vil være interesseret i at betale ved fremtidige køb af FLS-aktier. Ved større kursfald vil Altor eller andre danske institutioner antageligt accelerere opkøbene i FLS, fordi cement- og mineralkoncernens nye topledelse, strategiplaner og forventede opkøbssynergier har fået FLS til at fremstå som en langt mere attraktiv investeringscase.

Og i særdeleshed mere interessant end de seneste 10-15 år, hvor der har været masser af skuffelser, nedjusteringer og manglende performance.  Det er antageligt også denne skuffende forhistorie for FLS, der har fået gruppen af udenlandske shortfonde til at lugte blod – eller rettere sagt forvente kursfald forude, de kunne tjene penge på. Men de har tilsyneladende også helt misset den geografisk ”nære” professionelle investorverdens nye syn på perspektiver og forventede resultater i FLS.

Det er også en mulighed, at shortfondene spekulerer i en dyb økonomisk recession i den vestlige verden, som vil ramme den konjunkturfølsomme mine- og mineralindustri. De seneste ledende indikatorer for erhvervstilliden og de aflagte Q4-regnskaber har dog ikke indikeret nogen dyb økonomisk nedtur. Tværtimod. Og FLS’ store finske konkurrent, Metso-Qutotec, har også på det seneste fortsat kursstigningerne, efter 40 procent kursgevinst siden oktober.

Med andre ord spiller gruppen af shortfonde for tiden ekstremt højt spil, nærmest roulette, for knap halvanden milliard kroner. Overraskende har de fortsat med at øge deres samlede shortpositioner, også de seneste uger, hvor der var store forventninger til kapitalmarkedsdagen.

Siden nytår har shortfondene øget deres position i FLS fra 6,9 procent ved årsskiftet til ni procent i dagene efter Altors seneste opkøb, viser Finanstilsynets opgørelser. Shortfondene har altså været på rundtur hos eksisterende FLS-aktionærer for at låne FLS-aktier, som de kunne sælge i markedet. Deres salg har naturligvis lagt pres på aktiekursen, alt andet lige. I de seneste handelsdage har FLS-aktien ligget lige under Altors maksimale købskurs på 300, konkret omkring 285-290.

Det er muligt, at shortfondenes salg af FLS-aktier har haft effekt, især fordi den daglige omsætning med FLS-aktier har været markant lavere end normen. Det kunne godt lugte lidt at stilhed før stormen, hvor de to milliardstærke kapitalinteresser ser hinanden an, før de for alvor spiller ud med deres strategi.

Der er flere mulige scenarier: For det første har shortfondene allerede tabt et trecifret millionbeløb på deres belejring af FLS. Indtil videre har de skudt fuldstændig ved siden af i deres satsning på kursfald. Man skal tilbage til medio 2019 for at finde et højere kursniveau end det aktuelle. Som stjernerne står lige nu, ligger shortfondene altså til at tabe stort.

Men de kan komme til at tabe endnu mere, hvis FLS-aktien stiger yderligere. Derfor er det et muligt scenarie, at shortfondene simpelthen kaster håndklædet i ringen – på den måde, at de begynder at tilbagekøbe de FLS-aktier, som de har lånt, og som skal tilbageleveres til de oprindelige ejere – for at begrænse deres kurstab. Men det vil sikkert udløse et short squeeze med en solid kursstigning i FLS til følge.

For det andet kan shortfondene vælge at tage kampen op mod Altor og de andre institutionelle investorer, der måske gerne vil ind i FLS. Her bliver det afgørende, hvor meget Altor og andre vil lade aktien falde, før de begynder at købe op for at få de ønskede FLS-aktier.

Teknisk er der en solid støtte omkring kurs 260, svarende til et kursfald på knap ti procent. Shortfondene er dog i det dilemma, at de skal låne flere aktier, for at kunne sælge flere aktier for at presse kursen. Altså med mindre, at de har ledig ammunition parat – i form at FLS-aktier, som de endnu ikke har solgt. Det er en meget risikabel vej for shortfondene, fordi det vil kræve, at de øger deres risiko yderligere.

For det tredje kan det være, at shortfondene får medvind på motorvejen, ved at FLS-peer group aktierne falder på grund af markant forringede konjunkturer og vigende efterspørgsel fra miniselskaberne. Økonomisk Ugebrev har dog i en tidligere analyse påpeget, at FLS-ledelsen lægger op til, at hovedparten af de kommende års resultatforbedringer kommer fra interne effektiviseringer og øget lønsomhed på en stort set flad omsætning. Så det kan være risikabelt at spille på dette scenarie for shortfondene.

For det fjerde kan det ikke udelukkes, at Altor sammen med danske institutioner indirekte erklærer krig mod shortfondene ved at fortsætte deres opkøb.  Fundamentalt virker FLS-aktien fortsat meget billig, selv efter de seneste måneders hektiske kursstigninger. Analytikerne har løbende opjusteret deres overskudsestimater for de kommende år. Med de aktuelle estimater handles FLS-aktien aktuelt til tolv gange overskuddet i 2024. Også dette scenarie kan udløse et markant short squeeze.

ØU har FLS i Porteføljen, og vi planlægger at øge andelen.

Morten W. Langer

FLS shortpositioner

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank