Fra Danske Bank, bearbejdet til dansk:
Bekymringer om amerikansk vækst på grund af relativt aggressive toldsatser
3. april 2025
Gårsdagens “befrielsesdag” var samlet set en negativ overraskelse for markederne. Først annoncerede præsident Trump bredt baserede toldsatser: en told på 10 % på alle importer fra alle lande med start den 5. april 2025, efterfulgt af højere gensidige toldsatser overfor cirka 60 lande med de største amerikanske handelsunderskud fra den 9. april 2025. Øvrige lande forbliver underlagt den basale toldsats på 10 %. Disse tiltag forbliver gældende, indtil Trump vurderer, at handelsunderskuddet og den manglende gensidige behandling er løst, hvilket efterlader rum til forhandling.
Visse varer vil blive undtaget fra de gensidige toldsatser, herunder artikler beskyttet under 50 USC 1702(b), stål/aluminium og biler/bildele, der allerede er underlagt Section 232-toldsatser, kobber, lægemidler, halvledere, tømmer, varer der muligvis fremover vil blive underlagt Section 232-toldsatser, ædelmetaller samt energi og kritiske mineraler, der ikke findes i USA. Canada og Mexico forbliver underlagt eksisterende IEEPA-ordrer om fentanyl/migration, hvilket betyder, at varer, der overholder USMCA, har en toldsats på 0 %, ikke-USMCA-varer 25 %, og ikke-USMCA-energi og kali 10 %.
Den første markedsreaktion var “risk-on”, med stigninger i aktier, kryptovaluta og amerikanske renter, mens dollaren svækkedes, da den flade toldsats på 10 % formentlig var lavere end, hvad markederne havde indregnet. Da Trump senere annoncerede gensidige toldsatser, vendte bevægelserne hurtigt: dollaren genvandt sine tab, amerikanske renter faldt over hele kurven (ca. 5bp), aktier og kryptovaluta faldt kraftigt, mens guld og yen styrkedes – et tegn på et skift til “risk-off”-stemning. Faldende amerikanske renter indikerer stigende bekymring for USA’s vækstudsigter, med øget risiko for recession. Vi bemærker, at den implicerede sandsynlighed for en amerikansk recession er steget fra omkring 40 % til 50 % i forudsigelsesmarkederne.
Vi foretager ingen ændringer i vores vurderinger. USA’s økonomiske udsigter ved starten af 2. kvartal forbliver skrøbelige, men givet de seneste signaler fra servicesektoren anser vi det endnu ikke for alarmerende. Når det er sagt, anerkender vi klart en stigende risiko for recession efter toldmeldingerne – særligt i lyset af at Federal Reserve står over for et stagflationschok, som banken hidtil har vist modvilje mod at reagere kraftigt på. Vi forventer fortsat, at Fed sænker renten i juni, med kvartalsvise nedsættelser frem til en terminalrente på 3,00-3,25 % ved udgangen af juni 2026.
Hvad angår EUR/USD, forventer vi konsolidering inden for intervallet 1,08-1,09 på kort sigt, med risici hældende mod opsiden. Selvom toldsatser isoleret set er positive for dollaren via højere nettoeksport og udenlandske investeringer, peger frygten for amerikansk recession i den modsatte retning. Dette forklarer også den relativt beskedne reaktion i EUR/USD trods større udsving i andre markeder. På mellemlangt sigt fastholder vi en let negativ EUR/USD-vurdering, med et mål på 1,06 om 12 måneder.
Vi forventer, at forskelle i vækst bliver mindre EUR-negative end før, hvilket reducerer sandsynligheden for en tilbagevenden til paritet, selvom EU’s finanspolitiske skift og behovet for strammere pengepolitik fortsat understøtter en stærkere dollar. Den største risiko for dette syn er naturligvis en amerikansk recession, som vil indebære et betydeligt svækkelsespotentiale for dollaren.
Efter en meget stærk marts er skandinaviske valutaer nu fanget mellem modsatrettede kræfter efter Trumps annonceringer: en højere sandsynlighed for amerikansk recession/lavere energipriser (negativt) versus højere tiltrækningskraft for ikke-amerikanske aktiver (positivt). Det faktum, at EU’s toldsatser blev fastsat i den høje ende af forventningerne, er negativt for Skandinavien, og EU’s reaktion, som annonceres her til morgen, kan meget vel afgøre, hvor EUR/SEK og EUR/NOK ender ved dagens afslutning. For nu fastholder vi en strategisk negativ holdning til både svenske og norske kroner, men understreger, at vores taktiske overbevisning er lav.
Selvom toldsatserne hælder mod den aggressive side, blev Canada, Mexico og Kina relativt skånet for øjeblikkelig optrapning. Med implementering den 5. og 9. april er der stadig rum for forhandling og mulig gengældelse, hvilket holder usikkerheden høj.