Fra Swissquote, bearbejdet til dansk:
Jeg vil ikke gøre det her langt eller kompliceret. Trumps toldmeddelelse var værre end forventet. Den universelle toldsats blev sat til 10 % – i tråd med forventningerne – men toldsatserne pålagt de vigtigste handelspartnere er meget højere end det: 34 % for Kina, 20 % for Europa og omkring 24 % på japanske importer. Storbritannien slipper billigere med en sats på 10 %, mens Vietnam og Lesotho er hårdest ramt med toldsatser på henholdsvis 46 % og 50 %.
Naturligvis sagde Trump, at partnere kunne forhandle med USA om at sænke disse satser, men spændingerne op til annonceringen og det indledende chok vil være svære at fordøje for mange handelspartnere og vil mere sandsynligt end ikke føre til gengældelse. Kina har allerede meddelt, at man vil begrænse investeringer i USA, Europa har allerede advaret om, at der vil komme gengældelse, og Japan har sagt, at man vil beskytte indenlandske industrier og arbejdspladser.
Det er forståeligt, at markedets reaktion på toldmeddelelsen var stærkt negativ. Vanguards S&P500 ETF faldt næsten 3 % i eftermarkedshandlen, de amerikanske renter og dollaren styrtdykkede, guld og schweizerfranc steg kraftigt, og USDJPY faldt til det laveste niveau siden november som følge af en hurtig bevægelse mod sikre havne. Råolie faldt under 70 dollars pr. tønde i forventning om, at toldsatserne vil ramme den globale vækst og efterspørgsel, og kobberfutures – som anses for en barometer for global vækst – faldt med mere end 3 % efter annonceringen.
Valutamarkederne priser gengældelse ind
Prisudviklingen på valutamarkederne antyder stigende forventninger om gengældelse mod de amerikanske toldsatser. Den amerikanske dollar faldt til det laveste niveau siden Trump trådte ind i Det Hvide Hus, det laveste niveau i år og det laveste niveau siden midten af oktober. Amerikanske virksomheder vil ikke kun opleve stigende omkostninger pga. toldsatserne – hvilket vil øge inflationen i USA – men deres omsætning vil sandsynligvis også blive ramt af gengældelsestold.
Kombinationen af højere inflation – selv hvis den er midlertidig – og lavere vækst vil uundgåeligt ryste den amerikanske “ekseptionalisme”. Den amerikanske centralbank (Fed) vil skulle vælge sin kamp: den vil sandsynligvis vælge at støtte økonomien, da den anser virkningen af toldsatser på inflation som engangsforeteelse og kortvarig, og forhåbentlig delvist opvejet af en skarp økonomisk afmatning. Men forstyrrelser i forsyningskæderne kan gøre inflationen mere sejlivet end ventet. Hvis det er tilfældet, vil USA mærke de negative konsekvenser af toldsatserne i lang tid, før man ser nogen fordele.
Partneres vækst vil uundgåeligt blive ramt
Partnerlande vil uundgåeligt opleve, at deres vækst bliver ramt. De amerikanske toldsatser kan for eksempel barbere 1 % af eurozonens BNP, men USA’s politik kan tilskynde de europæiske regeringer til at understøtte deres økonomier og helt opgive, hvad der er tilbage af budgetdisciplinen. Styrkelse af hjemlige valutaer kan også hjælpe med at dæmpe inflationspres, hvis dollaren fortsætter med at miste værdi pga. faldende økonomisk vækst i USA.
Forventningen om, at USA’s økonomi vil vakle hurtigere end andres, har faktisk tynget dollaren kraftigt siden januar. Og toldmeldingen sendte det britiske pund direkte op over det psykologiske niveau på 1,30. EURUSD handles over 1,09-niveauet, mens USDJPY faldt til 147.
Aktier ramt som ved skuffende regnskaber
Inden for aktiemarkedet lignede eftermarkedshandlen et scenarie, hvor en række amerikanske virksomheder annoncerede skuffende regnskaber på én gang. Apple – som stadig har stor eksponering mod Kina – faldt med over 7 % i eftermarkedet, Nike faldt også med et lignende beløb, mens Nvidia mistede over 5 % og Tesla styrtdykkede med mere end 8 %.
Futures er dybt i rødt, med S&P500-futures, der peger på næsten 3 % tab på tidspunktet for skrivning, mens Nasdaq-futures peger på tab på over 3 %. De europæiske futures er også hårdt ramt, med DAX-futures nede med næsten 2 %. Ifølge Bloomberg-analyse forventes europæisk eksport til USA at falde med 50 % som følge af toldsatserne.
Interessant nok er det kinesiske CSI 300-indeks nede med mindre end 1 % (selvom kinesisk eksport til USA forventes at falde med omkring 80 %!).
I de kommende timer og dage vil verdens reaktion, sandsynlig gengældelse og hvor meget indsats og penge landene vil bruge på at kæmpe imod USA, få stor betydning. Lige nu synker alle – men USA synker først.