Ledelse

Rating Top 10: Mellemstore hurtigløbere udfordrer de store

Morten Sørensen

tirsdag 20. april 2021 kl. 15:00

Tema om CEO Performance Top 100, baseret på ROIC: Topcheferne fra en stribe ”usexede” mellemstore transport-, handels- og industrivirksomheder går stærkt frem, og disse ekspansive mellemstore blander sig nu med de vidensbaserede bio- og high tech-selskaber i toppen af Økonomisk Ugebrevs CEO Performance Ranking, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

Teknologi og biotek gør det stadig bedst, men de mellemstore i mindre glamourøse brancher kravler i overraskende grad op ad ranglisten over de danske børsnoterede selskaber, der er bedst til at forene vækst og afkast (Return on Invested Capital – ROIC). Det viser Økonomisk Ugebrevs årlige CEO Performance Ranking, der måler, hvor godt topcheferne i de danske ikke-finansielle børsnoterede selskaber præsterer.

Ud af de mellemstore traditionelle virksomheder var det sidste år kun Brdr. Hartmann, der leverede et kapitalafkast og en vækst, der var god nok til en placering i Top 10. I år er Brdr. Hartmann med CEO Torben Rosenkrantz-Theil kravlet længere op ad listen, mens også plantageselskabet United International Enterprises (UIE) med Executive Chairman Carl Bek-Nielsen og VVS-leverandøren A&O Johansen med CEO Niels A. Johansen er kommet med i Top 10.

Desuden er NTG med CEO Michael Larsen nu med i Top 10, først og fremmest på grund af en kraftig vækst i ROIC, målt efter Morningstars metode. Disse mellemstore selskaber fra traditionelt set mere usexede brancher har fortrængt større selskaber og vidensbaserede selskaber som Ambu, Vestas, SimCorp og GN Store Nord fra Top 10.

De største velkendte selskaber kommer nu først ind på pladserne 9-12, hvor vi finder Coloplast med CEO Kristian Villumsen, Novo Nordisk med Lars Fruergaard Jørgensen, Vestas med Henrik Andersen – og nok så bemærkelsesværdigt Mærsk med Søren Skou, der efter et overraskende godt 2020 er skudt op til en 12. plads, fra 2019-placeringen tæt på bunden af listen.

Efter Mærsk – og stadig tæt på listens top – kommer endnu flere af de mellemstore: MT Højgaard med CEO Morten Hansen, Solar med Jens Andersen, Roblon med Lars Østergaard, DS Norden med Jan Rindbo, Royal Unibrew med Lars Jensen og Prime Office med Mogens Møller.

Nogle af de mellemstore har fået et skub op af de omvæltninger i markederne, som kom med viruskrisen. Men mange af dem er i en årrække kravlet op ad listen, og her kan de stadig bedre placeringer også forklares med en ny fokuseret og vækst- og afkastorienteret ledelsesindsats.

Torben Rosenkrantz-Theil fra Brdr. Hartmann er et godt eksempel: Han og Brdr. Hartmann er ikke kun hjulpet af et stigende forbrug af æg og æggeemballage under viruskrisen men også af en gennemgribende transformation af virksomheden fra stabil udbyttebetalende cash cow til opkøbsivrig vækstvirksomhed.

Hos Solar og A&O Johansen høster Jens Andersen og Niels A. Johansen udbyttet af de foregående års stærke satsning på digitale salgskanaler. Morten Hansen fra MT Højgaard har tilsyneladende held med sit langsigtede turnaround for det tidligere så plagede entreprenørselskab. Og Royal Unibrew formår år for år at styrke sin lønsomhed på niveauer, der ligger væsentligt over Carlsbergs.

Viruskrisen bidrager dermed til at synliggøre og forstærke underliggende tendenser, der har præget de seneste år. De dynamiske selskaber på børsen kunne man i lang tid især finde blandt nogle af de store som DSV, men særligt i bestemte videns- og forskningsbaserede virksomheder indenfor biologi, biotek, pharma, medicoteknik samt IT – og så naturligvis i virksomheder, der udnytter efterspørgslen efter grøn energi som Vestas og Ørsted.

Vidensvirksomhederne står dog stadig stærkt: Genmab med CEO Jan van de Winkel (se særlig artikel), cBrain med Per Tejs Knudsen og Bavarian Nordic med Paul Chaplin ligger trods alt i toppen af rankingen.

Netop disse navne viser i øvrigt, at usædvanligt mange af virksomhederne i toppen har ejerledere, stiftere eller medstiftere som CEO’er: Det gælder ikke kun Genmab og cBrain men også NTG, A&O Johansen og UIE – halvdelen af rankingens Top 10!

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]