Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Topchefer under pres: Knas med nye virksomhedsopkøb

Morten Sørensen

tirsdag 20. september 2022 kl. 15:00

Topchefer under pres: Knas med nye virksomhedsopkøb

Adskillige af de store virksomhedsopkøb, som kendte danske børsselskaber har gennemført de seneste år, leverer store skuffelser til de danske købervirksomheder og deres ejere. Skuffende opkøb eller tvivl om kvaliteten i opkøbet kan hurtigt blive til en alvorlig trussel for topchefers omdømme – og måske deres ansættelse, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

Opkøb afgør mange toplederes overordnede omdømme og karriere. Et større opkøb er noget af det mest risikable, en topleder kan kaste sig ud i. Det er ingen hemmelighed, at mange – måske de fleste – virksomhedsopkøb ender som fiaskoer. Men når de går godt, kan de også skabe enestående succeser. Opkøbene fremstår som en slags manddomsprøver for virksomhedsledere m/k.

Netop i disse år og måneder er prøven tilsyneladende blevet særligt svær. GN Store Nord, Lundbeck og Gyldendal leverer tre af de seneste eksempler på, at virksomhedskøb efterfølgende kan blive til en alvorlig udfordring for topledere – og en negativ oplevelse for virksomhedernes investorer. Lad os tage dem en for en:

1) I GN Store Nord har skuffelsen i opkøbte Steelseries, der blev købt for 8 mia. kr. i 2021, bidraget til at skabe tvivl om CEO René Svendsen-Tune og hans virksomhed GN Audio. GN Audio var ellers begyndt at fremstå som en af de dygtigste, hurtigst voksende og mest profitable danske virksomheder.

Men Steelseries, der skulle sætte ekstra fut i GN Audio, måtte for første halvår i år konstatere et organisk fald i omsætningen på 32 pct. og trak hele GN Audios vækst ned på 10 pct., hvilket er lavt for den virksomhed. Over det seneste år er GN’s aktiekurs faldet 57 pct.

2) I Lundbeck har et overraskende og skuffende testresultat for migrænemidlet Vyepta skabt uro og tvivl om virksomheden og aktien. CEO Deborah Dunsire gjorde med købet af Alder Biopharmaceuticals (og dermed Vyepta) i 2019 for 13 mia. kr. sin hidtil største strategiske satsning, efter at hun blev ansat i Lundbeck i 2018.

Vyepta skulle være med til at sikre ny vækst i Lundbeck. Måske kan nye undersøgelser af Vyepta opveje de seneste problematiske resultater. Men foreløbig er tilliden rystet til Vyepta og Lundbeck, der i de foregående år alt for ofte har skuffet. Siden den seneste skuffende Vyepta-meddelelse i august er Lundbeck-aktien faldet 20 pct.

3) I Gyldendal er det ikke mindst en skuffende udvikling i to opkøb, der sidst i august kostede adm. direktør Morten Hesseldahl stillingen. I december 2018 købte Gyldendal majoriteten i lektiehjælpsvirksomheden Mentor, og i 2021 købte Gyldendal medejerne ud af lyd- og e-bogsvirksomheden Chapter.

Disse to virksomheder, som skulle føre Gyldendal ind i en mere digital fremtid, har tilsammen leveret et driftsunderskud i første halvår 2022 på 30 mio. kr. – et betragteligt beløb for en virksomhed af Gyldendals størrelse. Der skal nu ansættes en ny direktør, der kan fokusere på kerneforretningen, hedder det fra forlaget.

Midt i nogle usikre år
Nogle opkøb kan på længere sigt udvikle sig mere positivt, end det aktuelt ser ud til. Men erfaringen viser faktisk, at det ”længere sigt” kan gøre problemramte opkøb endnu mere problematiske.

Nogle af Danmarks største virksomheder som Danske Bank, TDC, Carlsberg og GN Store Nord er blevet hårdt ramt af, at nogle af de meget store opkøb, som de foretog i årtiet op til finanskrisen, udviklede sig skuffende.

Der er forskellige forklaringer på, hvorfor en stribe virksomheder nu er løbet ind i uventet modvind med deres opkøb. Vi er midt i nogle usikre år. Coronakrise, krig og prisstigninger påvirker markederne uventet hurtigt.

Forbrugernes interesser og købelyst kan pludselig skifte dramatisk (GN), eller selskaberne kan rammes af geopolitiske overraskelser (Flüggers ekspansion i Rusland). Eller det viser sig, at virksomheden ikke indeholder den kvalitet, de kompetencer og den kapacitet, som køberen håbede (Lundbeck, Chr. Hansens overtagelse af den tyske virksomhed Jennewein, Gyldendal og måske Vestas’ køb af partneren Mitsubishi ud af joint venturet MHI Vestas, der fremstiller havvindmøller).

Men hvorfor så overhovedet købe op?
Fordi opkøb, når de håndteres og udvikler sig optimalt, kan være ekstraordinært værdiskabende. Det har for eksempel DSV og DFDS bevist i de seneste år, og det synes Danfoss med sine mange opkøb – senest det meget store køb af Eatons hydraulikdivision – på vej til at bevise.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank