First North selskabet Valuer er som bekendt på på vej på børsen med den tidligere ABG chef Tue Østergaard som investor relation rådgiver.
Hans nye selskab H.C. Andersen Capital har efter det oplyste formået at tiltrække ca. 30 mindre og mellemstore selskaber, som firmaet rådgiver med investor relations.
Tilsyneladende er han og hans firma røget ud i et stormvejr. I hvert fald kan ib.dk i den seneste udgave berette om, at firmaets analysechef, tidligere chefanalytiker hos Nordea, Michael West Hybholdt, har valgt at forlade firmaer efter uoverensstemmelser. Han kom til H.C. Andersen Capital sidste sommer.
Efter det oplyste handler uoverensstemmelserne blandt andet om kvaliteten af de “analyser” , som H.C. Andersen Capital udarbejder om de tilknyttede investor relation kunder.
Seneste eksempel på en sådan “analyse” er af det nye First North selskab, Valuer, som er fuldstændig ukritisk og dermed ubrugelig.
Selvom analyser er en del af H. C. Andersen Capitals servicepakke i investor relation arbejdet overfor de børsnoterede selskaber, og at der nævnes i analysen, at det indgår i betalingen, er vi alligevel overraskede over den ringe kvalitet af denne analyse,
Andre finanshuse udarbejder også såkaldt commissioned research. Men de er som regel mere nuancerede, og der fremhæves normalt også risici og trusler som en del af helhedsbilledet.
Tue Østergaard er også medlem af bestyrelsen for børsnoterede Green Mobility, og han og hans analytikere optræder flittigt i medierne som analytikere og kommentatorer, hvor man mest får indtrykket af, at de skulle være uafhængige. I hvert fald oplyses det sjældent klart, at de ret beset er “sælgere” af en lang række aktier på det danske aktiemarked. Det ligner kasket-forvirring, som giver uklarhed om, i hvilken rolle de egentlig optræder
H.C Andersen Capital har haft stor succes med sin entre på markedet som investor relation rådgiver. Men det er spørgsmålet, om det er klogt at udarbejde analyser, når det på denne måde kan påvirke rådgiverens troværdighed negativt, vurderer Økonomisk Ugebrev.
Som investor relation rådgiver er man sælger, og det er som regel fornuftigt at holde sig en bestemt rolle, og ikke også forsøge at bilde omgivelserne ind, at man også er uafhængig analytiker.
Vi har fra Tue Østergaard modtaget følgende kommentar: “Vores analyser er frit tilgængelige for alle – og indeholder hverken Køb eller Salg anbefaling eller en værdiansættelse. Alle vores opslag er med en disclaimer og analyser det samme. Vores service er at skabe synlighed for aktier, og den digitale service har allerede vist sine første resultater for de selskaber, vi arbejder sammen med.”
Videre skriver han: “Jeg er stolt over at have sat en virksomhed i søen, der forsøger at give alle adgang til ledelse og oplysning om aktier i Danmark. Der er nu 10 ansatte på 7 måneder, 30 kunder og en klar mission om at digitalisere relationen mellem investorer og børsnoterede selskaber – en klar nyskabelse. På den måde kan private investorer få adgang til interview med ledelsen og på den måde selv vurdere, om de vil købe eller sælge. Det er nyskabende, og jeg kalder det demokratisk IR – for det giver nye grupper adgang til ledelsen i selskaberne – noget der tidligere car forbeholdt investorer. Vi er en platform. Nasdaq er en handelsplatform – vi er en informationsplatform. Stormvejr havner man jo i fra tid til anden, og det må jeg finde mig i.”