Ledelse

Transportgiganter viruskrisens overraskende Large Cap-vindere

Morten Sørensen

onsdag 10. februar 2021 kl. 19:30

Danmarks to store transportvirksomheder Mærsk og DSV Panalpina er kommet overraskende godt gennem virusåret 2020, selvom de tidligt på året blev udnævnt til krisens mulige tabere. Derimod er flere IT-selskaber – der blev tildelt en rolle som mulige vindere – kun kommet mådeligt gennem krisen. Det viser en gennemgang af de 31 ikke-finansielle largecap-selskaber på børsen i København: Næsten halvdelen er faktisk kommet bedre gennem året, end de ventede før viruskrisen, viser denne analyse. Fagredaktør Morten A. Sørensen gennemgår resultaterne.

Virusåret 2020 har været overraskende godt for en stribe af Danmarks største virksomheder, selvom verdensøkonomien fra marts blev udsat for en gevaldig uforudset nedtur. Det globale bruttonationalprodukt faldt ifølge IMF’s seneste opgørelse med 3,5 procent, og den amerikanske økonomi blev udsat for det største tilbageslag siden Anden Verdenskrig.

Især fondsbørsens virkelige sværvægtere som Novo Nordisk, Ørsted, A.P. Møller-Mærsk og DSV Panalpina står til at opnå væsentligt bedre årsresultater, end de ventede i de 2020-forventninger, som de nåede at sende ud, før viruskrisen førte til suspension af prognoserne.

13 virksomheder ud af den danske børs’ 31 ikke-finansielle largecap–selskaber vil ifølge deres seneste meldinger komme ud af 2020 med et resultat, der er mindst lige så godt, som det så ud til at blive, før virus blev en vigtig faktor. Især topchefer som Søren Skou fra Mærsk, Jens Bjørn fra DSV, Rene Svendsen-Thune, fra GN Audio, Niels Frederiksen fra Scandinavian Tobacco Group, Juan José Gonzalez fra Ambu og Lars Fruergaard Jørgensen fra Novo Nordisk har med overraskende succes styret deres koncerner gennem krisen – men de har også været hjulpet af uventede omstændigheder.

Alene A.P. Møller – Mærsk, der anses for særlig følsom overfor udviklingen i den globale vækst og den globale handel, ser ud til at opnå et EBITDA-driftsresultat, der er hele 15–18 mia. kr. bedre end selskabet ventede før krisen.

De store selskaber kan groft inddeles i tre grupper alt efter, hvordan de er kommet gennem 2020:

Krisens vindere. Det er virksomheder, der simpelthen er blevet løftet af – og har formået at udnytte – de omvæltninger, som viruskrisen medførte i de internationale handelsmønstre og den globale efterspørgsel. Det gælder virksomheder som Mærsk, DSV Panalpina, Ambu, GN Audio og Scandinavian Tobacco Group.

For disse virksomheder gælder typisk, at de allerede før krisen havde været gennem flere års effektiviserings og digitaliseringskur. Flere havde også før krisen optrådt som aktive deltagere i konsolideringen af deres globale markeder. Det gav et fundament for fremgangen i 2020.

Men vinderne har også været løftet af omstændighederne. Krisen gav et uventet boom i forbrugerefterspørgslen efter varer (i modsætning til tjenesteydelser), og det blev en fordel for de store varetransportører. Den førte til mere hjemme- og fjernarbejde, og det løftede GN Audio. Den øgede kontamineringsfrygt på hospitaler og i klinikker øgede Ambus salg af engangsinstrumenter. Et øget forbrug af cigarer blev for nogle et svar på behovet for flere behagelige oplevelser i de hjem, som mange må tilbringe langt mere tid i.

Flere i vindergruppen reagerede desuden hurtigt og drastisk på de første krisesignaler: I Mærsk skar Søren Skou hårdt i kapaciteten i begyndelsen af 2020, mens Jens Bjørn Andersen i DSV Panalpina accelererede den effektiviseringskampagne, der i forvejen var i gang, ved at beskære staben med ekstra 3000 i begyndelsen af 2020.

For denne gruppe af egentlige vindere rejser fremtiden egentlig et ganske stort spørgsmål: Kan deres omsætning og indtjening blive på det høje niveau, når viruskrisen forhåbentlig aftager i 2021? Hvordan vil de bygge videre på det – driftsmæssigt – fine 2020? Her står en anden gruppe måske i virkeligheden nok så godt:

De stærke og stabile. En stribe virksomheder har en forretningsmodel, der er så robust, at de – i hvert fald omsætnings- og indtjeningsmæssigt – kunne køre nogenlunde upåvirkede gennem krisen og faktisk har leveret et bedre resultat end de forudså før virussen greb om sig. Det gælder Novo Nordisk, Ørsted, ALK-Abelló og Schouw & Co. – der ser sin konglomeratstrategi med spredning af risikoen bekræftet af evnen til at modstå krisen.

Royal Unibrew er interessant i denne gruppe, fordi bryggerikoncernen har klaret sig bedre gennem 2020 end sin langt større konkurrent Carlsberg. Med tyngden i hjemmemarkedet nød Royal Unibrew blandt andet godt af, at flere danskere holdt ferie i hjemlandet.

Krisens tabere. DFDS og især Københavns Lufthavn er hårdt ramt af de rejsebegrænsninger, der er en følge af COVID-19. De mange tomme kontorer og kantiner uden medarbejdere presser ISS, der også er svækket af problemer med kontrakter, der er indgået i de foregående år.

Leverandører af services til erhvervslivet og kapitalgoder som Vestas og FLSmidth har også klaret sig dårligere, end de selv ventede ved årets begyndelse. Vestas ventede ved årets indgang en omsætning på cirka 15 mia. euro – og det ser ud til at holde. Men den forventede EBIT-margin på 7-9 procent ser nu ud til at blive 5-7 procent.

Men blandt taberne kan man også tale om relative vindere: Vestas gør det bedre end sine vigtigste internationale konkurrenter. FLSmidth er ikke ligefrem en krisevinder, især ikke cementdelen, men ser dog ud til at have klaret sig bedre gennem end flere af rivalerne, så selskabet nu står stærkt og muligvis kan købe en vigtig konkurrent. Carlsberg har klaret sig dårligere gennem 2020 end Royal Unibrew, men bedre end sine store internationale peers. Høreapparatvirksomheder som GN Hearing og Demant blev hårdt ramt – ikke mindst fordi høreapparatsalget afhænger af lægebesøg og fysisk detailsalg, som kunderne – især ældre mennesker – har været tilbageholdende med at anvende under krisen.

Krisens tabere rummer også dem, der – mod forventning – alligevel ikke rigtig blev vindere: De to largecap IT-selskaber, SimCorp og Netcompany, ser ud til at komme ud af 2020 med dårligere resultater, end de forudsagde i begyndelsen af året. Det er en overraskelse, fordi det netop var forventningen, at viruskrisen ville fremskynde digitaliseringen hos deres kunder i erhvervslivet.

Nu er udviklingen i det enkelte år 2020 langt fra alene afgørende for omverdenens og investorernes bedømmelse af virksomhederne. Det bliver demonstreret af aktiekursudviklingen over det seneste år. Kursen på A.P. Møller-Mærsk og Ambu er, som man kunne vente, blevet drevet op af de stadig finere resultater, de har præsenteret.

Men andre virksomheder har også udvist en imponerende aktiekursudvikling, selv om de ikke ser ud til at kunne leve op til prognoserne fra før viruskrisen. Det gælder Rockwool, og det gælder i særdeleshed Vestas, Pandora og Netcompany. Dels er disse aktier blevet løftet af en generel positiv stemning på markederne siden marts/april 2020. Og dels er de blevet hjulpet på vej af en stadig stærkere forventning om accelererede investeringer i grøn energi og digitalisering – og i Pandoras tilfælde af de tegn på en turnaround, der har vist sig i løbet af 2020.

Billedet er blandet: Overraskende mange af de store virksomheder er kommet bedre gennem 2020 end de ventede før krisen. Dette overblik viser, at nok spiller deres brancher og generelle markedsvilkår en rolle for robustheden i en krise. Men dynamikken og tilpasningsdygtigheden i ledelsen af den enkelte virksomhed, og det billede – de fremtidsforventninger – som ledelsen formår at opretholde eller skabe gennem en krise, spiller en mindst lige så stor rolle for værdisættelsen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Energinet søger Analysestærk økonom med talent for formidling
Fredericia
14-04-2021
Dansk Sygeplejeråd søger en erfaren økonomimedarbejder
København
18-04-2021
Forretningsudvikler med erfaring indenfor fonds- og investeringsområdet
Ringkøbing
30-04-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
30-04-2021
Totalbanken A/S søger en Pensionsspecialist
Aarup
30-04-2021
Frøs Sparekasse søger en ny skarp hvidvaskansvarlig
Syd- og Sønderjylland
30-04-2021
Finans

Survey med 700 svar: Nykredit bedst til realkredit, Jyske Realkredit dumper

Tema: Rating af realkreditinstitutter. Efter Jyske Realkredit i sidste års udgave af Økonomisk Ugebrevs Realkredit Rating toppede som landets bedste realkreditinstitut, har Nykredit/Totalkredit i år overtaget førertrøjen. Ekspert vurderer,…
Finans
Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber
Samfundsansvar
GF: GN Store Nords ledelse blev nedstemt om skattepolitik
Samfundsansvar
Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Formue
Teknisk analyse af C25: Demant nærmer sig højeste kurs i 2½ år
Finans
Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage
Formue
ØU Trader: Sådan investerer vi 50 mio. kr. Følg investeringsfondens handler på SMS realtime
Finans
Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere
Formue
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Finans
Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit
Kultur
Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent
Kultur
Medieanmeldelse: Coronaen og de moderne mose-ofringer
Samfundsansvar
Finanssektoren gør samlet status over bidrag til grøn omstilling
Finans
Nationalbankens enegang: Alle andre gør det. Pres for at støtte danske papirer i kriseperioder
Samfundsansvar
ESG-krav fra investorer giver analytikere mere arbejde

Seneste nyt

Ledelse
Analyse. Scandinavian Tobacco vil være modigere: Det er der brug for
Formue
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Samfundsansvar
Stor krise i ekspert gruppe om taksonomi (Sustainable Finance)
Finans
Eksperter: Pensionssektorens unoterede aktier virker oppustede, hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd?
Finans

Nationalbanken ejer aktier for 10 mia., gemmer sig bag lov fra 1936

Lars Rohde har i al ubemærkethed placeret godt 10 mia. kr. kroner i aktiemarkedet og 3 mia. kr. i erhvervsobligationer, viser den nye årsrapport. Banken vil dog ikke fortælle…

Aktuel artikelserie

Den Danske Pensionssektor

Hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd? Når danskerne sparer op til pension gennem en aftale i ansættelsen eller

Andre artikelserier

Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Life Science
Analyse: En kindhest fra FDA; men også en mulig opjustering til Novo Nordisk
Finans
Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum
Finans
Topholm: Grønt industrieventyr kan blive ufatteligt stort
Formue
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Formue
Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?
Ledelse
CEO-skifte i Top 100 2021: Overraskende mange CEO-skift i turbulent coronaår, se oversigten
Ledelse
Her er Ugens overskrifter i ØU Ledelse Kasketforvirring: Formandens og CEO’ens roller flyder sammen
Samfundsansvar
Udkast til Taksonomi lækket – læs gennemgang her (Sustainable Finance)
Formue
Lav-vækst Rockwool værdiansættes som høj vækst
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020, i plus for 2021
Finans
Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking
Ledelse
Analyse Hartmann: Nu skal transformationen til vækstvirksomhed lykkes
Finans
Saxo Bank bider Nordnet i haserne – vil være størst i Danmark
Finans
Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige

Seneste nyt

Samfundsansvar
Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren
Samfundsansvar
Topdanmarks og Nykredits porteføljer har flest kontroverser

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nye momsregler i forbindelse med fjernsalg til forbrugere
Iværksætter, virker dit virksomhedsnavn?
Ny svensk lov pålægger danske arbejdsgivere at betale skat i Sverige, hvis ansatte bosiddende i Sverige arbejder hjemmefra
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]