Formue

Tre til ti gange flere end dem, der findes ved testning, kan være coronasmittede

Sten Kristensen

fredag 25. september 2020 kl. 17:10

Der bliver testet på livet løs for coronasmittede i Danmark. Alene fredag forelå resultaterne af over 50.000 prøver. Alligevel er der stadig et stort mørketal af danskere, der bliver smittede, uden at man finder det i tests.

Det viser tal, som Region Hovedstaden har oplyst til Økonomisk Ugebrev. Vi har spurgt, hvor stor en andel af de nyindlagte med COVID-19, man i forvejen vidste var smittede, fordi de var blevet testet.

”Det kan ikke siges præcist, men data fra Region Hovedstaden kan indikere, at det er mellem 10-30 pct.,” lyder svaret. Tallene dækker perioden siden 1. juli.

Det kan oversættes til, at man skal gange antallet af de smittede, man finder i tests, med mellem 3 og 10 for at få det reelle antal smittede. Når der fredag blev fundet 678 smittede, kan det virkelige antal af nye smittede således ligge mellem 2000 og godt 6000.

Det er et groft overslag, men Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, mener, at det er rimeligt at anvende.

”Det er et rigtigt godt bud på et mørketal,” siger Søren Riis Paludan, som dog understreger, at spørgsmålet ikke ligger i centrum af hans ekspertise.

Professor og virolog Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet er mere skeptisk. Han fremhæver, at et mørketal i den størrelsesorden var det, man talte om i foråret, og oprustningen af testkapaciteten i mellemtiden gerne skulle have gjort mørketallet mindre.

”Men det er bemærkelsesværdigt, at så mange af dem, der bliver indlagt, ikke er fundet før,” siger Allan Randrup Thomsen.

En undersøgelse fra Statens Serum Institut tilbage i maj anslog, at mellem 0,5 og 1,8 pct. af befolkningen på det tidspunkt havde haft COVID-19. Det er altså muligt, at efterårets smittespredning allerede nu overgår det, vi så i foråret. Men i hvert fald kan man fastslå, at der indtil nu har været betydeligt færre indlagte og døde af sygdommen.

Antallet af reelt syge er blandt andet relevant, fordi det er ud fra det – ikke ud fra antallet af positive tests – man må vurdere både dødeligheden og presset på hospitalsvæsenet, efterhånden som smitten spreder sig yderligere.

”Heldigvis er der indtil videre ikke nogen voldsom stigning i antallet af nyindlæggelser, men det kan have noget at gøre med, at en stor del af dem, der bliver smittede, er i den yngre aldersgruppe, og derfor ikke nødvendigvis behøver at blive indlagt,” siger Allan Randrup Thomsen.

”Det er godt, at vi stadigvæk har et trods alt begrænset antal indlæggelser, cirka 100, så der er rigelig kapacitet på nuværende tidspunkt. Men det er klart, at hvis smittetallene bliver ved med at stige, kommer vi på et tidspunkt under pres. Vi kan heller ikke udelukke, at antallet af indlæggelser vil stige, efterhånden som virus breder sig ud til de ældre aldersgrupper,” fortsætter han.

En anden faktor for hospitalerne er dog den medicin, som man nu bruger i behandlingen, og som synes at have gjort indlæggelserne noget kortere.

”Det, vi trods alt har opnået ved at skubbe det her, er, at vi har fået meget bedre behandlingsmuligheder, som gør, at folk ikke behøver ligge så længe, og forhåbentligt også at dødeligheden blandt dem, der trods alt bliver indlagt, er meget mindre,” siger Allan Randrup Thomsen.

 

Pressefoto: Region Hovedstaden.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

[postviewcount]

Mere fra ØU Formue


Seneste nytAktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Kontroversielle investeringer
Hvornår stopper lovgiverne Forsikringsmafiaens fidus?
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Finansiering af den grønne omstilling


Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Covid-19: Midlertidige konkurrenceretlige rammebestemmelser
Covid-19: Hvordan krisen kan påvirke dine låne- og finansieringssaftaler
Momslån til små og mellemstore virksomheder og lønsumsafgiftslån til visse erhverv
Se det fulde rapportindeks →
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X