I oktober afsluttede tre selskaber deres aktietilbagekøbsprogrammer, mens tre selskaber startede nye tilbagekøb. I løbet af november starter et enkelt nyt tilbagekøbsprogram.
I løbet af oktober afsluttede Carlsberg sit aktiekøbsprogram på 1000 mio. kr., og på månedens sidste dag udløb også tilbagekøbsperioden for Norden (tilbagekøb for 406 mio. kr.) og Novo Nordisk (tilbagekøb for 5700 mio. kr.).
Yderligere to aktietilbagekøbsprogrammer afsluttes i løbet af november, og det er tilbagekøbet fra A.P. Møller-Mærsk (11.000 mio. kr.), som blev afsluttet den 2. november, og fra Topdanmark (50 mio. kr.), som afsluttes den 21. november.
A.P. Møller-Mærsk åbner dog straks en ny fase i det overordnede tilbagekøbsprogram, hvor man den 6. november påbegynder køb for 11 mia. kr.
Noget tilsvarende gælder for en række af de aktietilbagekøbsprogrammer, som på papiret afsluttes, men i praksis bare fortsætter som sædvanligt i næste fase af et længerevarende program.
Det gælder eksempelvis for disse fire aktietilbagekøbsprogrammer, som officielt lukkede i oktober, men straks blev åbnet igen for en ny periode:
Tryg (1000 mio. kr. frem til den 31. januar 2024), DSV (2500 mio. kr. frem til den 31. januar 2024), Norden (210 mio. kr. frem til den 31. januar 2014) og Carlsberg (1000 mio. kr. frem til den 26. januar 2024).
I flokken af business-as-usual ”ændringer” skiller et af børsens forholdsvis nye selskaber, Trifork, sig ud ved den 2. november at indlede tilbagekøb af egne aktier for op til 15 mio. kr. Programmet løber til udgangen af marts 2024.
Bruno Japp
Sådan læses tabellen: Tilbagekøb af egne aktier er en måde at sende en del af selskabets overskud tilbage til aktionærerne. Altså en form for indirekte udbytte. Bestyrelsen bemyndiges traditionelt på generalforsamlingen til at iværksætte tilbagekøb af egne aktier på op til 10 pct. af aktiekapitalen.
Teoretisk set har aktietilbagekøb ikke nogen praktisk betydning for aktionærernes samlede afkast af deres investering, da der blot flyttes kapital mellem to kasser, som aktionærerne begge ejer. Nemlig selskabet og aktionærens bankkonto. Men i praksis kan virkeligheden være anderledes. Specielt når der er tale om store tilbagekøb af egne aktier, kan det påvirke aktiekursen positivt, da det sender et positivt signal til aktiemarkedet.
Budskabet om, at et selskab producerer så meget fri kapital, at det kan undvære en væsentlig del heraf, medvirker til at gøre selskabet – og dermed aktien – attraktiv for investorerne. Konsekvensen vil ofte være, at kursen ikke falder så meget, som den teoretisk set burde gøre.
I ovenstående tabel er linjerne sorteret efter, hvor stor en procentdel af den daglige omsætning i aktien selskabet selv står for, hvis den finansielle ramme for det aktuelle aktietilbagekøbsprogram skal udfyldes indenfor programmets tidsfrist. Det fortæller, hvilken del af efterspørgslen efter aktien, som er kunstigt skabt, og som derfor forsvinder, når aktietilbagekøbsprogrammet udløber.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.