Tyskland parat til et fælles finansprogram i EU

For første gang er Tyskland parat til en fælles EU-funding for at bekæmpe en krise.

Uddrag fra Danske Bank:

Bloomberg citerede i går aftes Tysklands kansler Angela Merkel for at sige, at Tyskland er villig til at overveje et fælles EU-fundingprogram for at imødegå de finanspolitiske konsekvenser af den aktuelle situation, hvor BTP-Bund-spændet er steget til niveauer, vi sidst så under koalitionen mellem Lega og Femstjernebevægelsen. Tyskland var ikke parat til at overveje et fælles fundingprogram i hverken 2008, under finanskrisen, eller i 2012 under gældskrisen.

Efter et noget skuffende Euro-gruppemøde mandag er det et meget vigtigt skridt frem i forhold til finansieringsudsigterne for de hårdest ramte EU-medlemsstater og vil af markedet blive set som positivt for kreditterne. Forslaget skulle i første omgang være kommet fra Italiens premierminister Giuseppe Conte på et telefonmøde tirsdag mellem de 27 EU-regeringschefer, hvor også Frankrigs præsident Emmanuel Macron tilsyneladende var om bord. Der er flere muligheder for, hvordan programmet kan implementeres, afhængig af om der er tale om et program kun for euroområdet, eller om det også skal omfatte statsobligationer fra lande uden for euroområdet. Udstedelse kan finde sted i enten ESM eller EIB, og tidsplanerne kan være korte, givet at begge institutioner i nogen grad allerede har værktøjerne til at håndtere et fælles program.

Læs også:  FLSmidth på vej mod 220, +20%, hvis .....

Den amerikanske statskurve stejlede markant i den seneste handelssession, hvor 2s10s steg mere end 20bp, efter den føderale regerings forslag til finansminister Steve Mnuchin torsdag aften. Forslaget indeholder en pakke med finanspolitiske stimuli svarende til USD 1,2 bn. (næsten 6 % af USA’s BNP), som potentielt kan føre til en markant stigning i udstedelsen af statsobligationer. Fra et makroøkonomisk synspunkt finder vi det meget interessant og positivt, at Trump-administrationen synes at have droppet idéen om skatte-lettelser og nu fokuserer på at yde direkte støtte med penge til de amerikanske virksomheder – begge tiltag, som Demokraterne kan støtte op om.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her