Kommentar: Økonomiminister Margrethe Vestager forlader regeringen med en afskedssalut om dansk økonomi, som sår tvivl om hun er egnet til en tung økonomisk kommissærpost i EU.

I forlængelse af regeringens Økonomisk redegørelse var hendes melding blandt andet, at “Dansk økonomi vurderes at have gode forudsætninger for at fortsætte fremgangen i resten af året og i 2015. Samlet set peger forventningerne blandt forbrugere og virksomheder på stigende aktivitet, både herhjemme og i udl

 

Denne melding vil selv 1. års studerende på økonomi studiet kunne skyde ned.  Meldingen er ikke var bare forkert – den er skrigende forkert.

 

Både europæisk og dansk økonomi er pt. inde i en hård opbremsning, og det bliver sandsynligvis værre. Elendige – og negative data for BNP-væksten i både Danmark og Tyskland i 2. kvartal 2014 var blot forvarsler om, hvad der ligger forude. Man kan trække rigtig mange nøgletal op af hatten, der viser dette. Vi skal blot fremhæve to:

 

Den tyske IFO indeks, ZEW indeks og OECDs ledende indikator for Tyskland. Se her eksempelvis IFO.

 

Den fremadrettede indikator for Industrien fra Danmarks Statistik viser den laveste score i fem år, men fortsatte fald i ordreindgangen. 

 

Konklusion: Vestager har desværre vist sig at være utroværdig og manipulerende, da hendes vurdering ligger så langt fra virkeligheden, som den overhovedet kan komme.

Spørgsmålet er nu, om hun har udtalt sig som politiker – eller som minister, hvor hun er blevet klædt på at de dygtige fagøkonomer i ministeriet, Forhåbentligt ikke det sidste.

 

Morten W. Langer

Debatten  er åben.