Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Vestas-CEO: “Back in black by the end of the year”

Steen Albrechtsen

torsdag 01. juni 2023 kl. 11:15

Vestas tester ny støtte, som sandsynligvis holder

Vestas er grundlæggende på vej i den rigtige retning med en langt sundere sammensætning af ordrebogen, hvor nye ordrer med højere salgspriser nu fylder mest. For at nå i mål ultimo 2023 kræver det dog, at mange ”dårlige ordrer” med lav lønsomhed eksekveres bedst muligt. Meget tyder på, at investorerne allerede nu ser igennem et svært 2023 og hen mod stærke 2025-forventninger, skriver redaktør Steen Albrechtsen.

Vestas leverede også i årets første kvartal underskud på driften. Selvom der var fremgang i forhold til samme kvartal sidste år, skal man ikke lægge så meget i det. Første kvartal har historisk været et lille kvartal, hvor indtjeningen i alle tilfælde har været lav.

Størst opmærksomhed efter regnskabet var der på den gennemsnitlige salgspris på nye vindprojekter (ASP), som faldt overraskende kraftigt i 1. kvartal til 0,89 mio. per MW efter at være steget pænt og kontinuerligt gennem 2022 fra 0,86 i 4. kvartal 2021 til 1,15 i 4. kvartal 2022.

ASP-marginalen varierer meget fra kvartal til kvartal, fordi projekterne har forskelligt omfang, lokation og valuta. Vestas’ egen forklaring på det store fald i kvartalet var da også i orden. For det første var der ikke mange EPC-ordrer, hvor Vestas står for alt, og derfor er salgsprisen pr. MW højere. For det andet var landemixet ændret. Og her vægter det højt, at man i første kvartal indgik den største aftale om landvindmøller nogensinde, nemlig i Brasilien, hvor mølleprisen givetvis er lavere.

Vestas CEO Henrik Andersen understregede, at trods den lave rapporterede ASP, så er indtjeningen og den underliggende salgspris helt i orden på de hjemtagne ordrer. Overordnet er det tydeligt på ASP, at de nyeste ordrer har en helt anden og højere salgspris end for blot et par år siden. Det betyder, at man senere i år og helt sikkert i 2024 begynder at se, at de ”gode” ordrer fylder mere og mere. Dermed er fundamentet for et indtjeningsløft også på plads.

Ultimo 2021 var ordrebogen på 21.984 MW og med en værdi på 18,1 mia. euro, hvilket modsvarer 0,82 mio. euro per MW. Et år senere, ultimo 2022, var tallet 19,1 mia. euro fordelt på 19.623 MW, eller hvad der svarer til 0,97 mio. euro per MW.

Tallene viser også, at ordrebogen er faldet i løbet af 2022, hvilket indikerer, at det har taget lidt tid for kunderne at acceptere de nye priser.

Antager man, at Vestas har ret i, at profitabiliteten på de nye ordrer er bedre og tilfredsstillende, kan man skønne, hvornår effekten begynder at vise sig. Med det aktuelle leveringstempo i forhold til ordrebogen skulle de positive lønsomhedseffekter begynde at vise sig de næste 2-3 kvartaler. Her har Vestas eksekveret de fleste gamle ordrer, som pga. inflation m.m. har en dårlig margin. Det grove skøn viser, at 2023 er det sidste år med en meget ulønsom ordrebog, og at årsskiftet nok er et meget godt bud på vendepunktet, hvor det begynder at gå i den rigtige retning.

Vestas arbejder uden tvivl hårdt på at løfte indtjeningen, således at man igen kan præstere overskud i hele forretningen, og ikke kun i den meget profitable og stabilt voksende serviceforretning, som igen leverede et pænt kvartal med vækst og en EBIT-margin på næsten 23 pct.

Det hører endvidere med til historien, at serviceforretningen overordnet set er inflationsbeskyttet i servicekontrakterne, og derfor kommer en del af væksten i år også fra prisstigninger og ikke fra volumenstigninger. Serviceforretningen har i 1. kvartal løftet sin ordrebog fra 27,5 mia. euro sidste år til 31 mia. euro og med en gennemsnitlig kontraktløbetid på 11 år.

I 2022 mistede man markedsandele på vindmøllemarkedet, men bevarede positionen som markedsleder, selvom man med egne ord var drivende for industriens modenhed – hvilket i praksis vil sige, at man gik forrest for at løfte indtjeningen. Og CEO understregede, at alle arbejder for, at man ”er tilbage med sorte tal” sidst på året. (”Back in black by the end of the year”).

Analytikernes konsensus for omsætning eller indtjening indikerer, at aktien nu er værdiansat på forventningerne helt fremme i 2025. Her peger konsensus lige nu i retning af en indtjening per aktie på 1,4 euro per aktie, eller hvad der svarer til 10,50 kr. og dermed meget præcist en P/E i niveauet 20 ved dagens aktiekurs på 207 kr.

Det, der er mest interessant, er selvfølgelig, at bare det at nå dertil kræver et markant løft i indtjeningen. Konsensustallene indikerer her en EBIT-margin på 9,6 pct. i 2025, hvilket er lige under Vestas’ egen målsætning om en markedsledende indtjening på min. 10 pct.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Nyt job
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet regnskabskonsulent med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region hovedstaden
Udløber snart
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank