Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Virkningsløs diversitetstræning? Virksomheder svarer på kritik

Claus Strue Frederiksen

torsdag 08. september 2022 kl. 17:00

Virkningsløs diversitetstræning? Virksomheder svarer på kritik

Det ene forskningsstudie efter det andet viser, at diversitetstræning ikke i nævneværdig grad reducerer fordomme og diskrimination blandt medarbejderne. Alligevel anvender de fleste store virksomheder mange ressourcer på at træne deres medarbejdere i ubevidste fordomme og inkluderende adfærd. Økonomisk Ugebrev har spurgt en række danske virksomheder samt en specialist i diversitetstræning om forskernes kritik. Selvom det kan være svært at påvise, mener flere af virksomhederne, at træningen har en effekt.

Ifølge international forskning har diversitetstræning af medarbejdere ofte ringe eller negativ effekt mht. at reducere fordomme og forandre diskriminerende adfærd i virksomheder. Eksempelvis konkluderer forskerne bag et omfattende studie, at diversitetstræning er den dyreste og mindst effektive måde for virksomheder at skabe en mere mangfoldig og inkluderende arbejdsplads. Selve kritikken gennemgås i denne artikel.

På trods af den massive og årelange kritik indgår diversitetstræning alligevel som en del af mangfoldighedsprogrammet i mange store virksomheder, herunder i A. P. Møller – Mærsk, Carlsberg, Danske Bank, Grundfos, LEGO Koncernen og Novo Nordisk. Læs mere om de seks virksomheders konkrete træningsprogrammer her.

Økonomisk Ugebrev har forholdt de seks virksomheder samt en konsulent med speciale i diversitet og inklusion forskernes skarpe kritik af diversitetstræning samt spurgt til, hvorvidt virksomhederne kan dokumentere, at deres træningsindsats virker.

Ulla Grøn, Head of DE&I i Grundfos, oplyser til Økonomisk Ugebrev: ”Træning i ubevidste fordomme er ikke et quick fix eller et vidundermiddel, som på magisk vis får dem til at forsvinde. Det ville være naivt at tro. Det er et af flere redskaber, og det er et fint udgangspunkt for at arbejde med diversitet, lige muligheder og inklusion. Jeg er dog meget enig (med forskerne, red.) i, at det ikke kan stå alene.”

I Danske Bank følger man udviklingen i forskning og praksis på området. Ligesom Grundfos understreger banken, at træningen ikke står alene: ”Vores initiativer inkluderer forskellige tiltag, hvoraf træning er iblandt, som det kan være svært at måle den isolerede effekt af. Vi kan ikke direkte 1:1 måle på effekten af et bias-træningsprogram. Men vi kan se på tallene, at vi rykker i den rigtige retning”, siger Karsten Breum, HR-direktør i Danske Bank.

Han tilføjer: ”Vi ved fra forskning, at vi ikke kan fjerne eller reducere bias fuldstændig fra mennesker; dem har vi alle sammen, og de påvirker os hele tiden og gør os i stand til at træffe beslutninger og filtrere information. Det, vi kan gøre, er at øge bevidstheden omkring bias, og hvordan de negativt påvirker forskellige aspekter af ens liv, så vi kan reducere de negative effekter fra bias – ikke selve bias i sig selv.”

Selvom Carlsberg betragter virkningen af diversitetstræning som en vigtig og spændende diskussion, vil man overlade den til forskerne. Bryggerigiganten understreger dog overfor Økonomisk Ugebrev, at træningen ikke står alene, men tværtimod er en del af et flerårigt program, der har til hensigt at skabe mere diversitet og inklusion i virksomheden.

Novo Nordisk forholder sig ikke direkte til forskningsresultaterne, men understreger overfor Økonomisk Ugebrev, at selskabets værdier klart siger, at alle skal behandles med respekt. I forlængelse heraf oplyser den danske medicinalgigant: ”Når det kommer til diversitet og inklusion, ved vi, at nogle samtaler kan være svære til at begynde med, men at vi gennem dialog kan opbygge tillid – og forståelse. D&I (Diversitet og Inklusion, red.) er et ledelsesansvar. Og vi mener, at den rette adfærd drives gennem inkluderende lederskab.”

Novo Nordisk gør desuden opmærksom på, at selskabet tydeligt kan se, eksempelvis på deres inklusionsindeks, at diversitets- og inklusionsprogrammerne gør en forskel.

Signe Ørom, stifter og direktør af konsulentbureauet ConnectingCultures, der udbyder forskellige former for kultur- og diversitetstræning, er bekendt med de kritiske forskningsresultater.

”Ved siden af min konsulentvirksomhed er jeg forsker ved CIRCD (Centre for Interaction Research and Communication Design, red.) på Københavns Universitet. I det regi har jeg set nærmere på de her undersøgelser, og en del af kritikken er bestemt på sin plads – den har bare ikke så meget med vores arbejde med diversitet og inklusion at gøre.”, siger Signe Ørom.
Læs hele Claus Strue Frederiksens artikel her.

Claus Strue Frederiksen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Business partner & project controller til internationale projekter
Region Hovedstaden
Udløber snart
Project controller til internationale projekter
Region hovedstaden
Kontorchef med interesse for økonomi og politik
Region Hovedstaden
Energinet søger økonom til IT
Region Syd½
Pharma Nord søger regnskabsasistent
Region Syddanmark
Nyt job
Energinet søger 3 interne økonomikonsulenter
Region
BUSINESS CONTROLLER – PRÆG DIN EGEN ROLLE OG BIDRAG TIL DEN GRØNNE OMSTILLING
Region Syd
Udløber snart
PROCUREMENT LEAD TIL ET AF DE STØRSTE DANSKE ANLÆGSPROJEKTER
Region Syd
Udløber snart
Project Controller to good and welcoming team
Region Hovedstaden
Udløber snart
Vil du håndtere selskaber for milliarder?
Region Hovedstaden
Udløber snart
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank