Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Virksomheder på geografisk retræte

Morten Sørensen

torsdag 28. september 2023 kl. 11:25

Virksomheder på geografisk retræte

En stribe danske virksomheder har i de seneste år trukket sig fra flere af deres udenlandske markeder for i stedet at satse mere på færre lande typisk i nærområdet. Der fokuseres på geografiske markeder med stort volumen og god indtjening. Men også geopolitik, kampen mod kompleksitet, protektionisme og digitalisering bidrager til den geografiske fokusering, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen

Den store exit fra det russiske marked for mange danske virksomheder siden vinteren 2022 har overskygget en bredere tendens: Stribevis af danske virksomheder trækker sig også fra andre lande for at fokusere på langt færre nationale markeder end tidligere.

I sommer har Ambus CEO Britt Meelby Jensen meddelt, at koncernen trækker sig fra 40 nationale markeder for at mindske kompleksiteten i koncernen og fokusere på markeder med høj vækst.

ISS har i de seneste år trukket sig fra land efter land, og tilbagetrækningen fik i sommer sit mest drastiske udslag, da den store servicekoncern meddelte, at den stort set trækker sig ud af Frankrig – et historisk set meget vigtigt marked for ISS.

MT Højgaard har i sommer besluttet at skære ned på de udenlandske aktiviteter ”i en kontrolleret proces, der også omfatter frasalg og afvikling.” Der er brug for en ”grundlæggende ændring i den strategiske tilgang til de internationale aktiviteter,” udtaler CEO Henrik Mielke i en meddelelse.

Danske Bank trækker sig som en del af CEO Carsten Egeriis’ Forward 28-strategi ud af Norge – der ellers havde status som et af bankens kernemarkeder – efter at banken tidligere har trukket sig fra Irland og Nordirland samt de baltiske lande. Og privatkundeforretningen i Sverige fokuseres mod private banking.

GN Hearings beslutning i denne uge om at trække sig ud af detailforretninger på de enkelte markeder – aktuelt med salget af en detailkæde i Portugal – kan også ses som en del af denne tendens.

Falcks topchef Jacob Riis har fra slutningen af 2021 solgt sine vejhjælpsforretninger – der blev set som en kerneaktivitet i koncernen – i Norge, Sverige, Finland, Estland og Litauen.

Salling har under den hidtidige topchef Per Bank i 2019 trukket sig ud af Sverige efter tidligere at have trukket sig ud af Storbritannien for i stedet at satse mere på Polen.

Detailkæden Flying Tigers CEO Martin Jermiin har i 2021 trukket detailkæden helt ud af USA, og Jysk har lukket ned i Kina i 2018.

Den intensive indsats på udvalgte markeder og i særlige led af forretningen bliver vigtigere end det brede fodfæste i mange lande. Hvis man skal generalisere, kan man sige, at forestillingen om, at det gælder om at trænge ind på marked efter marked, er afløst af en tro på, at der skal satses i bredden og dybden på udvalgte kernemarkeder og aktiviteter.

Tendensen til geografisk tilbagetog og koncentration er selvfølgelig ikke noget helt nyt. Inden for det seneste årti har TDC for eksempel solgt hele sin store nordiske forretning fra for at koncentrere sig om Danmark.

Men tendensen har det seneste år fået ekstra fart på. Det er ikke kun danske virksomheder, der trækker sig tilbage fra andre lande. Store udenlandske koncerner trækker sig også fra Danmark, selvom der er brugt mange år på at opbygge betydelige forretninger her. I år har den store detailkoncern Aldi solgt sin danske forretning og inden for det seneste års tid har også Telia trukket sig ud af det danske telemarked. Handelsbanken og Swedbank har også trukket sig fra Danmark.

Kompleksitet sluger indtjening
Virksomheder tjener generelt flere penge på markeder, der ikke er præget af politisk, juridisk og markedsmæssig kompleksitet. Derfor er for eksempel det nordiske, tyske, britiske og amerikanske marked ofte mere lukrativt end andre. Også den teknologiske udvikling kan føre til fokusering på færre markeder. Digitaliseringen betyder, at standardiserede forretningsmetoder (der kan automatiseres på samme måde i flere lande) og centralisering af beslutningsprocesser kan give større fordele end tidligere. Endelig kan de seneste års problemer med forsyningskæder også medføre, at nogle markeder bliver mindre interessante, fordi de simpelthen geografisk er sværere at nå end nærmarkederne.

Forestillingen om en globalisering, der – baseret på den økonomiske logik – fortsat udvikler sig, er ved at få et alvorligt stød.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank