Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

2021 bliver ikke et let aktieår: Sådan ser vi det

Morten W. Langer

onsdag 13. januar 2021 kl. 15:08

I denne analyse af vores aktiestrategi for 2021 gennemgår vi, hvordan vi ser det nye aktieår. Vores overordnede tegning bliver, at det generelle aktiemarked i bedste fald kommer til at ende året på samme niveau som i dag eller en lille smule over. Men det bliver efter et turbulent aktieår, som vi har opdelt i tre faser.

Aktieårets 1. fase
Denne fase er vi allerede i gang med, altså hvor den underliggende stemning er rimelig positiv, med fokus på udsigten til vacciner, åbning af samfundene, genstart af den økonomiske vækst og øget optimisme. Selvom vi vurderer, at alle de nævnte positive elementer allerede er indbygget i de aktuelle værdiansættelser, så vil momentum og den gode stemning kunne tage aktiemarkederne højere op.

Og hvornår stopper denne eufori så? Ja, det kan ske om få uger, og det kan også ske om 1-2 måneder. Men vi er ret overbeviste om, at elastikken allerede er spændt til bristepunktet, og at der kun skal en lille rystelse til for at vælte læsset. Så vi vil holde skarpt øje med advarselssignaler, så vi i god tid får rebet sejlene. Måske onsdagens sejr til demokraterne i USA’s senat er startskuddet for en negativ stemning på aktiemarkedet.

Aktieårets 2. fase
Anden fase er, når momentum begynder at skride, obligationsrenterne starter med at stige, og må-ske skuffer den økonomiske vækst i forhold til det forventede efter vaccinerne. Hertil kommer, at det kan tage meget længere tid med rigtig omfattende vaccinationer, så den delvise nedlukning kan fortsætte langt ind i første halvår.

Vi ser, at aktiemarkedet aktuelt spejder efter undskyldninger til at sælge ud, ikke mindst fordi alle store og små investorer for tiden er fyldt helt op med aktier. Konsensus er efter vores mening overdreven positiv, og når alle er enige, plejer de at tage fejl.

Anden fase kan udfolde sig på to måder: dels ved, at det generelle aktiemarked siver stille og roligt 1-2 måneder, som ikke bliver til meget mere, før der kommer ny købelyst.

Den kan også udfolde sig ved, at der kommer et markant hurtigt kursfald på 5-15 procent, udløst af en konkret begivenhed eller af stigende renter eller af en skuffende overskudsudvikling i de børsnoterede selskaber. Så længe centralbankerne pumper likviditet ud, har vi ikke en forventning om det store aktiekrak. Med mindre en negativ korrektion udvikler sig til et selvforstærkende udsalg, hvor alle løber mod udgangen.

Aktieårets 3. fase
Tredje fase indtræffer, hvis vi får det negative scenarie hen over foråret eller i forsommeren. Det kan meget vel være, at frasen ”Sell in may, and stay away” kommer til at holde stik i år, mens genkøb efter sommeren eller hen mod oktober bliver den rette strategi.

En mulighed er også, at fase to bliver en flad udvikling i det generelle aktiemarked, men med en stærk sektorrotation under overfladen. Vi ser risiko for, at de allerdyreste aktier taber momentum, altså de højst værdiansatte tech- og pharma aktier, der i mange tilfælde handles til 40-50-60 gange årets overskud.

Største risiko for et større kursfald vil være en kombination af stigende obligationsrenter, og indikationer fra centralbankerne på, at de vil begynde at skrue ned for de massive kunstige stimulanser. Det vil blive opfattet ekstremt negativt af markedet, og det kan komme tidligere end forventet. Begynder de vestlige økonomier at normaliseres, bliver centralbankerne nødt til at skrue ned for blusset. Alt andet vil ikke give mening.

Aktieårets bundlinje
Vores bundlinje er, at man aktuelt måske skal være parat til at ride med på et januarrally, men at man derefter skal holde sig meget parat til at reducere risikoen ved at skære ned i aktieandelen. Vi ser det som ekstremt vigtigt at følge markedets egne signaler tæt, ja, faktisk på daglig basis. Strategien med køb-og-langsigtet-hold er i det aktuelle marked ekstremt risikabel, fordi aktiemarkederne er historisk dyre.

Grundlæggende ser vi på den korte bane mulighed for at det generelle aktiemarked stiger op til fem procent, men risikoen nedad er 15 procent, og måske meget mere. Så vi ser den aktuelle balance mellem gevinstmuligheder og tabsrisici favorisere en reduktion af aktieandelen, så snart de første advarselssignaler dukker op.

Faktisk har vi i Økonomisk Ugebrevs Portefølje allerede taget bestik af situationen ved at have en aktieandel på 70 procent af den samlede kapital.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank