Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

AaB svækket i konkurrencen med Aarhus Elite

Linda

lørdag 24. juni 2017 kl. 18:37

Hvis man absolut vil placere sine penge i en fodboldaktie har AaB ved et valg mellem de to jyske fodboldflagskibe AaB og AGF (børsnoteret som Aarhus Elite) i lang tid været det oplagte valg. Men måske er valget ikke længere så oplagt.

AaB har i dag lagt den dystre økonomiske fortid bag sig, hvor kontinuerlige kapitaltilførsler var en nødvendighed for at sikre overlevelsen. Men for konkurrenten AGF er et løbende behov for kapitaltilførsel stadig virkelighed. Hvis man sammenligner nogle nøgletal fra de to klubbers seneste årsregnskaber, er der heller ingen tvivl om, hvilken klub som økonomisk set er den stærkeste:

Selve driften ekskl. transferindtægter kunne hverken hos AGF eller AaB hvile i sig selv i det seneste regnskabsår, men med en egenkapital på over 100 mio. kr. er AaB betydeligt bedre polstret end AGF. Umiddelbart ser det altså ud til at være et nemt valg, hvilken af de to aktier man bør sætte sin penge i, hvis man vil satse på fodbolden i en af Jyllands to største byer.

Men afslutningen på Superligaen 2016/17 stillede spørgsmålstegn ved, om valget mellem AaB og AGF stadig er så oplagt. Eller om svage sportslige resultater snart vil påføre AaB et betydeligt tab, som udligner en væsentlig del af den økonomiske afstand til AGF’s moderselskab Aarhus Elite.

Sportsligt gik AaB nemlig helt til bunds i slutningen af turneringen, hvor man kun vandt én af de sidste ti kampe, mens AGF til gengæld livede op i nedrykningsslutspillet.

Eftersom klubberne kunne tage de optjente point fra grundspillet med ind i nedrykningsslutspillet, blev AaB reddet af sin gode start på sæsonen. Til gengæld blev AGF straffet for sit ringe grundspil, og sendt ud i afgørende knald-eller-fald kampe om overlevelse. Men reelt var styrkeforholdet mellem AaB og AGF helt anderledes end de sidste kampe gav indtryk af. Det ses tydeligt, hvis vi isolerer resultaterne fra nedrykningsslutspillet:

Med ét enkelt point færre til AaB – eller ét point mere til AGF – i turneringens første 32 kampe, ville det ikke have været AGF, men et svagt AaB-hold, som skulle ud i de sidste afgørende knald-eller-fald nedrykningskampe. Det svage slutning på 2016/17 tegner et bekymrende billede af det sportslige niveau for 2017/18, og indtil videre har AaB ikke leveret mht. forstærkninger til den kommende sæson. At se AaB rykke ud af Superligaen, mens AGF spiller mesterskabsslutspil, ville de fleste før sæ-sonen 2016/17 have afvist som absurd. Men sæ-sonafslutningen tvinger investorerne til at tage de økonomiske konsekvenser af den mulighed med i beregningerne, før sæsonen 2017/18 starter.

Nedrykningsspillet fortalte også om et andet væsentligt forhold mht. det økonomiske forhold mellem de to klubber. En af væsentlige indtægtskilder for begge klubber er tilskuerindtægter, og på trods af de seneste års sportslige tomgang demonstrerede nedrykningsslutspillet, at AGF stadig har et stort tilskuerpotentiale. Til de to sidste hjemmekampe i 2016/17-sæsonen havde AGF således sammenlagt 27.596 tilskuere, mens det tilsvarende tal for AaB var beskedne 9.346 tilskuere.

AGF har de seneste år haft tradition for at være et såkaldt elevatorhold, som kører i pendulfart mellem Superligaen og 1. division, og klubben leverede igen i 2016/17-sæsonen uro på det sportslige plan. På den baggrund giver AGF’s stærke slutning på sæ-sonen endnu ikke grundlag for at betragte Aarhus Elite-aktien som en seriøs investering.

Det har man i højere grad kunne se AaB som de seneste år, men på kort sigt ændrer afslutningen på fodboldsæsonen 2016/17 på dette billede. Fortsætter AaB i 2017/18 på samme sportslige niveau, som man sluttede 2016/17, er nedrykning ikke en umulighed. Og selvom man har kapitalen til at sandsynliggøre en hurtig tilbagevenden til Superligaen vil de økonomiske konsekvenser være store.

læs hele udgivelsen her

Bruno Japp

Læs analyser af AaB og Aarhus Elite her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank