Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Ny dansk Unicorn? Aerbio går efter lederskab i grøn proteinproduktion

Morten W. Langer

tirsdag 01. oktober 2024 kl. 11:55

Aerbio går efter lederskab i grøn proteinproduktion

Disclaimer: Økonomisk Ugebrevs datterselskab ØU Capital har tidligere varslet, at investeringsfonden ville investere i unoterede Aerbio. Dette har desværre ikke kunnet lade sig gøre på grund af stramme UCITS-regler omkring løbende værdiansættelse og likviditet. Ønskes yderligere information om Aerbio mhp på en eventuel investering, kan der rettes henvendelse til [email protected] Se også investorpræsentation her

Det danske biotech-selskab Aerbio, som er ved at rejse 50 mio. euro i en Serie A investeringsrunde med henblik på at finansiere opførelsen af et demonstrationsanlæg, er værdiansat til en pre-money værdi på 100 mio. euro. Det vurderer ledelsen for Aerbio er en meget attraktiv værdiansættelse, når man sammenligner med den finske konkurrent Solar Foods.

Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet Aerbio og de enorme perspektiver i at etablere en produktion af proteiner, baseret på CO₂ og hydrogen dannet i en fermenteringsproces.

Et afgørende spørgsmål er, om Aerbio kan producere protein til konkurrencedygtige priser, og hvad de nuværende konkurrenter inden for samme segment hidtil har kunnet fremvise af resultater.

En børsnoteret konkurrent, Solar Foods, blev for nyligt værdisat til over 300 mio. euro ved notering på Nasdaq First North Growth Market Finland. Værdien er sidenhen faldet til 221 mio. euro under tynd omsætning. Det svarer til en aktuel markedsværdi på 1,7 mia. kr.

Dobbelt så effektiv

Aerbios co-founder og CXO, Peter Rowe, vurderer, at Aerbio har en stribe konkurrencefordele i forhold til Solar Foods. Også selvom den finske virksomhed er ca. to år længere fremme i sin udvikling end Aerbio.

Solar Foods annoncerede for nylig opstart af driften på deres demonstrationsanlæg, ”Factory 01”, som har en bioreaktor på 20.000 liter og en angivet kapacitet på 160 ton om året. Denne fabrik har nogenlunde samme størrelse som Aerbios planlagte demonstrationsanlæg, der forventes færdigt om cirka to år.

Aerbio har nu et fungerende pilotanlæg, som indikerer en effektivitet på mere af det dobbelte af Solar Foods, siger Peter Rowe.

Før der var proof-of-concept på Solars testanlæg, investerede den strategiske investor Fazer 15 mio. euro til en værdiansættelse på 100 mio. euro, og efter produktion på testanlægget, altså dér hvor Aerbio er nu, blev der rejst flere penge til en markedsværdi på 200 mio. euro.

”Det er efter vores vurdering et stærkt argument for en værdiansættelse betydeligt højere end Solar Foods”, siger Peter Rowe.

Peter Rowe vurderer ud fra foreliggende oplysninger, at Aerbio vil producere dobbelt så effektivt som Solar Foods: ”Aerbios produktionsomkostninger forventes at være €1,7/kg protein takket være høj udnyttelseseffektivitet. Baseret på information på selskabets hjemmeside forventes produktionsomkostningerne hos Solar Foods at være det dobbelte, ca. €3,5/kg.”

Aerbios pilotanlæg blev sat i drift i 2024 og præsterer bedre end forventet, oplyser Peter Rowe: ”Vi forstår, at Solar Foods anvender et konventionelt design med anvendelse af reaktorer, som er designet til at anvende sukker. Og det medfører sandsynligvis, at over 50 pct. af inputgasserne går tabt, hvilket påvirker produktionsomkostningerne med mindst 30 pct. Desuden forudser Solar Foods kun en volumetrisk produktivitet på 1,0 g/L/t, hvilket betyder, at vi kan producere dobbelt så meget protein på samme størrelse reaktor.”

Et marked på flere millioner ton

På grund af den effektive produktion forventes Aerbio at kunne levere protein til konkurrencedygtige priser til fiskefoder og andet dyrefoder. Aerbio har allerede indgået samarbejde med den store fiskefoderproducent BioMar.

”Aerbios lavere produktionsomkostninger muliggør adressering af større volumenmarkeder inden for dyrefoder, især akvakultur, samtidig med at der opretholdes ernæringsbestemte priser. Vi vil kunne levere protein til fremstilling af fiskemel med en margin på over 30 pct., og potentialet er et marked på flere millioner ton protein”, siger Peter Rowe.

Solar Foods går alene efter at producere protein til fødevarer og har en såkaldt Novel foods godkendelse i Singapore og selvbekræftet GRAS-status i USA, men ingen godkendelser i EU. Aerbio har endnu ikke fødevaregodkendelser til at bruge det producerede protein. En tidligere ekspert fra Den Europæiske Fødevaremyndighed (EFSA) inden for novel foods er engageret til udviklingen af fødevareansøgninger.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank