Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Aggressive prisforhøjelser sikrer Chr. Hansens margin

Steen Albrechtsen

mandag 11. april 2022 kl. 6:00

Overskudsmarginen for indeværende regnskabsår blev sænket, men Chr. Hansen efterlader ingen tvivl om, at man kan og vil gennemføre de nødvendige prisforhøjelser for at beskytte marginen.

Når et selskab efter regnskabet for 2. kvartal skal tage stilling til sine årsforventninger, vil det typiske være, at man såvidt muligt indsnævrer dem, hvis de er givet som et interval. Med seks måneder af regnskabsåret overstået, bør det normalt mindske udfaldsrummet for hele årets præstation.

For Chr. Hansen har det denne gang været lige omvendt. Der blev leveret et rigtig flot resultat for 2. kvartal med en organisk vækst på hele 14 procent, som i al overvejende grad var volume/mix-drevet, og det er i sig selv gode nyheder.

At kvartalet måske på flere områder var ekstraordinært ses også ved, at den organiske vækst var højere i selskabets kerneforretning end i de fem lighthouses, som egentlig er forretningens fremtidige væksthåb. Ordreforskydninger og produktlanceringer ser dog ud til at kunne forklare lige netop det ”paradoks”.

Den gode præstation fik da også selskabet til at løfte helårsforventningen til den organiske vækst fra 5-8 procent til 7-11 procent. Målt på midtpunktet er det et pænt løft fra 6,5 procent til 9 procent, og det er værd at bemærke, at man nu flirter med det vækstniveau, som man tidligere var så dygtige til at holde.

Til gengæld noterer vi også, at spændet er udvidet fra 3 til 4 procentpoint, og det siger lidt om, hvor usikre tiderne er lige nu med krigen i Ukraine, stigende covid-konsekvenser i Kina, fortsat inflationært pres på råvarer, produktion, energi, forsyningskæder etc. Derudover kan vi også af forventningen udlede en vis risiko for, at 2. halvår bestemt ikke bliver prangende.

I forhold til Rusland er det væsentligt at notere, at Chr. Hansen fortsætter med at sælge til Rusland, men at man har skåret forretningen ned til de essentielle fødevareingredienser til basic food. Samtidig har man lovet at donere EBIT-overskuddet fra Rusland på 1-2 mio. euro. Samlet venter man nu en omsætningsandel på 2-3 procent fra Rusland/ Ukraine/Belarus. Hele Ruslands-handlen udgør naturligvis fortsat en risiko.

Ny runde prisforhøjelser
Hvis vi tager noget med fra Chr. Hansens regnskab for 2. kvartal og den efterfølgende telefonkonference, er det, at de to store emner er inflation og dens effekt på både top- og bundlinje.

Med sædvanligt forbehold for at det aldrig er nemt at hæve priserne overfor kunderne, er der dog ikke tvivl hos ledelsen om, at man kan gennemføre de nødvendige prisforhøjelser overfor kunderne som kompensation for de stigende omkostninger i hele produktions og forsyningskæden. Argumentet her er som tidligere, at Chr. Hansens andel af omkostningerne hos kunden er ganske lille, og derfor er prisforhøjelser nemmere at føre igennem.

Efter en runde prisforhøjelser i januar har man allerede her i april iværksat en ny runde prisforhøjelser. De slår igennem med en vis forsinkelse, og derfor når man ikke fuldt ud at få kompenseret de stigende omkostninger i indeværende regnskabsår. Det rammer indtjeningsmarginen på helt kort sigt i indeværende regnskabsår og er den væsentligste årsag til nedjustering af EBIT-marginen fra 27-28 procent til 26-27 procent.

Denne runde prisforhøjelser betyder, at man efter implementering atter er fuldt kompenseret for stigningerne i inputomkostninger, sådan som verden ser ud lige nu.

Som investor kan man også betrygge sig i den forsikrende udmelding fra CFO på regnskabets telefonkonference om, at hvis nye prisforhøjelser er påkrævet, vil det blive gennemført. (”if we need them, we’ll make them). Det styrker troen på, at det i hvert fald ikke er pres på indtjeningsmarginen, som investorerne skal frygte.

Begrænset reaktion på opjustering
Trods det gode resultat og opjusteringen har reaktionerne fra analytikerkorpset egentlig været ret begrænset med primært marginale ændringer af kursmål og stort set uændrede anbefalinger.

Uagtet opjusteringens effekt er Chr. Hansen fortsat en ganske dyr aktie. Der er ikke ændret på at Price/Earning fortsat ligger over 40, og trods udsigterne til en gennemsnitlig årlig vækst i indtjeningen per aktie omkring 10 procent de kommende år, så rykker det kun langsomt ved værdiansættelsen. P/E for 2024 ligger for eksempel stadig i 30’erne med de nuværende estimater.

Den største udfordring for en højt prissat aktie uden højvækst er nok fortsat rente- og inflationsfrygten. Vi vurderer, at Chr. Hansen har rimeligt styr på inflationen trods dens midlertidige effekt på indtjeningen i indeværende regnskabsår.

Med den høje tiltro til, at man kan gennemføre de nødvendige prisforhøjelser, bliver inflationen dermed principielt en vækstdriver eller løftestang for toplinjen. Det får væksten på toplinjen til at se pænere ud, men når den i virkeligheden er inflationsdrevet, er den reale effekt alt andet lige til at overse. Til gengæld vil det reelt set understøtte aktiekursen og den absolutte værdiansættelse, og heri ligger der en inflationsbeskyttelse for investor. Den store ubekendte er dog, hvilken effekt inflations- og eventuelle rentestigninger får for værdiansættelsen, og det vil i sidste ende være den væsentligste kursdriver på kort og mellemlangt sigt.

I lyset af usikkerheden fastholder vi vort kursmål på 550, som nu er indfriet. Vi vil dog ikke undlade at notere en underliggende positiv tendens alt taget i betragtning, som godt kan føre til kursmålsløft senere på året.

Steen Albrechtsen

Aktuel kurs:                          554,60
Kursmål (6 mdr.):               550,00

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank