Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Aktieåret 2020: Vi får et godt første halvår på aktiemarkedet

Morten W. Langer

lørdag 04. januar 2020 kl. 13:35

Her er Økonomisk Ugebrevs Basisscenarie for 2020: Vi ser det generelle marked udvikle sig i tre faser. Første fase er den kommende uge med en mulig mindre korrektion ned på 3-5 procent. Anden fase er første halvår som helhed, hvor vi ser fortsatte stigningerne drevet af centralbankernes stimulanser og en afklaring af handelskrigen mellem USA og Kina, altså uden en ødelæggende recession. Tredje fase er andet halvår, hvor vi ser større risiko for en stor aktienedtur.

2020 bliver et af de vanskeligste aktieår i umindelige tider. I vores basisscenarie ser vi stigende aktiemarkeder de næste 3-6 måneder, dels fordi de store økonomier antageligt vil undgå en dybere recession, og dels fordi centralbankerne fortsat vil signalere, at de holder hånden under aktiemarkedet.

Andet halvår 2019 har netop været præget af stigende tro på, at centralbankerne simpelthen ikke tør lade aktiemarkederne falder mere tilbage end 3-5 procent, før de træder på speederen på den ene eller anden måde.

Vi ser to potentielle risici, som kan vælte aktiemarkedet:

For det første et eller flere store systemiske virksomhedskrak i finansverdenen, i store virksomheder eller i nationalstater. Med en fortsat ekstremt lav rente ser vi ikke umiddelbart dette scenarie udspille sig. Og dog: Især finanssektoren er hårdt ramt af vigende indtjening i kølvandet på minusrenter. Og fortsat stigende obligationsrenter vil udløse kæmpestore kurstab på de finansielle institutioners obligationsbeholdninger.

For det andet vil solid fremgang i den økonomiske vækst i den vestlige verden tvinge centralbankerne til igen at stramme pengepolitikken. Det vil også være negativt for aktiemarkedet. Men vi ser heller ikke dette scenarie som særlig sandsynligt.

Forventet stille og rolig fremgang
Vi forventer, at det generelle aktiemarked vil krybe stille og roligt frem, kortvarigt afbrudt af mindre tilbagefald. Til gengæld vil der under overfladen være store kursstigninger og kursfald i enkeltaktier, så stock picking bliver vigtigere end nogensinde.

Stort set ingen vækst i samfundet, skærpet konkurrencepres og vigende salgspriser, samt nye stærke digitale forretningsmodeller vil presse traditionelle virksomheders lønsomhed. Især for de højest prissatte aktier kan moderat skuffende udmeldinger om overskudsudviklingen udløse store kursfald.

Det aktuelle billede er, at de professionelle investorer den seneste måned har smidt den sidste rest af reservationer over bord. De er parate til at skrue endnu mere op for risikotagningen, blandt andet ved at købe endnu flere aktier og usikre erhvervsobligationer.

Den øgede risikotagning følger også i kølvandet på fortsatte minusrenter på de fleste statsobligationer, som ikke ses som attraktive investeringer. Der kan meget vel ligge store kurstab forude her ved fortsat stigende obligationsrenter.

Større usikkerhed omkring andet halvår
Netop af denne grund ser vi betydeligt større usikkerhed om udviklingen på aktiemarkedet i andet halvår. Vi har svært ved at se, at de aktuelle nærmest euforiske stigninger på aktiemarkedet kan fortsætte mere end et halvt år. Vi tror, at ubalancerne vil ramme et punkt, hvor der er markant stigende risici for finansielle krak. Eller simpelthen risici for at centralbankerne mister kontrollen, og ikke kan forhindre et selvforstærkende udsalg på aktiemarkederne, drevet af algoritmer og tvangsudsalg fra indeksfonde.

Vi tror fortsat, at det kan blive meget grimt. Men vi ser altså ikke, at det sker de første måneder.

Næsten alle de risikoindikatorer, som vi følger, indikerer, at de professionelle investorer er mere villige til at tage øgede finansielle risici, end de har været i hele 2019.

Itraxx Crossover indikerer, at de professionelle investorer nu ser lavere risici på europæiske erhvervsobligationer end i hele 2019. Billedet er det samme for amerikanske ccc-ratede junk bond erhvervsobligationer, hvor renten på det seneste har været faldende, hvilket skyldes øget købslyst. På den helt korte bane, altså de kommende uger, ser vi risiko for, at billedet bliver mere mudret. Flere signaler peger i retning af en kortsigtet korrektion ned. Men vi ser den mulige korrektion ned som en købsmulighed.

For det første er markederne ekstremt overkøbte, så en tekniskbetinget korrektion ned rykker nærmere.

For det andet har guldpriserne været stigende i anden halvdel af december, og det afspejler, at investorer rykker kapital i sikkerhed med udsigt til urolige uger forude.

For det tredje er black swan indikatoren, det såkaldte SKEW indeks , tæt på det højeste siden september sidste år, hvor aktiemarkederne også nåede en top. Skew indeks viser omfanget af aktieput optioner out-of-money, altså hvor investorne venter større kursfald på aktiemarkederne.

Udvidet Nytårsudgave 2020: Få et stærkt afsæt til den nye aktieår

I Økonomisk Ugebrevs Basisscenarie for 2020 ser vi det generelle marked udvikle sig i to faser: I første halvår som helhed ser vi fortsatte stigninger drevet af centralbankernes stimulanser og en afklaring af handelskrigen mellem USA og Kina, altså uden en ødelæggende recession. I andet halvår ser vi større risiko for en stor aktienedtur. Men der bliver ingen foræringer, og det rigtige stock pick af enkeltaktier bliver afgørende. Vi forsøger her at give dig et godt startpunkt med den udvidede nytårsudgave, der indeholder følgende:

• 5 VINDERAKTIER I 2020 FRA JAPP
• 5 VINDERAKTIER I 2020 FRA LANGER
• SÅDAN FORVENTER VI 2020 UDSPILLER SIG PÅ AK-TIEMARKEDET
• TEMA: HER ER DE BEDSTE INVESTERINGSFORENIN-GER I 2019

Morten W. Langer, Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank