Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

De sorte skyer trækker sammen: Aktiekrak-indeks varsler stormvejr forude

Morten W. Langer

mandag 27. maj 2024 kl. 11:13

 

Kære læser

Vi har de seneste måneder været skeptiske over for den meget positive stemning på aktiemarkederne. På det seneste har det ikke ændret sig, tværtimod: Vi synes fortsat, at der er masser af advarselssignaler, og på det seneste, er der kommet flere til.

Da vi erkender, at markedet altid har ret, og at momentum har været stærk, har vi været investeret med en stor aktieandel. Men vi har også haft ca. 25 procent beskyttelsespositioner, der typisk ikke følger med aktiemarkedet med ned. Så netto har vi altså være eksponeret mod aktiemarkedet med ca. 50 procent af den samlede formue.

Den defensive tilgang har naturligvis kostet lidt i ”forsikringspræmie” på afkastet. Aktuelt er afkastet i ØU’s portefølje 9,8 procent (og det samme i investeringsfonden ØU Invest Balance), i forhold til Copenhagen Benchmark indeks på 10,6 procent. Ja, så vi halter altså lidt bagefter, fordi vi har været forsigtige.

Vi bemærker også, at fonden ØU Invest over det seneste år nu har givet et afkast på 20,6 procent. Og kun tre af de ca. 50 afdelinger med danske aktier har gjort det bedre.  Går man helt tilbage til starten på den børsnoterede fond i foråret 2022, er vores afkast ikke specielt imponerende. Og det var også på grund af svigtende afkastresultatet, at vi medio 2023 ændre strategi i fonden.

I det følgende gennemgår vi fire grunde til, at vi fortsat ser vanskelige aktiemarkeder forude:

For det første bemærker vi, at de første rentesænkninger fra den amerikanske centralbank bliver skudt længere og længere ud i tiden. Sandsynligheden for ingen eller én rentesænkning før årets udgang er nu over 60 procent. De høje renter belaster systemet og øger sandsynligheden for en økonomisk opbremsning.

For det andet er det amerikanske aktiemarked nu ekstremt overkøbt med en stigning siden oktober sidste år på 30 procent, i en næsten lige linje. De tekniske signaler viser tydelig udmattelse, og der skal nu kun små skvulp til at for de professionelle begynder at hjemtage gevinster.

For det tredje er det amerikanske aktiekrak indeks, skew, nu igen oppe i det røde felt, hvor advarselslamperne for alvor blinker.  Som det fremgår af grafen på ugebrev.dk, er skew indeks nu igen deroppe, hvor der ofte er kommet en korrektion ned. Skew indeks angiver omfanget af putoptioner i det amerikanske aktieindeks ”out of money”, dvs. det er en slags forsikring mod store kursfald på aktiemarkedet.

For det fjerde bemærker vi, at Nvidias ekstremt flotte regnskab slet ikke gav den hype, som vi tidligere har set. Det blev til en stigning efter regnskabet på moderate ti procent, og så har aktien ikke kunnet komme videre derfra. Vi tolker det som en slags udmattelse i markedet, som viser, at vi kan være tæt på et mindre eller større udsalg.

 

I det følgende gennemgår jeg nogle af ugens hovedresultater fra vores tværgående data-analyser af aktierne på det danske aktiemarked.

For det første har analytikerne over de seneste fire uger opjusteret deres estimater mest i Mærsk, FLS, Bavarian, Zealand og Tryg.  Største nedjusteringer har der været i Novonesis oh DSV.

For det andet nedbringer shortfondene nu deres positioner i GN, FLS, Bavarian, ISS og Chemometec, hvilket er positivt. Modsat øger shortfondene deres positioner i Torm, Solar, Zealand og Ambu.

For det tredje er der fortsat tekniske købssignaler på de fleste Large Cap-aktier, med undtagelse af Coloplast, Genmab, Jyske Bank, Zealand og DSV.

God læselyst

 

Morten W. Langer
chefredaktør

 

 

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank