Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Aktienedtur, men rateoptur for Torm

Steen Albrechtsen

lørdag 14. marts 2020 kl. 13:13

Der er påny rykket ved den fine balance mellem udbud og efterspørgsel på tankskibsmarkedet, og et marked oversvømmet med billig råolie og høje råolierater må forventes igen at give en positiv følgeeffekt indenfor produkttank.

Nu er der igen skubbet til den fine balance mellem udbud og efterspørgsel på råolie-tankskibsmarkedet. Denne gang er det ikke udbuddet, men efterspørgslen, der er driveren, for den igangsatte oliepriskrig mellem Saudi Arabien og Rusland har medført en voldsom hamstring af skibe til at levere den kraftigt øgede produktion ud fra Saudi Arabien. Det har fået raterne til at stige til over 200.000 USD/dag, og denne gang ser det ud til, at niveauet er reelt og af lidt mere længerevarende natur. En lav oliepris vil medføre øget efterspørgsel på skibe til transport og i begyndende grad også til oplagring af råolie.

Det er kærkomment lys i et normalt sæsonmæssigt svagt kvartal, hvor raterne var nedadgående i takt med usikkerheden om den kinesiske efterspørgsel efter råolie ovenpå corona-tiltagene.

Hvor der for råolietankskibene var en meget direkte negativ effekt fra corona indledningsvis, har det bestemt ikke været så slemt for produkttank, hvor Torm opererer. Det opbremsede indenlandske kinesiske forbrug, betyder nemlig at store mængder raffinerede produkter skal sejles væk fra Kina, samtidig med at en række arbitragemuligheder åbner sig for de raffinerede produkter på globalt plan. Det giver øgede transportmængder og -længder, og det er vigtigt at huske på, at selve skibstransporten udgør en forsvindende lille omkostning, når der opstår arbitragemuligheder. Dertil kommer mere lokale udfordringer, så som den lave vandstand i Pananma-kanalen. Det giver mange forsinkelser, og tager dermed kapacitet ud af markedet, når skibe venter eller der i stedet benyttes alternative – og længere – skibsruter.

Der er en historisk sammenhæng mellem rå-olie og produkttank, hvor billedet som regel er, at udviklingen blandt de store skibe drypper ned på de mindre skibe, og der kommer udviklingen med lidt forsinkelse.

Tommelfingerreglen er, at det som regel tager mindst tre rene produktlaster, førend et skib igen fra et rateperspektiv er egnet til produkttank. Det kræver derfor en vis timing i laster, før man kan skifte tilbage til de raffinerede produkter, hvis man som LR2-ejer har ønsket at udnytte de stærke rater indenfor råolie. Skiftet den anden vej kan til gengæld gøres med det samme.

Flot 4. kvartal, men endnu bedre 1. kvartal
For hele 2019 indsejlede Torm en rate på 16.526 USD/dag på tværs af skibstyperne, hvilket skal ses i forhold til det omtrentlige nettoresultat-breakeven niveau på 14.000-15.000 USD/dag. Isoleret for 4. kvartal blev det til en indsejling på 19.234 USD/ dag, men der er allerede udsigt til, at 1. kvartal vil blive endnu bedre.

Det illustreres bedst ved CEO Jacob Meldgaards udtalelser i pressen om, at 2019 var et godt år, men at i 1. kvartal 2020 vil Torm tjene mere end hele 2019, hvor resultatet fra driften landede på 47 mio. USD.

Udmeldingen kan lyde voldsom, men kigger vi på raterne, er det bestemt ikke usandsynligt. Torm har nemlig allerede afdækket 87% af de åbne skibsdage i 1. kvartal til 23.800 USD. Konsensus er i øjeblikket, at Torm vil tjene over 3 USD per aktie i 2020 eller ca. 20 kr. per aktie.

Vi satte sidst et kursmål på 80 svarende til den anslåede indre værdi, men vi luftede også muligheden for en opjustering som følge af stigende skibsværdier ovenpå den positive rateudvikling.

Regnskabet indeholdt netop et løft i skibsværdierne på omkring 120 mio. USD i form af en tilbageførsel af en nedskrivning fra 2016. Sammen med indtjeningen i 4. kvartal betød det, at indre værdi ultimo 2019 kan opgøres til 91 kr. per aktie. I lyset af den øgede usikkerhed og stigende risikopræmie på det generelle aktiemarked de seneste par uger, ser vi ikke p.t. nogen grund til at løfte vort kursmål, trods de gode rater, der hersker i øjeblikket. Et kursmål på 80 repræsenterer et flot potentiale fra det nuværende kursniveau på 53, som også skal ses i lyset af, at aktiekursen faktisk var faldende lige fra årets startniveau omkring 75. Med gode udsigter og et marked der p.t. oversvømmes med olie, er det svært ikke at se Torm – og mange af konkurrenterne i øvrigt – som attraktiv ved det nuværende kursniveau.

Steen Albrechtsen
Steen Albrechtsen og/eller nærtstående ejer aktier i Torm

Børskurs på analysetidspunktet: 53,00 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 80,00

Læs tidligere analyser af Torm her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Bab4fde7fa99ecb11081Ce2088d247485c32e852

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank