Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Aktionærer flygter fra Shape. Kapitalforhøjelse på vej?

Morten W. Langer

fredag 18. oktober 2024 kl. 11:40

Shape Robotics - Mark Abraham

Shape Robotics, som i starten af året flyttede fra First North til main marked, er umiddelbart ude i strid modvind: Likviditeten er ekstremt anstrengt, storaktionærerne flygter og andet halvår skal give et kæmpe plus for at leve op til ledelsens udmeldte årsforventning. Chefredaktør Morten W. Langer søger at forklare, hvorfor aktiekursen er mere end halveret de seneste måneder.

Indtil april 2024 lignende Shape Robotics en af fremtidens højdespringere på det danske børsmarked med fokus på fremtidens edtech-udstyr til de europæiske folkeskoler og uddannelsesinstitutioner. Ledelsen har udmeldt en målsætning på én mia. kr. i omsætning for de kommende år, med tilhørende store overskud.

Blot tilbage i april toppede aktiekursen i 45 kr., svarende til en fordobling på kun seks måneder. Stigningen kom på ryggen af ledelsens forventning på over 300 mio. kr. i salg og 25 mio. kr. i EBITDA-driftsoverskud i 2024. Efter et 2023 hvor egenkapitalen kun steg på grund af kapitalforhøjelse og udstedelse af nye aktier til opkøb i Polen, blev der altså stillet et rigtigt overskud i udsigt.

Meget lav indtjeningsmarginal

Indtil videre har 2024 været en stor skuffelse, og det må også være baggrunden for aktiekursens rutsjetur – fra toppen i kurs 45 til aktuelt kurs 21, på niveau med kursen i starten af 2022. Shape har været kandidat til at blive årets vækstselskab på First North, og der er leveret flot salgsvækst.

Men set udefra virker forretningsmodellen meget skrøbelig: En stor andel af salget i årets første seks måneder har mest været baseret på grossistsalg af andet udstyr til edtech-klassesæt med en meget lav indtjeningsmargin. Første halvår har givet en omsætning på 106 mio. kr., altså godt en tredjedel af årsforventningen, og et EBITDA-resultat på minus 10 mio. kr.

Alt andet lige skal Shape Robotics ledelse altså levere en omsætning på knap 200 mio. kr. i andet halvår samt et driftsoverskud på 35 mio. kr. Det vil være en markant præstation, hvis ledelsen kan levere dette. Selvom ledelsen efter halvåret fastholder årsforventningerne med en henvisning til et bedre produktmix (altså flere egne produkter med høj marginal), en stærk ordreindgang og lancering af et ny produkt, Techducator.

I halvårsregnskabet oplyses dog intet om størrelsen af ordrebeholdningen til levering i andet halvår. Og investorerne er tilsyneladende også mere end skeptiske over for ledelsens forventninger.

CEO Mark Abraham har nemlig også udtalt på et investor call i august, at der ikke var planer om en kapitalforhøjelse, selvom bestyrelsen dette forår har fået en bemyndigelse til at udstede nye 2,5 mio. aktier, svarende til 50 mio. kr. ved den aktuelle aktiekurs.

Likviditeten meget anstrengt

De seneste måneders aktiekursfald kan altså både skyldes nervøsitet for en snarlig nedjustering af årsforventningen og nervøsitet for en kapitalforhøjelse til favørkurs. Baggrunden er også en meget anstrengt likviditet, hvor der ved udgangen af halvåret kun var 214.000 kr. i kassen, trods et rekordstort salg.

Likviditeten er meget anstrengt, fordi der tilsyneladende er lange betalingstider for de EU-puljer, som finansierer skolernes køb af edtech-klassesæt. Til gengæld skal de store leverandører af IT-udstyr have deres penge hurtigt. Ved halvåret var der kundetilgodehavender på 137 mio. kr. og leverandørgæld på 101 mio. kr.

Meget tyder på, at Shape har svært ved at skaffe en solid soliditetsbuffer, enten i form af banklån eller en kapitalforhøjelse, ikke mindst i lyset af den omsætning og det driftsoverskud, der skal leveres i resten af 2024.

Billedet bliver naturligvis ikke bedre af, at en storaktionærgruppe, organiseret i holdingselskabet TAG Holding, det seneste halvandet år har reduceret den samlede ejerandel fra ca. 35 pct. til under 10 pct., senest ved et aktiesalg forrige sommer. Bag aktionærgruppen står bl.a. de tidligere Top-Toy-brødre, Martin Henrik Gjørup og Thomas Henrik Gjørup, samt deres tidligere direktør Frank Helles Rasmussen.

Konklusion

Aktuel kurs 20,70

Kortsigtet (< 3 mdr.) Sælg
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål N/A

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank