Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Ambu langt foran strategisk målsætning

Linda

lørdag 13. februar 2016 kl. 14:41

Ambu er nu gået ind i sidste halvdel af den fire-årige strategiplan ”Climbing New Heights 2017”, som bl.a. indeholder en ambitiøs målsætning om en omsætning på 2 mia. kr. og en EBIT-margin på niveauet 17-18 %. Hvor ambitiøs den målsætning egentlig er, ses bedst ved at sammenligne målene med regnskabstallene tilbage i 2013, hvor strategiplanen blev lanceret. I 2012/13 var Ambus omsætning således 1.383 mio. kr. og EBIT-margin ekskl. særlige poster var 11,6 %.

For omsætningens vedkommende betyder en kombination af tilkøb og organisk vækst, at man næsten har nået målet allerede halvvejs gennem strategiperioden. I 2014/15 nåede omsætningen op på 1.889 mio. kr., og med en forventet omsætningsfremgang på 9-11 % i år er der ingen tvivl om, at et af de store mål i strategiplanen bliver nået et år før tiden.

Når det gælder indtjeningen går det lidt langsommere. EBIT-margin før særlige poster i 2014/15 var på 12,5 %, og det var faktisk lavere end for tre år siden, hvor EBIT-margin i 2011/12 var 14,4 %. Det er dog ikke udtryk for at Ambu har fejlet på målsætningen. Forklaringen ligger i at man i første omgang har fokuseret på at øge omsætningen, og det er bl.a. sket gennem tilkøb af virksomheder med en lavere EBIT-margin end Ambus. Derefter er opgaven at løfte koncernindtjeningen op til strategiplanens målsætning, og det har på kort sigt øget omkostningerne.

Betydeligt skridt fremad for indtjeningen Mens omsætningsmålet allerede er i hus, forventes indtjeningen at tage et betydeligt skridt fremad i 2015/16, hvor EBIT-margin budgetteres til niveauet 14-15 %. Altså et betydeligt skridt fremad i forhold til en EBIT-margin på 12,5 % i 2014/15. Et sådant skridt er dog også nødvendigt for at nå strategiplanens 17-18 % målsætning i næste regnskabsår. Det første kvartalsregnskab i 2015/16 indikerer, at Ambu er godt på vej til også at lykkes med denne del af strategiplanens målsætning:

se tabel her

Omsætningsvæksten er ganske vist væsentligt påvirket af udviklingen i USD, men opgjort i lokal valuta er der stadig tale om en betydelig vækst på 11 %.

Godt resultat i traditionelt svagt kvartal Når målsætningen for EBIT-marginen er 14-15 % virker det måske umiddelbart bekymrende, at den kun var 10 % i 1. kvartal. Hvis vi korrigerer for en positiv valutakurseffekt på 7 mio. kr. ender vi endda med en EBIT-margin på kun 8,4 %.

Men her skal man være opmærksom på, at 1. kvartal traditionelt er årets dårligste kvartal for Ambu. Et lavt aktivitetsniveau betyder at de faste omkostninger fylder forholdsvis meget i bundlinjeresultatet, og det er derfor mere relevant at sammenligne EBIT-margin efter 1. kvartal med det tilsvarende tal for 2014/15. Her var EBIT-margin kun 3,9 %.

Forbedringen ligger dels i et bedre produktmiks og dels i en mindre stigning i kapacitetsomkostningerne end i omsætningen. Ambus omkostningsprocent er således faldet fra 43 % til 41 %.

Selvom resultatet af 1. kvartal ligger væsentligt over forventningerne til 2015/16, fastholdes helårsforventningerne indtil videre. Det samme oplevede vi i fjor, hvorefter Ambu leverede to opjusteringer i anden halvdel af regnskabsåret. Der er ingen garanti for at det samme sker i år, men vi anser det for sandsynligt, at Ambu også i 2015/16 når sine mål mht. både omsætning og indtjening. Det er også nødvendigt, hvis den aktuelle prissætning af Ambu skal retfærdiggøres. Det er nemlig vanskeligt at finde et nøgletal, hvor Ambu ikke er dyrere end konkurrenterne. Eksempelvis handles Ambu til en forventet Price/Earning for 2016 på 48,7 mens branchemedianen er 19,2.

En sådan skævhed er dog ikke ensbetydende med at Ambu nødvendigvis er overvurderet. For det første begrunder en større vækst end markedets også en højere pris. For det andet skal Ambu nu til at høste de indtjeningsmæssige gevinster af de seneste års investeringer i produktion, forsyningskæde og innovation. Og for det tredje har væksten bragt Ambu op på et højere niveau størrelsesmæssigt, hvor man begynder at kunne høste volumenfordele.

På den baggrund er det berettiget at værdisætte Ambu til højere nøgletal end branchens gennemsnit. Vi sætter kursmålet for Ambu til 215-235 indenfor en tidshorisont på 3-6 måneder.

læs hele udgivelsen her

Bruno Japp

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank