Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Anmeldelse: ØK’s storhed og fald

Linda

lørdag 28. januar 2017 kl. 20:51

Boganmeldelse: I mangen en asiatisk storby gør vrimlen af scootere og små motorcykler indtryk på den tilrejsende. Få ved, at det i vidt omfang er en dansk opfindelse: ØK promoverede de italienske Vespa-scootere og gjorde på den måde transportformen almindelig i Asien. Kompagniet satte store fodaftryk på Danmark og verden, selv om de fleste nulevende danskere mest forbinder det med nedturen og skandalerne.

Nu er ØK-navnet forsvundet helt, da den resterende del af det 118 år gamle selskab tog navn efter den eneste tilbageværende aktivitet: Flytteforretningen Santa Fe. Dermed kan Martin Iversen, lektor i økonomisk historie ved Københavns Universitet, fortælle den samlede historie. Det gør han medrivende i en bog, der trods sine 664 sider er hurtigt læst, og som med sine mange illustrationer også egner sig glimrende til f.eks. at ligge i en reception. Den grundlæggende historie er i virkeligheden også hurtigt fortalt: En af de mest begavede danske erhvervsfolk nogensinde – H.N. Andersen – så i slutningen af 1900-tallet den store fordel i vareudveksling mellem Asien og Europa.

Når de potentielle kunder til rederiet ikke straks selv så fordelen, byggede han i stedet utålmodigt selv sine egne virksomheder, f.eks. Aalborg Portland og Sojafabrikken, hvis indkøb eller færdigvarer så kunne fylde lastrummene. Da han samtidig var modig og havde evnen til at få investorer til at gå med, blev ØK i løbet af blot et par årtier landets største virksomhed.

Hurtig og spektakulær nedtur
Nedturen var lige så hurtig og spektakulær. Den begyndte i 70’erne. Verdenshandlen var modnet, og fordelen ved blot det at slå hurtigt til, var ikke længere så udpræget. Ledelsen af ØK så det ikke, og den fortsatte i stedet ufortrødent med at investere i nye og vidt forskellige aktiviteter, som den ikke selv havde nogen mulighed for at overskue, endsige lede.

På sin vis er der ikke så meget at lære af historien. Det er i dag god latin, at man skal koncentrere sig om den kerneforretning, man har forstand på. Men selv om konglomerater dengang var mere moderne, var de ikke hovedløse på den måde, som ØK var det til sidst. Man holdt sig til et begrænset antal aktiviteter, og de skulle helst understøtte hinanden. Det vidste allerede H.N. Andersen, og når han manglede penge til nye investeringer, solgte han gerne noget af det fra, som ikke længere passede ind i helheden.

Dén detalje synes hans efterfølgere at have overset. Mest udpræget gjaldt det måske Henning Sparsø, der ledede kompagniet i 70’erne og 80’erne. Han udtalte ved en lejlighed, at nye investeringer ikke skulle vurderes efter, om de passede ind i gruppen, men efter de finansielle resultater, de kunne give. Han må i fuld alvor have ment, at ØK pr. automatik kunne præstere som de bedste i enhver branche, og derfor fandt han heller ikke noget behov for at definere en mission for sit selskab.

ØK blev en selvejende institution
Skal man alligevel lære noget, er det, hvordan denne indbildskhed kan opstå. Som Martin Iversen anfører, udviklede ØK sig reelt til at være en selvejende institution, hvor man ikke stod til ansvar for investorerne. Kompagniet var et selvsupplerende system, hvor direktørerne blev rekrutteret blandt de trofaste ansatte, og hvor medlemmerne af bestyrelsen (eller bestyrelsesrådet, som det hed de første cirka 100 år) blev rekrutteret blandt nuvæ-rende og fratrådte direktører. På den måde blev den stærke virksomhedskultur således ikke blot et aktiv for ØK, men også en trussel. Virksomheden, der levede af at være åben for verden, lukkede sig samtidig om sig selv.

Blandt dem, der således kan læse Martin Iversens bog som en gyser, er aktionærer og ledelse i Novo Nordisk. Dette selskab har i dag en række fællestræk med ØK i 60’erne. Det har fantastiske økonomiske resultater, og det vækker beundring både herhjemme og ude i verden. Men det har også opbygget en selvfølelse, der f.eks. gør, at direktø-rer som en selvfølge bliver hentet i egne rækker. At det gik ilde for ØK er ikke ensbetydende med, at det også vil gå ilde for Novo Nordisk. Men når selskabet for tiden lider under, at man i høj grad har undervurderet en negativ udvikling på sit vigtigste marked, USA, kan det afspejle, at man er kommet til at stole for meget på eget held og egen dygtighed. Skråsikre udmeldinger fra direktører og bestyrelsesformand om den gyldne fremtid er ikke nødvendigvis et godt tegn.

læs hele udgivelsen her

Sten Thorup Kristensen

Martin Iversen: Udsyn – ØK, Danmark og verden. Udgivet på Lindhardt og Ringhof. 664 sider. Kan købes for 385 kr. på PlusBog.dk

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank