Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

APM: Fusioner støtter vending i containermarked

Linda

torsdag 05. maj 2016 kl. 9:34

Maersk Lines resultat for tredje kvartal skuffer. Men der er underliggende positive signaler: Rederiet tager markedsandele, og i 2016 har containerbranchen konsolideret sig mere end i de forudgående ti år. Det støtter den forsigtige vending i markedet, som analytikere forudser i 2017.

Strategisk og strukturelt kan grunden være lagt til ny fremgang i Maersk Line og en bedre balance i rederiets marked, der i årevis har været præget af kraftig overkapacitet. Det er bestemt ikke det indtryk, som reaktionen på kvartalsmeddelelsen fra A.P. Møller-Mærsk ellers har givet. Mærsk-aktierne faldt umiddelbart over syv procent (og dermed langt mere end et generelt negativt marked), og det skyldtes især et skuffende underskud i i koncernens dominerende aktivitet, containerrederiet Maersk Line.

Kursreaktionen overskygger imidlertid, at regnskabet også indeholder elementer, der på længere sigt er positive, og at markedet strukturelt kan være ved at blive bedre.

Konsolidering som aldrig før
For det første har branchen hidtil i 2016 konsolideret mere end i de foregående ti år. Med beslutningen i de store japanske containerrederier, MOL, NYK og K-Line, om at gå sammen i et joint venture tog konsolideringen i slutningen af oktober 2016 endnu et spring fre). Med egentlige sammenslutninger kan rederierne langt bedre imødegå overkapaciteten og den hårde konkurrence end med de alliancer, som har været populære samarbejdsformer i de seneste ti år.

“Arguably, the biggest negative of alliances has been commoditisation of services, which has led to competition based only on price,” siger Steve Saxon, der er partner i rådgivningsfirmaet McKinsey til branchemagasinet The Loadstar.

Han siger videre, at ”Alliance partners happily remained fierce competitors and were prevented from cooperating commercially. We’ve therefore seen wild rate swings with the oversupply in capacity.” Han peger på, at egentlige fusioner i modsætning til alliancer kan skære 2-6 procent af rederiernes omkostning.

Den seneste konsolidering afspejler ikke blot krisefornemmelsen i branchen og den intensiverede jagt på synergier og bedre styring af markedet. Den afspejler også – og det kan være nok så vigtigt på længere sigt – at en række regeringer i Asien og Mellemøsten har opgivet tanken om, at deres landes store nationale containerrederier giver prestige, sådan som også luftfartens flag carriers kan gøre det.

Sydkorea lod for eksempel her i efteråret det store Hanjin-rederi gå ned, selv om landet ofte tidligere aktivt har understøttet landets store virksom – heder , når de kom i vanskeligheder. Regeringerne i Singapore og i en række arabiske stater har også accepteret, at nationale rederier blev solgt.

Verdens ti største rederier råder nu over mere end 70 procent af verdens containerkapacitet mod omkring 60 procent ved årets begyndelse og i de foregående ti år. Og konsolideringen kan meget vel fortsætte i de kommende måneder, idet for eksempel Maersk line har varslet sin interesse for opkøb. Med et solidt kapitalgrundlag og god adgang til kapital- og kreditmarkeder står A.P. Møller-Mærsk stærkt i konsolideringsspillet, omend koncernens kreditrating kan sætte en grænse for, hvor aggressive udspil den kan komme med.

Eksperter venter vending i 2017
For det andet har researchfirmaet Drewrys i sin seneste rapport , udsendt i slutningen af oktober, vurderet, at bunden i containermarkedet er nået med sammenbruddet i Hanjin.

Drewrys venter stadig at containerrederierne får et meget dårligt 2016 med et samlet negativt driftsresultat på 5 mia. dollar. Men i 2017 kan de opnå et positivt resultat på 2,5 mia. dollar. Det er stadig beskedent i forhold til branchens størrelse men stadig en klar forbedring.

Der er stadig væsentlige problemer. Brændstofpriserne har været stigende i år, og selv om ordrebøgerne ikke længere vokser, så kan den globale containerflåde stadig vokse med 5-6 procent næ-ste år, altså med mere end markedet, hvor efterspørgslen i de kommende år kan vokse med måske 2-4 procent om året.

Men de rederier, der bedst kan klare denne forlængede storm, kan blive de stærkeste i 2019/20, mener Drewry. At branchens største, Maersk Line, har kræfter til at komme gennem stormen, antyder ikke blot kapitalstyrken, men også Maersk Lines volumenvækst på over 11 procent i tredje kvartal, hvilket var næsten det dobbelte af det forventede.

Måske bliver tålmodighed alligevel belønnet.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank