BankNordik er seneste bank til at deltage i en stadig mere populær opjusteringsbølge i banksektoren, som indikerer, at blødningen i basisindtjeningen er stoppet.
BankNordik ventede oprindeligt et resultat på 100-150 mio. kr. efter skat for 2020, men denne forventning blev suspenderet den 20. marts. Sidenhen blev den genoptaget i regnskabet for 1. kvartal i reduceret form (30-80 mio. kr. efter skat) pga. en forventet ”corona-effekt” på ca. 70 mio. kr. I denne uge har banken løftet intervallet fra 30-80 mio. kr. til 50-90 mio. kr., og på længere sigt er det især vigtigt at hæfte sig ved den bedre udvikling i basisindtjeningen. Den bekræfter endnu engang, at sektoren som helhed ser ud til at have klaret sig nogenlunde helskindet igennem indførslen af de negative renter på tværs af alle kundegrupper. Og at det nu også begynder at hjælpe på bundlinjen. Samtidig ser vi også, at banken har formået at fastholde en stærk udvikling i driftsomkostningerne, som er faldet med 7% fra 4. kvartal og 10% fra 1. kvartal 2019.
De negative renter er ved at blive indført overfor stort set alle kundegrupper, og omfatter nu også private og pensionsopsparinger (fra 1. marts), ligesom virksomheder per 1. april ikke længere har nogen nedre saldogrænse for, hvornår de negative renter betales. Flere af disse tiltag har åbenlyst ikke nået at slå meget igennem i tallene for nettorenteindtægterne for 1. kvartal, men i forhold til 1. kvartal sidste år er der en bedring på omkring 4 mio. kr., som primært kan henføres til de negative renter. Udlånsvolumen ligger fortsat meget stabilt omkring 10 mia. kr. gennem snart mange kvartaler, og det er altså indtil videre fra driftsforbedringer en eventuel indtjeningsvækst skal komme fra.
Banken aflyste i marts den foreslåede udbyttebetaling på 7 kr. per aktie. Ligesom en række andre selskaber stillede bestyrelsen i udsigt, at man løbende vil vurdere udviklingen, og såfremt der ses en stabilisering og forbedring i corona-udviklingen, vil bestyrelsen overveje muligheden for udbetaling af udbytte for 2019.
Med fredagens udmelding fra Finanstilsynet , hvor der henstilles til, at den finansielle sektor ikke udhuler kapitalgrundlaget i 2020, er der dog næppe udsigt til udbyttebetaling i år.
Det er værd at bemærke den samfundsmæssige forpligtelse/hensyn, der er indbygget i sidste afsnit, hvor de mange hjælpepakker til virksomhederne bliver fremstillet som en indirekte hjælp til bankerne, hvormed bankerne vil modarbejde hjælpepakkernes intention, hvis kapitalgrundlaget udhules via udbytte, aktietilbagekøb, m.v.
Flotte nøgletal
BankNordiks Kurs/Indre værdi er aktuelt 0,48 og ved udgangen af året på 0,45, hvis aktiekursen er uændret og med et forventet resultat på 100 mio. kr. i de resterende tre kvartaler.
For BankNordik er det lavt tal, om end banken også i mange år har handlet med massiv rabat til den indre værdi. Med aflysning af udbytte og tilbagekøb kræver det således ekstra tålmodighed at være investor i banken, men omvendt må det også påpeges, at banken med sin gode kreditkvalitet står godt rustet til modgang.
På kortere sigt er det dog lidt svært at se, hvad der for alvor skal kunne løfte kursen, når der ikke er udbytte eller tilbagekøb, og aktien i øvrigt ikke har de store investorers bevågenhed.
Børskurs på analysetidspunktet 104,00 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr) 110,00
Læs tidligere analyser af BankNordik her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.