Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Bankrådgivning koster dyrt på investeringsafkastet

Carsten Vitoft

tirsdag 07. januar 2020 kl. 11:41

Nye tal fra brancheorganisationen Investering Danmark viser, at investeringsfonde med ekstra omkostninger for bankrådgivning generelt klarer sig dårligere på afkast end fonde uden ekstrabetalt rådgivning. Flere eksperter vurderer, at det ringere afkast stort set afspejler de ekstra omkostninger ved rådgivningsdelen.

Efter indførelse af de nye EU regler i MiFID II har danskerne fået mulighed for at sætte deres opsparing i investeringsforeninger, uden samtidig at være tvunget til at betale for bankens rådgivning. Men man kan også vælge at investere i foreninger med rådgivning, og så betale ekstra for det. Alt andet lige skulle man tro, at bankens rådgivning kunne give anledning til bedre afkast, men sådan er det ikke. Tværtimod.

Data fra brancheforeningen Investering Danmark, en del af Finans Danmark, dokumenterer nemlig, at afkastet i afdelinger med rådgivning generelt er ringere end i afdelinger uden rådgivning. Tallene sammenligner hundredvis af danske investeringsfonde.

”Tallene viser, at man får et højere afkast i fonde uden en bankrådgivning end i de fonde, hvor rådgivningen er med i prisen. Det merafkast, man får ved at vælge en afdeling uden rådgivning, matcher meget godt omkostningerne ved selve rådgivningen. Dyrere fonde vil altid være på bagkant. Derfor skal rådgivningen først og fremmest være værdiskabende på andre områder, f.eks. valget af investeringsfonde, porteføljesammensætning, skatteoptimering og så videre. Hvis det ikke er tilfældet, er kunderne bedre stillet ved at vælge rådgivningen fra,” siger den uafhængige investeringsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen.

”For mig er det på ingen måder overraskende, at man klarer sig dårligere på afkastet i fonde, hvor der også skal betales for rådgivning. Det fremgår jo ret tydeligt af tallene, at de fonde, der er uden rådgivning, afkastmæssigt klarer sig præcis så meget bedre, som omkostningernes størrelse udgør. Så skulle man tro, at kunderne bare kunne vælge rådgivningen fra og få et tilsvarende bedre afkast. Problemet er bare, at bankerne ikke stiller de billigere fonde uden rådgivning til rådighed, med mindre man så i stedet betaler for en plejeaftale i banken. Så kunderne kommer til at betale omkostningerne uanset hvad,” siger partner Jesper Dall fra Miranova.

Samlet set viser afkasttallene over en femårig periode, at fondene uden bankrådgivningen har klaret sig to procentpoint bedre end de fonde, hvor kunden rent faktisk modtager en rådgivning i banken.

Men hvor er så værdien af rådgivningen henne? Spørger man Investering Danmark, er det helt logisk, at rådgivningen blot ser fordyrende og ikke værdiskabende ud, da værdien netop ikke fremgår af statistikken.

”Sammenligningen imellem fonde med og uden rådgivning i prisen er meningsløs og kan ikke bruges til at måle den økonomiske værdi af rådgivningen, da fonde uden rådgivning i prisen naturligvis leverer bedre afkast end samme type fond med rådgivning eller andre services med i prisen. Det er der to forklaringer på: For fonde med rådgivning eller andre services i prisen betales nemlig for rådgivningen i form af lavere afkast på fonden, hvorimod man for fonde uden rådgivning i prisen betaler direkte til pengeinstituttet, hvilket ikke indgår i fondsafkastet,” lyder det i en kommentar fra Birgitte Søgaard Holm, direktør i Investering & Opsparing.

Der er med andre ord tale om tvillingeuniverser af de samme fonde – med og uden rådgivning. Og værdien af rådgivningen kommer dermed først frem i lyset ved det afkast, der kommer på kundens samlede porteføljeafkast – og det er altså først heri værdien af rådgivningen ligger, ifølge Investering Danmark.

0c4ab54860288eca59e8

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank