I oktober lukkede tre selskaber deres aktietilbagekøbsprogrammer, og hos Jyske Bank skete det fire måneder før planlagt. Det mest bemærkelsesværdige er dog ikke det afsluttede aktietilbagekøbsprogram, men i stedet fortsættelsen af Better Collectives program.
Jyske Banks aktietilbagekøbsprogram skulle løbe frem til den 31. januar 2025, men allerede den 4. oktober havde man sendt de planlagte 1500 mio. kr. tilbage til aktionærerne ved tilbagekøb af egne aktier. Også Norden og Netcompany afsluttede (og genstartede) deres aktietilbagekøbsprogrammer.
Når vi hæfter os ved, at Better Collective ikke standsede deres program, skyldes det selskabets nedjustering af forventningerne til 2024.
Nedjusteringen udløste et voldsomt kursfald på 39 pct. på en enkelt dag, og det indikerer en massiv mistillid til selskabet fra investorernes side.
Fortsættelsen af aktietilbagekøbsprogrammet på 20 mio. euro viser imidlertid, at Better Collectives finanser stadig hænger sammen.
Bruno Japp
Sådan læses tabellen: Tilbagekøb af egne aktier er en måde at sende en del af selskabets overskud tilbage til aktionærerne. Altså en form for indirekte udbytte. Bestyrelsen bemyndiges traditionelt på generalforsamlingen til at iværksætte tilbagekøb af egne aktier på op til 10 pct. af aktiekapitalen.
Teoretisk set har aktietilbagekøb ikke nogen praktisk betydning for aktionærernes samlede afkast af deres investering, da der blot flyttes kapital mellem to kasser, som aktionærerne begge ejer. Nemlig selskabet og aktionærens bankkonto. Men i praksis kan virkeligheden være anderledes. Specielt når der er tale om store tilbagekøb af egne aktier kan det påvirke aktiekursen positivt, da det sender et positivt signal til aktiemarkedet.
Budskabet om, at et selskab producerer så meget fri kapital, at det kan undvære en væsentlig del heraf medvirker til at gøre selskabet – og dermed aktien – attraktiv for investorerne. Konsekvensen vil ofte være, at kursen ikke falder så meget, som den teoretisk set burde gøre.
I ovenstående tabel er linjerne sorteret efter hvor stor en procentdel af den daglige omsætning i aktien selskabet selv står for, hvis den finansielle ramme for det aktuelle aktietilbagekøbsprogram skal udfyldes indenfor programmets tidsfrist. Det fortæller hvilken del af efterspørgslen efter aktien, som er kunstigt skabt, og som derfor forsvinder, når aktietilbagekøbsprogrammet udløber.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.