På mange måder er ugens varslede topchefskifte i Bang & Olufsen logisk og oplagt ud fra en ledelsesmæssig betragtning.
Godt nok havde ingen ventet koncernchef Tue Mantonis exit netop nu, hvor meget er faldet på plads for B&O, men i virkeligheden er B&O ved at bevæge sig fra traditionel elektronik til udvikling af software og branding, hvor selve produktionen outsources.
B&O’s topchef er de seneste år blevet kritiseret for langt fra at leve op til de strategiske vækstmål, som blev opstillet for tre år siden, og der har gentagne gange været spekuleret i Mantonis exit. De faktiske resultater ligger meget, meget langt fra målsætningerne, og den underliggende indtjening er fortsat hårdt presset, i hvert fald på papiret. Så på overfladen ser det ikke så godt ud.
Også derfor er det umiddelbart overraskende, at analytikerne i Økonomisk Ugebrevs nylige Formandsrating har meget forskellige vurderinger af formand Ole Andersens strategiske initiativer de seneste år. De 25 analytikere, som svarede på vore FormandsSurvey, svarende på et specifikt spørgsmål om Bang & Olufsens strategiske udvikling: Vi spurgte: ”I hvor høj grad vurderer du, at Ole Andersens strategiske vej for B&O har været en succes?” Hertil svarede 25 % i høj grad eller i meget høj grad, 31 % var neutrale, og 44 % svarende begrænset eller slet ikke.
Vi har været overrasket over de meget forskellige vurderinger af B&O’s strategi, og derfor har vi søgt at grave et spadestik dybere i, hvad det egentlig er, der er sket strategisk i B&O de seneste år. Vores konklusion er, at B&O faktisk har lagt en ny spændende vej for virksomhedens overlevelse og udvikling, som er ekstremt nytænkende, men hvor resultaterne fortsat skal høstes. Netop denne tidslomme mellem gennemførte initiativer og resultater er antageligt med til at give forvirring om, hvor selskabet egentlig er.
På mange måder kan man sige, at Ole Andersen og Tue Mantoni har løst den strategiske omstillingsopgave for B&O, og at der nu skal en mere driftsorienteret styrmand til. Her kan det meget vel vise sig, at den nye CEO fra juli, Henrik Clausen, som kommer fra Telenor-koncernen , er den rette mand. Men hvilke strategiske initiativer har B&O så gennemført:
B&O Play: Efter en stribe børnesygdomme ser det ud til at B&O Play rettet mod et yngre publikum er ved at komme på sporet med en bred produktpalette med trådløs teknologi og hyppige nylanceringer. På tre år er salget af B&O Play steget fra 60 mio. kr. i 3. partssalg til forventede en halv mia. kr. i år. Udviklingen vil i høj grad afhænge af antallet af nye 3. parts distributører. En mulig booster af B&O Play-salget kan blive Apples overtagelse af elektronikproducenten Beats, hvor Apple har fyret flere tusinde forretninger og skabt en entre for B&O Play. Dette har løftet antallet af PLAYs 3rd party distribution til nu 5500 voksende med ca. 500 i kvartalet.
Hullet i TV-forretningen lukkes: I den strategiske tænkning skal salg af TV ikke længere være en kerneforretning. Men B&O vil gerne fortsat sælge TV, da det er essentielt for concept stores. Men de skal ikke længere selv udvikle og producere disse. Aftalen med LG betyder, at hele produktionen outsources, og det forventes at give en besparelse svarende til en bundlinjeeffekt på plus 200 mio. kr. i 2017.
Fortsat satsning på kernekompetence inden for lyd: B&O har fortsat unikke kompetencer indenfor lyd, som kan tiltrække et meget kræsent og købedygtigt publikum. Sidste efterår blev en ny højttaler, Beolap 90, lanceret til en salgspris på en halv mio. kr. Efter det oplyste forventes et salg i dette regnskabsår på 500 sæt, svarende til en bruttoomsætning på 250 mio. kr. på detailniveau. Salg af B&Os autolydanlæg til amerikanske Harman for 1,2 mia. kr. Umiddelbart har salget givet over én mia. i kassen, men efter gældsreduktion er der 640 mio. i kassen Derudover er selskabet sikret royalties de næste tyve år. Sælges B&O lydanlæg til nye bilmærker vil det give ekstra. Harman har faktisk oplyst, at der var solgt B&O lydanlæg til nye bilmærker.
Aftale med HP og salg af B&O Icepower vil give licensindtægter: Salget af datterselskabet Icepower skete til en lavere pris end analytikerne havde forventet, for 32 mio. kr. mod forventet over 100 mio. kr. Forklaringen er, at licensdelen af Icepower er flyttet op i B&O moderselskab. Herfra forventes licensindtægter på mindst 15-20 mio. kr. årligt fra nye aftaler med HP og LG.
Vi har tidligere skrevet, at vi langsigtet ser B&O som en særdeles spændende case. På den korte bane kan den seneste aflysning af virksomhedssalget for hele B&O presse kursen yderligere
Morten W. Langer
Børskurs på analysetidspunktet: 70,00 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 65-75
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.