Kære læser
Aktiemarkederne holder flot stand på trods af markant stigende usikkerhed om den overordnede retning herfra. Grundlæggende sker der under overfladen fortsat et stærkt træk af kapital fra cykliske/vækstaktier over mod defensive, forsigtige aktier.
På det amerikanske aktiemarked har sektorer som health care, real estate, stabile forbrugsvarer og finans klaret sig langt bedst på det seneste. Energiaktier har haft det sværest i kølvandet på de faldende oliepriser.
En af de bedste ledende indikatorer for den makroøkonomiske temperatur er det amerikanske transportindeks, Dow Jones Transportation Average indeks, der nu er i klar langsigtet nedtrend et godt stykke under 200 dages glidende gennemsnit.
Modsat klarer de store techaktier i Nasdaq 100 indeks sig fortsat flot. Men det er et spørgsmål, om det er de sidste rester af tech-euforien, vi ser nu. I hvert fald er tiden moden til en korrektion ned, drevet af gevinsthjemtagning hos de store investorer.
Vi ser fortsat et amerikansk aktiemarked, som set gennem historiske briller er ekstremt overkøbt. Men det er også klart, at det tager tid at afvikle den aktuelle eufori. Måske vil der gå flere måneder, før der kommer en mere substantiel korrektion ned på 5-10 pct.
Nærmer amerikansk økonomi sig recession?
Det er fortsat et tema om, amerikansk økonomi nærmer sig en økonomisk recession. Indtil videre er svage økonomiske nøgletal blevet opfattet positivt af markedet, fordi det øger sandsynligheden for kommende rentenedsættelser. Aktuelt er sandsynligheden for to rentenedsættelser i år knap 50 pct.
Særligt fredagens vigtige amerikanske jobtal var meget forvirrende. På den ene side blev beskæftigelsen øget langt mere end forventet, men mest indenfor sundhedspleje, undervisning, fritid og offentlige jobs. Resten, nemlig produktionsøkonomien, står fortsat stille.
Den høje beskæftigelse er med til at holde gang i privatforbruget, og der er også fortsat opadgående pres på lønningerne. På den anden side viste den anden jobundersøgelse, baseret på et husstands-survey, at beskæftigelsen i april dykkede med 408.000 beskæftigede. Og samtidig steg antallet af deltidsbeskæftigede med andre 409.000.
Grundlæggende et meget mudret billede, som efter vores vurdering peger i retning af en stadigt svagere økonomi med fortsat løninflationspres. Den amerikanske obligationsrente endte også ugen med at stige.
Vores bundlinje er fortsat, at stemningen er ved at dreje, men den aktuelle eufori afvikles ikke hurtigt. Det vil tage tid. Men det giver også tid til at justere sin portefølje.
Afslutningsvis gennemgår jeg nogle af hovedresultaterne fra vores tværgående dataanalyser af de danske aktier i denne udgave:
For det første fortsætter analytikerne med at opjusterede deres estimater for overskuddet om et år i Mærsk, FLSmidth, Tryg, Bavarian Nordic og Ørsted. Der nedjusteres en lille smule i Novonesis, Jyske Bank og DSV.
For det andet øget shortfondene deres positioner i Zealand Pharma, Rockwool, ALK-Abelló og Matas, hvilket er et negativt signal. De reducerer deres positioner i Bavarian Nordic, Torm, Tryg og NKT, hvilket er et positivt signal.
For det tredje er der fortsat positive tekniske signaler over hele linjen: I ugen kom der nye tekniske købssignaler i Demant, Carlsberg, Tryg og Novonesis (alle defensive papirer). Men der kom nye salgssignaler i Ørsted, NKT og Jyske Bank.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.