Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Danske aktier får igen lammetæv

Morten W. Langer

lørdag 18. januar 2025 kl. 15:02

Chefredaktøren har ordet – Danske aktier får igen lammetæv
Kære læser

Aktieåret 2025 fortsætter desværre i samme spor som sidste år: Amerikanske aktier præsterer flot, især efter de seneste dages solide kursstigninger. Danske aktier klarer sig over en bred kam ikke godt.

Copenhagen Benchmark cap indeks er i 2025 dykket 1,0 pct., ØU’s Basisportefølje er nede 1,1 pct. og Spekulationsporteføljen oppe med 1,4 pct. Nasdaq 100 indeks er nu på 1,7 pct., og S&P 500 indeks på 1,6 pct.

Danske aktier halter altså allerede bagefter med knap tre procentpoint. Forskellen er særligt opstået de seneste dage, hvor euforien igen har grebet de amerikanske aktier.

Kursstigningerne i USA er kommet efter gode inflationstal torsdag (lavere stigninger i forbrugerpriserne end forventet), og fredag kom aktivitetstal, der viser, at USA’s økonomi har god fart på (industriproduktionen steg i december 0,9 pct. mod forventet 0,3 pct.).

Er det så starten på et nyt langt aktierally?

Det kan ikke udelukkes. Det afhænger i høj grad af Trump, som starter på jobbet mandag. Det har allerede været antydet, at der ikke kommer massive toldmure, som først antaget. Det vil blive opfattet positivt, ikke mindst for Europa.

I parentes kan nævnes, at frygten for særskilt ekstratold mod Danmark virker helt ude i hampen. Men politikerne har jo altid været gode til at oppiske en krisestemning, som der kan slås politisk plat på.

Overordnet ser vi nu ekstra meget på det tekniske billede for S&P Future, og der har vi endnu ikke fået det ultimative rallysignal. Men vi siger til, hvis det kommer.

Advarselssignaler er der fortsat masser af: Amerikanske privatinvestorer har ikke været så bearish som nu det seneste år. Og aktiekrakindekset skew ligger fortsat på et kritisk leje. Så under overfladen rumler det.

Vores danske hjemmebane er senest ramt negativt af flere konkrete begivenheder. Efter svage fedmetal fra Eli Lilly har Novo Nordisk fået kurstæsk, og Novo-aktien er sendt tilbage til foråret 2023.

Aktien handles til 17 gange det forventede overskud i 2026, og hvis vi i ØU’s portefølje ikke allerede var fuldt investeret i Novo, ville vi købe op på dette kursniveau. Vi står i minus 12 pct. på aktien, så det er overskueligt.

En anden konkret begivenhed er udsigten til en fredsaftale i Gaza og Houthiernes meldinger om, at de vil stoppe angrebene på fragtskibe i Det Røde Hav. Det har fået raterne – og aktiekurserne på rederier – til at gå i dørken.

I Basisporteføljen er vi blevet ramt af dette med et større kursfald fredag i Torm. Vi har dog kun en lille post i tankrederiet, og vi overvejer nu at supplere op. Blandt andet fordi oliepriserne senest har vist en opadgående trend.

Amerikansk økonomi og politik er afgørende

For at vende tilbage til det overordnede marked, så bliver udviklingen i amerikansk økonomi fortsat afgørende. Geopolitik får også betydning. Og det bliver meget afgørende, hvis der kommer positivt nyt omkring forholdet mellem USA og Kina, efter at Trump og Xi ifølge dem selv havde en venlig samtale forleden.

Vi har ikke hørt meget om Trumps overvejelser omkring Ukraine. Men vi forventer, at han vil gøre meget for at tage dette stik hjem ved at sikre en hurtig våbenhvile og en senere fredsaftale, hvor Zelenskyj bliver tvunget til at afgive nogle landområder i Ukraine for at få lukket den ulykkelige krig.

Trump har uden tvivl magtmidlerne til det. Men det er også klart, at en aftale nok ikke kan undgå at indeholde elementer, som indenrigspolitisk kan sælges som en sejr for Putin.

Fred i Ukraine vil kunne give europæisk økonomi et kæmpe boost, og en lang række danske og europæiske selskaber vil kunne blive løftet af at deltage i genopbygningen. Det vender vi tilbage til i næste uges udgave af ØU Formue.

I første omgang venter vi alle spændt på, hvad Trump siger efter sin tiltrædelse mandag.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank