Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Ekstrem nervøsitet under optimistisk overflade

Morten W. Langer

lørdag 21. september 2024 kl. 12:30

Jerome Powell
Kære læser

Så kom den amerikanske centralbank med en rentenedsættelse på en halv procent. Det var både ventet og uventet. Ifølge de implicitte renter var der 70 pct. sandsynlighed for, at det blev en halv procent. Også understøttet af avisforlydende fra nogle af de kommentatorer, der har en god forbindelse til den amerikanske centralbank.

Modsat var 90 pct. af analytikerne sikre på, at der kun kom en rentenedsættelse på en kvart procent. Denne enorme divergens er ikke set tidligere i historien. Det siger noget om, hvor rundforvirret markedet for tiden er.

I første omgang har markedet valgt at tro på FED-chef Powell, som siger, at renterne nu blot skal rebalanceres for at fastholde den gode økonomi. Historien viser dog, at når FED starter med en halv procent nedsættelse, så er der fare på færde. Læs: Stor risiko for en recession forude.

Lige nu tygger de store markedsaktører lidt på, hvad det egentlig er, der sker. Aktiemarkedet blev sendt lidt op efter rentemeldingen torsdag. Men fredag var der ingen overbevisning i aktiemarkedet om, at det bare fortsætter op herfra.

I virkeligheden er der stigende skepsis omkring Powells fortælling:

1) De korte og lange renter er faktisk steget lidt efter det amerikanske rentemøde.

2) Aktiemarkedet har i stigende grad været tøvende.

3) Der har senest været indikationer på, at inflationen kan være stigende igen. Se blot på de ledende indikatorer fra indkøbscheferne i ISM og senest Philly Fed, der viser stigende priser.

4) Der er blandt de professionelle investorer nu udbredt nervøsitet for et stort kursfald. De har nemlig lastet deres bøger med aktieput optioner out-of-money, så det såkaldte aktiekrak-indeks Skew har nået historiske højder, som det fremgår af denne grafik.

Det er selvfølgelig muligt, at de kommende ugers økonomisk nøgletal bekræfter Powells historie. Men det er slet ikke sikkert.

Selve markedet har lagt an til næste aktierally ved at lukke ugen over de tidligere toppe i 5650-niveau for den styrende S&P aktiefuture. Lukkekursen fredag aften var 5699 efter et mindre kursfald fredag.

Den kommende uge bliver ekstremt afgørende, når det gælder de tekniske signaler. Holder 5650-niveau, vil det udløse et selvforstærkende aktierally.

Når vi fortsat er meget tvivlende, er det fordi markedet fredag også indikerede, hvilken vej markedskonsensus kigger nu: Det var de stabile defensive sektorer, råvarer, energi og guld, som klarede sig godt fredag med små plusser. Konjunkturfølsomme sektorer som eksempelvis Dow Transportation indeks blev sat hele 3,5 pct. ned.

Nu kan handelsmønsteret en enkelt dag ikke tages som en klar rettesnor for, hvad der kommer til at ske. Men kursbevægelserne er tankevækkende.

Vi nærmer os slutningen af årets tredje kvartal med de første kvartalsregnskaber om en måneds tid. Så markedet vil også snart begynde at kigge den vej. For det ledende amerikanske aktiemarked har analytikerne de seneste måneder nedjusteret deres forventninger til selskabernes overskud i 3. kvartal fra 8,6 pct. forventet fremgang 1. juli 2024 til aktuelt 5,4 pct. Altså forventes fortsat stigende overskud, men mindre end tidligere.

Nedjusteringerne har ramt næsten alle sektorer, men med største minusser til healthcare, industri og materialer. Finans har holdt sig nogenlunde uændret på niveau med samme kvartal sidste år. Tech-selskaberne holder også stand med en forventet overskudsfremgang på 15 pct.

For de store europæiske selskaber i Stoxx600 indeks er billedet næsten det samme: De fleste sektorer nedjusteres, antageligt i kølvandet på fortsat svage nøgletal fra især Tyskland.

Anderledes end i USA er, at de europæiske tech-selskaber klarer sig virkelig dårligt med løbende nedjusteringer. Og finansselskaberne ses at klare sig overraskende godt, muligvis fordi de korte renter endnu ikke er sat så meget ned som tidligere ventet.

Vigtige signaler mandag er flash PMI-data for erhvervsstemningen i Europa og USA, hvor der begge steder ses fortsat accelererende afmatning. Det vil være næste vigtige pejlemærke for aktiemarkedet.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank